1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Kina menja regulativu – neki proizvođači automobila će se obradovati
Kina menja regulativu – neki proizvođači automobila će se obradovati
0

Kina menja regulativu – neki proizvođači automobila će se obradovati

366
0
Podelite sa prijateljima:

Peking je najavio planove da otvori automobilsko tržište do 2020.

Kineske vlasti su izdale pomalo iznenađujuće saopštenje, vezano za ukidanje protekcionističke regulative, koja ne dozvoljava stranim proizvođačima da slobodno prodaju svoja vozila. Naime, carinski troškovi su papreni a proizvođači moraju da ulaze u zajedničke poduhvate sa lokalnim kompanijama, u kojima ne mogu da poseduju veći deo od kineskog partnera.

Ove mere su uvedene još 1994. godine, u okviru nastojanja da se promovišu kineske kompanije, kao i da se ograniči uticaj bogatih zapadnih firmi, koje su uvidele potencijal ogromnog kineskog tržišta.

Ove restrikcije će biti ukinute ove godine za kompanije koje u Kini prodaju električna vozila, jer vlada pokušava da uspostavi kontrolu nad rapidnim rastom zagađenja u zemlji i motiviše ekološki podoban prevoz.

Tesla će se sigurno obradovati novom režimu, jer američka kompanija želi da izgradi fabriku u Šangaju, a iste ambicije ima i  Nissan, koji želi da bude vodeća kompanija u Kini kada je reč o plasmanu električnih modela.

Većina proizvođača automobila verovatno neće izvući značajne beneficije iz novih mera tako brzo, jer su partnerstva sa kineskim firmama pustila duboko korenje poslednjih godina, sa dobro utvrđenim programima. Ovo je tek prvi korak u verovatno dužem periodu ka potpunom otvaranju kineskog tržišta.

Ko s kim radi?

Kineski proizvođač Strani partner Poseduje
Guangzhou Automobile Industry Group – šesti po veličini u Kini Toyota, Honda, Fiat
Zhejiang Geely Holding Group (Geely) – 13. po veličini u svetu Volvo, Proton, Lotus, Lynk & Co, LEVC, Polestar – and 9,7% Daimlera
BAIC Group – poseduje prava na stare Saab 9-3 i 9-5 platforme Hyundai, Mercedes
Zhejiang Geely Holding Group – prodaje preko 3 miliona vozila godišnje Kia, Honda, Peugeot, Citroen, Nissan, Renault
Brilliance Auto – nakratko prodavao vozila u Evropi  2007. ne baš „briljantno“ BMW, Toyota
Chery – portfolio od više od 30 modela Jaguar Land Rover Qoros
SAIC – 14. po veličini u svetu sa gotovo 300.000 prodatih vozila u Q1 2018. Volkswagen, General Motors MG, Roewe
BYD – najveći svetski proizvođač električnih automobila 2016. Daimler
Changan – pripadnik „velike četvorke“ u Kini Ford, DS, Mazda, Suzuki
FAW Group – Prvi kineski proizvođač automobila (1958.) Toyota, Volkswagen, General Motors, Audi

 

 

(366)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments