1. Home
  2. Vesti
  3. Preferencije kupaca spram transmisije, boje, struktura ponude i prodaje po segmentima
Preferencije kupaca spram transmisije, boje, struktura ponude i prodaje po segmentima
0

Preferencije kupaca spram transmisije, boje, struktura ponude i prodaje po segmentima

539
0
Podelite sa prijateljima:

Analiza baze podataka kojom raspolaže SMMT Motorparc otkriva brojne interesantne detalje u vezi navika i sklonosti vozača u Velikoj Britaniji, koji se mogu smatrati dobrom osnovom za sagledavanje sličnih parametara na Starom kontinentu, generalno. Da vidimo šta podaci pokazuju.

Automatska vs Manuelna transmisija

Iako manuelni menjači i dalje dominiraju, udeo vozila koja koriste automatsku transmisiju je porastao za 70,5% u odnosu na 2007. godinu. Ukupno je 8,4 miliona ovakvih vozila na drumovima Velike Britanije. Od ukupnog broja prodatih novih vozila tokom 2017. godine, njih 40% koristi automatsku transmisiju što je dva puta više u odnosu na udeo u 2007. godini. Učešće takvih modela je 25% u ukupnoj britanskoj floti automobila. Očigledno je da kupci visoko cene jednostavnost i komfor koju primena automatske transmisije donosi.

Muški vs ženski vlasnici automobila

Analiza ukazuje da je broj vozila registrovanih na dame, porastao za 21% tokom prethodne decenije. Od ukupne britanske flote automobila, čak nešto više od trećine je u vlasništvu pripadnica lepšeg pola. U istom periodu, broj vozila registrovanih na gospodu, porastao je za samo 10%. Od ukupnog broja od 34,7 miliona registrovanih vozila u Velikoj Britaniji, nešto više od polovine (17,8 miliona) je u vlasništvu jačeg pola, dok je ostatak registrovan na pravna lica. U prethodnih deset godina, broj vozila na drumovima Velike Britanije je porastao za 12%.

Porast broja modela i struktura voznog parka po segmentima

Podaci otkrivaju ogroman porast broja modela u ponudi u prethodnoj deciniji. Tokom 2017. godine, Ostrvljanima je bilo dostupno 1.500 modela koje su mogli da naruče u 65.000 različitih specifikacija, dok su ove cifre za 2007. godinu izgledale ovako: 1.200 modela / 56.000 specifikacija. Vozila mlađih od tri godine, bilo je 22,5% na britanskim putevima, što uzrokuje velike pozitivne efekte na smanjenje štetnih emisija, s obzirom na to da su novija vozila opremljena najsavremenijim sistemima za prečišćavanje izduvnih gasova.

Vozila iz nižih segmenata, nastavljaju da dominiraju britanskim voznim parkom. Vozila A, B i C segmenta čine 62,3% ukupnog broja registrovanih vozila prethodne godine, dok je njihov udeo u ukupnoj floti, pre 10 godina, bio na nivou od 60%. Gledajući sve segmente, najveći porast prodaje su doživela “multipraktična” vozila, odnosno SUV modeli. Njihov broj se u poslednjoj deceniji bezmalo udvostručio (porast od 90%), pa ih je sada 3,5 miliona primeraka na ostrvskim drumovima, čime je tržišno učešće dostiglo 10,2%, u poređenju sa 6,1% iz 2007. godine. Nasuprot njima, popularnost vozila iz D segmenta je doživala strmoglav pad od 27%, pa ih je sada aktivno 1,5 miliona primeraka.

Omiljene boje

Podaci iz 2017. godine ukazuju na najveću popularnost srebrne boje. Slede je crna i plava, koja je deceniju ranije bila najtraženija. Srebrna boja je 2007. godine bila drugi omiljeni izbor, dok je trećeplasirana crvena boja, van pet najtraženijih u današnje doba. Slična sudbina je zadesila i, nekada veoma popularnu zelenu boju.

Za kraj još koja pikanterija: na drumovima se nalazi i 2.089 Ford Sierra; 506 Vauxhall Cavaliersa i 228 Austin Maestra.

U Lesteru je registrovan najveći broj vozila pink, odnosno roze boje. Da se zapitamo u šaljivom tonu: da li to ujedno znači da je ovaj grad najjači LGBT centar Velike Britanije?

(539)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments