1. Home
  2. Vesti
  3. Najsnažniji motori na svetu u odnosu na broj cilindara
Najsnažniji motori na svetu u odnosu na broj cilindara
1

Najsnažniji motori na svetu u odnosu na broj cilindara

5.94K
1
Podelite sa prijateljima:

Od Fiatovog, dvocilindarskog motora (Fiat 500), pa do moćnog W16 koji pokreće Bugatti Chiron, evo liste najsnažnijih četvorotočkaša u odnosu na broj cilindara.

Neki agregati su predviđeni za visoke performanse, dok su s druge strane, neki pogonski sklopovi konstruisani s imperativom ostvarivanja što bolje efikasnosti i štedljivosti.

Naravno, oni koji ciljaju na visoke performanse su uvek medijski (i marketinški) zanimljiviji, ali ne i tržišno.

U ovu listu nisu uključeni hibridi, pošto električna asistencija daje drugačiji uvid, jer, primera radi, Mercedes-AMG Project One iz 1,6-litarskog V6 i četiri elektromotora navodno izvlači 1.115 ks. Takođe, na listi su motori iz serijskih, trenutno dostupnih modela. Dakle, isključeni su modeli koji se ne proizvode više, modifikovan primerci i motori iz motocikala.

2 cilindra – Fiat 0,9 l

Sa radnom zapreminom manjom od jednog litra, Fiatov TwinAir turbo dvocilindraš isporučuje sjajnih 105 ks u Fiatu 500. Naravno, postoje dvocilindarski agregati iz motocikala koji su snažniji. Primera radi, Ducati Panigale R FE raspolaže sa 209 konja iz V-twin jedinice zapremine 1.285 ccm.

4 cilindra – Mercedes-AMG 2,0 l

AMG-ov 2,0-litarski turbo četvorocilindraš može da se pohvali sa zaista impresivnom „konjicom“ od 380 „grla“. Pronalazimo ga u A, CLA i GLA AMG izdanjima. Brojka je impresivna, ali nije i najviša ikada. Naime, Mitsubishi Lancer Evolution  FQ-440 MR iz 2014. je isporučivao 446 ks. Doduše, proizvedeno je samo 50 primeraka za britansko tržište.

3 cilindra – Ford 1,0 EcoBoost

Fordov 1,0-litarski EcoBoost sa 137 konja je najmoćniji agregat u svojoj klasi. Ipak, to neće još dugo trajati, jer će uskoro biti lansirana Fiesta ST. Gradska „zujalica“ će ispod haube posedovati 1,5-litarsku, trocilindarsku jedinicu sa 200 ks.

5 cilindara – Audi 2,5 l

Petocilindraši nisu tako česti kao motori sa četiri i šest cilindara, ali znaju da budu izuzetni „snagatori“. Dokaz za to je Audijev 2,5-litarski motor iz Audi RS3 Sedana i TT RS-a. Raspolaže sa potentnih 405 ks.

6 cilindara – Porsche 3,8 l Boxer

Novi Porsche 911 GT2 RS je jedan od najimpresivnijih sportskih automobila na svetu, a ujedno je i ponosni nosilac najmoćnijeg šestocilindarskog motora trenutno. Iz 3,8-litarskog biturbo boksera, izvučeno je impresivnih 700 konja.

 8 cilindara – Koenigsegg 5,0 l V8

„Njegovo veličanstvo“ V8! Omiljena postavka kada su sportski automobili u pitanju, što i ne čudi. Ovde je reč o prirodnoj kombinaciji, što dokazuju sledeća imena: Chevrolet Corvette, Ferrari 488, McLaren 720S, a da ne spominjemo čitav niz legendarnih „muscle cars“.

Trenutno, najmoćniji stoji na raspolaganju Koenigsegg Ageri RS. Reč je o 5,0-litarskoj biturbo jedinici sa čak 1.379 ks. Međutim, u najavi je Hennessey Venom F5 zapremine 7,4 litra (takođe biturbo), koji bi trebalo da iz svog V8 izvlači fascinantne 1.622 ks.

10 cilindara – Lamborghini 5,2 l V10

Nakon V8 „turbo zveri“, evo nečega mnogo „izbrušenijeg“ i prefinjenijeg. Lamborghinijev 5,2-litarski V10 iz Huracan Performantea raspolaže sa 639 ks. Doduše, Dodge Viper ACR, koji se više ne proizvodi, isporučivao je iz svojih 10 cilindara 654 ks.

12 cilindara – Ferrari 6,5 l V12

Još jedan „dragulj“. Ovde imamo posla sa najmoćnijim V12 motorom na svetu. Jedinica zapremine 6.5 litara sa znakom „propetog konjića“ raspolaže sa 800 ks, a nalazi se u modelu 812 Superfast, kojem obezbeđuje sprint do stotke za samo 2,9 sekundi.

16 cilindara – Bugatti 8,0 l W16

Monstrum! Osam litara zapremine raspoređenih u 16 cilindara u „W“ rasporedu. Naravno, reč je o najvećem agregatu na listi. Uz asistenciju četiri turbo punjača, isporučuje 1.500 ks.

Ipak, i Bugattiju jedan rival „diše za vrat“. Reč je o Devel Sixteen sa V16 motorom. Najave, kada je snaga u pitanju, su da „se naježiš“: u konfiguraciji „svakodnevne vožnje“ 3.048 konja, a maksimalno čak 5.069 ks. Sudeći po najnovijem video klipu koji se pojavio na Instagramu, čini se da ovaj motor zaista postoji.

 

 

 

 

(5936)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

hennessey iz v8 biturbo izvlači više snage nego bugati iz v16 quadturbo
ne shvatam čemu ta fascinacija za bugatijima koji bi trebalo da izvlače makar 50% snage Devel Sixteen-a