1. Home
  2. Vesti
  3. Daimler poručuje: za dizel tehnologiju još uvek ima mesta
Daimler poručuje: za dizel tehnologiju još uvek ima mesta
2

Daimler poručuje: za dizel tehnologiju još uvek ima mesta

377
2
Podelite sa prijateljima:

Vlasnici Mercedesa smatraju da još uvek ima prostora za dizel tehnologiju u modernom svetu.

Daimler je uzvratio na aktuelne sugestije da bi dizel motori uskoro mogli da budu stvar prošlosti, izdavši saopštenje za medije u kojem podržava u poslednje vreme spornu tehnologiju.

Još od „dizelgejta“ vrši se konstantan medijski pritisak uz pritiske raznih lobirajućih grupa, na to da se dizel motori izbace iz upotrebe. Kao što je poznato, Vrhovni sud Nemačke je podržao ideju da gradovi mogu autonomno da odlučuju o zabranama.

Međutim, Daimler je izašao sa zvaničnom podrškom dizel tehnologiji. Kompanija naglašava da se ne radi o pokušaju da se izbegnu problemi koji su se pojavili poslednjih godina, insistirajući na tome da kao proizvođač automobila snose odgovornost da se usklade sa zahtevima koje nalaže moderan prevoz, da se zalažu za ekološke principe i čist vazduh. Daimler takođe kaže da bi ukidanje dizela bilo velika greška, kako iz ekoloških, tako i ekonomskih razloga.

Nemačka kompanija je saopštila da moderni dizel motori nadmašuju benzinske pandane kada je reč o emisiji ugljen-dioksida, kao i da unapređenja softvera obezbeđuju brz i efikasan vid popravke, koji u red dovodi emisiju azotnih oksida. Takođe, Daimler radi na novoj paleti dizel motora koja bi mogla značajno da smanji nivo ispod laboratorijskog praga od 80 mg/km tokom normalnog voznog režima.

Vlasnik Mercedesa je takođe osudio zabrane koje se nameću u Nemačkoj, rekavši da je protiv takvih poteza, koji limitiraju prevoz, kao i da nivoi zagađenja mogu biti sniženi na drugi način.

Uprkos svemu, Daimler nije zaboravio na električne automobile, smatrajući ih za aktuelni kurs kojeg je zauzela automobilska industrija.

Kompanija je saopštila da će do 2025., električni automobili koštati otprilike isto kao vozila sa SUS motorima, tako da planira da investira 10 milijardi evra u razvoj električnih vozila. Svaki model kojeg Daimler proizvodi će imati bar jednu električnu opciju. Takođe, potvrđeno je da će Smart postati prvi tradicionalni proizvođač automobila koji će se kompletno prebaciti na električni pogon.

 

(377)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Razuman pristup.

Zeko

Ma popušili od amera da dizeli total zagađuju i europa pleše po njihovom.Dizel ostaje dizel i dok god ima crnoga zlata ćemo da se vozimo na dizel