1. Home
  2. Vesti
  3. Pagani počeo rad na električnom modelu
Pagani počeo rad na električnom modelu
0

Pagani počeo rad na električnom modelu

151
0
Podelite sa prijateljima:

Automobilska industrija se menja munjevitom brzinom, elektrifikacija je od nepoželjne reči postala realnost, a masa proizvođača okreće se električnim automobilima kao potencijalnom rešenju za sve strožiju emisionu regulativu. Poslednji u nizu je i veliki Pagani. 

Ima nekih koji ovaj epitet „veliki“ ne bi prilepili Paganiju. Može se reći da je ova kompanija napravila veoma malo automobila, manje od 300. Ali, ne može se osporiti da su svi modeli ovog proizvođača izuzetno atraktivni, i veoma performantni. Upravo zbog performansi, Pagani počinje sa radom na električnom modelu.

Horacio Pagani, osnivač kompanije, potvrdio je da taj brend neće odustati od tradicionalnih automobila, već da će svom portfoliju dodati i električni model. „To je stvar ekonomije, želimo da pokrijemo još jednu nišu“ rekao je Pagani.

Menadžment italijanskog proizvođača uveliko radi na stvaranju posebne divizije unutar Paganija, koja će se baviti isključivo električnim automobilima. Sam Horacio Pagani naglašava da će i za električne modele važiti isto pravilo kao i za one sa SUS motorima, Paganijev automobil mora imati malu masu i savršenu voznu dinamiku. 

„Pagani nikada nije jurio ogroman broj konjskih snaga, mi imamo druge prioritete, a to će se odnositi i na električna vozila“ kazao je Horacio. Dugogodišnje partnersvo Paganija i Daimlera preneće se i na sferu elektromobila. „Mercedes već ima dostupnu tehonologiju, zahvaljujući našoj saradnji imamo pristup onome što oni rade. Pritom, Mercedes će se uskoro takmičiti i u Formuli E, što će dodatno doprineti razvoju elektromotora i baterija“ izjavio je Horacio Pagani.

Osnivač Paganija odbacio je mogućnost plug-in hibridnog automobila. „Ne vidim poentu u tome. Posedujem Porsche 918 koji je fantastičan automobil, ali kada iscrpite baterije, vucarate za sobom nepotrebnu, beskorisnu masu praznih baterija. To nema apsolutno nikakvog smisla. Nećemo praviti takav model.“

Ono što posebno interesuje Paganijev tim inženjera jeste montiranje manuelnog menjača u električnim automobil. Jasno je da takvim modelima ne treba manuelna transmisija, ali italijanski brend tvrdi da na osnovu povratne informacije koju imaju od potencijalnih kupaca, tako nešto bi bilo veoma interesantno u električnom automobilu, pogotovo što niko drugi trenutno ne nudi takvu opciju.

Ipak, Pagani ne želi da postane deo velike korporacije. „Mi smo mala kompanija, u porodičnom vlasništvu i veoma cenimo svoju nezavisnost i slobodu. Za deset, dvadeset godina nas vidim kao stabilan samostalan brend, ne želimo da budemo deo nekih alijansi, grupacija i sličnih stvari“ rekao je Horacio Pagani.

(151)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments