1. Home
  2. Vesti
  3. Italijani identifikuju EV kao modni detalj
Italijani identifikuju EV kao modni detalj

Italijani identifikuju EV kao modni detalj

155
0
Podelite sa prijateljima:

Smisao Italijana za estetiku i modu ne treba dovoditi u pitanje. Šaljiva izreka kaže: “Odeni streptokoku u fancy ruho, Italijani će se radovati prehladi”. Tako je i sa električnim automobilima, prema mišljenju najvišeg rukovodioca najveće evropske energetske kompanije Enel.

Dok u ostalim delovima sveta, dobre vozne osobine i zabrinutost nad sudbinom planete usled zagađenja nastalih sagorevanjem fosilnih goriva, mnoge kupce usmeravaju ka električnim vozilima, Italijane dodatno pokreće želja da budu u skladu sa modnim trendovima, čak i ispred ostatka sveta po tom pitanju, smatra prvi čovek kompanije Enel, Frančesko Staraće.

Italijani vole elektromobile zato što su novina i zato što je to pomodni koncept,“ rekao je on. „Dodatno, veoma su zabavni za vožnju. Ukoliko sudite o interesovanju Italijana na osnovu ovih činjenica, lokalno tržište za EV će sasvim sigurno biti u usponu,“ nastavlja šezdesetdvogodišnji Staraće, koji i sam poseduje dva elektropokretana vozila: Teslu i BMW.

Tokom prethodne četiri godine, prodaja električnih vozila u Italiji se udvostručila, prema podacima kojima raspolaže Bloomberg New Energy Finance, sa prosečnim kvartalnim rastom od 14% za period od 2015. do 2017. godine. Po ovim kriterijumima, Italija se uklapa u evropski prosek.

Kompanija Enel, čije je sedište u Rimu, traga za načinima kako bi i sama mogla da profitira na rastućem tržištu. U tom procesu je stvoreno partnerstvo sa Volkswagen grupom, kako bi se pospešila prodaja punjača, uz ponudu EV. Enel će investirati sumu koja se kreće između 100 i 300 miliona evra, kako bi se realizovao plan o instalaciji oko 14.000 stanica za punjenje elektromobila u Italiji, do 2022. godine.

Novi modeli kao šansa za uspeh svih u EV lancu

Uz planove ključnih proizvođača, Volkswagena i Mercedes-Benza, usmerene ka lansiranju novih elektromobila, između 2020. i 2021. godine, uključujući i ulaganja od više milijardi evra u pogone, glavna šansa za Enel bi moglo da bude tržište ličnih stanica za punjenje u Italiji, kaže Staraće. „Pod pretpostavkom da se proda oko 300.000 električnih vozila, i da samo polovina vlasnika poželi svoju stanicu za punjenje, pa to je već ogromna prilika za nas.“

Enel je u oktobru kupio kapital kalifornijskog preduzeća eMotorWerks, koje isporučuje stanice za punjenje EV, kao što se bavi i ostalim srodnim delatnostima.

Biti među pionirima u biznisu sa električnim automobilima, moglo bi da donese velike koristi onome ko prepozna šansu, kaže Meredit Aneks, analitičar londonskog BNEF.

„Javne i privatne stanice za punjenje elektromobila predstavljaju veliku šansu za preduzetnike koji imaju mogućnost da komercijalno proprate rast tražnje, diversifikuju prihode i utiču na tražnju,“ rekla je ona.

Enel je pred potpisom produženja ugovora o partnerstvu sa ABB FIA Formula E (prvo trkačko takmičenje električnih vozila), na narednih pet godina. U sklopu dogovora, Enel će instalirati svoje sisteme za upravljanje energijom za svaku trku. Trke će se odigravati u nekim od najvećih evropskih gradova.

„Zasigurno“ će se desiti rast flote električnih automobila u Italiji, rekao je Staraće, dodajući da nije moguće napraviti preciznije prognoze. Eksplozija elektromobila će se desiti “negde 2022., možda 2023. godine, a mi želimo da ubrzamo neminovne promene.“

(155)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments