1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Hyundai opomenut zbog kršenja američkih propisa o garantnim uslovima
Hyundai opomenut zbog kršenja američkih propisa o garantnim uslovima

Hyundai opomenut zbog kršenja američkih propisa o garantnim uslovima

477
2
Podelite sa prijateljima:

Hyundai Motor America je jedna od šest kompanija koje su dobile pisane opomene od strane američkog nadzornog organa Savezne komisije za trgovinu (Federal Trade Commission – FTC), nadležnog za praćenje usklađenosti poslovnih praksi privrednih društava sa garantnim uslovima, odnosno zakonskom regulativom.

Izjave kompanija kojima se kupcima nameće upotreba “samo odobrenih rezervnih delova ili koriščenje usluga” samo određenih pružaoca istih, nisu u skladu sa zakonom, navodi se u dokumentima FTC.

Ukoliko davaoci garancije ne ponude kupcima besplatne delove ili usluga, takvi uslovi su, u principu suprotstavljeni zakonu, odnosno striktno su zabranjeni,“ navodi FTC.

Iako regulatorno telo nije navelo nazive kompanija koje su prekršile zakon, već je samo naznačio da se radi o entitetima koji prodaju vozila, mobilne telefone i video igrice, iz formulacija koje su dostupne na zvaničnim internet prezentacijama, jasno se zaključuje da su identične reči, onima koje su zabranjene, upotrebio Hyundai.

„Korišćenje originalnih Hyundai rezervnih delova (Hyundai Genuine Parts) je zahtevano, u smislu očuvanja garantnih uslova, bilo da se radi o standardnoj ili produženoj garanciji,“ naveo je Hyundai na svom sajtu, u odeljku koji se bavi “najčešće postavljenim pitanjima”, kao odgovor na pitanje „Zašto je važno koristiti originalne Hyundai rezervne delove?“

Hyundai odgovor na FTC opomenu

Portparol kompanije Hyundai Motor America je naveo da je kompanija primilia opomenu u utorak, i da trenutno radi na modifikovanoj formulaciji, što se može propratiti na sajtu hyundaiusa.com.

Formulacije koje su upotrebljene na zvaničnoj internet stranici su usmerene na podizanje svesti kupaca „na temu njihovih prava u vezi sa popravkama Hyundai vozila nakon saobraćajnih nezgoda,“ naveo je juče portparol kompanije Hyundai, u izjavi za Automotive News.

Ovakva formulacija se ne nalazi u pisanom dokumentu o garantnim uslovima, niti bilo gde drugde na sajtu, navodi dalje portparol.

Marketing tim naše kompanije je uzeo sebi malo veću jezičku slobodu, a sporna formulacija se nalazi duboko u sadržaju na sajtu… to nije nešto što smo medijski forsirali kroz kampanje širokih razmera,“ dodao je on.

Opomenute kompanije imaju rok od trideset dana da izmene svoju protivzakonitu praksu, navodi FTC, i usklade je sa zakonom. Nakon toga, “propusti i potencijalne povrede regulative mogu dovesti do daljih pravnih implikacija,“ navodi FTC u svom saopštenju.

Ovakve odredbe u garantnim uslovima, koje nameću upotrebu određenih proizvoda ili usluga, i koje kupce koštaju više, nanose štetu, u prvom redu tim istim kupcima, a onda i manjim kompanijama koje nude alternativna rešenja, čime se narušavaju i principi konkurentnosti“, navodi Tomas Pal, izvršni direktor odeljenja za zaštitu potrošača u okviru FTC.

 

(477)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Takva nedozvoljena „praksa“ je uobičajena i kod nas. Na žalost, lopovluk na sve strane. Daju ti garanciju uslovljenu skupocenim servisiranjem koja ti toliko podigne troškove eksloatacija da ti „posedovanje“ takve garancije postane izuzetan teret, a ne benefit.