1. Home
  2. Istorija
  3. Kako je BMW postao EMW…
Kako je BMW postao EMW…
0

Kako je BMW postao EMW…

1.26K
0
Podelite sa prijateljima:

BMW je danas jedan od najvećih proizvođača premijum automobila na svetu, ali malo je nedostajalo da ovaj slavni nemački proizvođač ne ugleda svetlost dana nedugo posle Drugog svetskog rata.

Naime, saveznicima je smetalo što je BMW tokom rata proizvodio motore za avione i laka komercijalna vozila, pa su im zabranili ponovnu proizvodnju automobila. U isto vreme, u gradu Ajzenah se nalazila jedna od fabrika kompanije koja se nalazila u sovjetskoj zoni. Oni su planirali da je rastave i pošalju nazad u Rusiju gde bi proizvodnja bila obnovljena. Međutim, dok je taj proces trajao, deo radnika je odlučio da proizvede jedan od predratnih BMW 321 i pokloni ga Maršalu Zukovu. Nemački velikan se toliko dopao slavnom ruskom Maršalu da je on odmah zaustavio “preseljenje“ fabrike i naručio još pet primeraka. Do 1950. godine 8.997 primeraka će biti proizvedeno. Većina njih je ostala na istočnoj strani Evrope, ali je i određeni broj primeraka izvezen u Švajcarsku. Do 1949. godine, proizvodnja je proširena i na modele 327 i 340 i svi modeli su nosili BMW oznaku iako ova nemačka kompanija više nije imala nikakvo pravo na njih.

Do 1952. godine, vlasništvo je prebačeno na Vladu Istočne Nemačke, a BMW konačno pobeđuje na sudu i dobija nazad pravo na svoje ime, logo i dizajn maske hladnjaka. BMW-u je takođe dozvoljeno da ponovo proizvodi i automobile, a komunisti menjaju ime svoje kompanije u EMW (Eisenacher Motorenwerk) i nastavljaju proizvodnju sve do 1955. godine sa nešto izmenjenim prednjim delom. Kada je proizvodnja konačno završena, proizvodnja BMW i EMW modela u Ajzenahu je zaustavila na cifri od 30.800 vozila. Zanimljivo je da je logo EMW bio veoma sličan onom iz BMW-a, a kompanija se čak oprobala i na Velikoj Nagradi Nemačke 1953. godine u tadašnjem Grand Prix šampionatu (prethodnik današnje Formule 1).

EMW je kasnije promenio ime u VEB (Volkseigener Betrieb) i, između ostalih, proizvodio i IFA i legendarni Wartburg, sve do 1991. godine kada je Opel postao novi vlasnik posle ujedinjenja dve Nemačke. Opelu nije bilo u interesu da zadrži VEB ime pa je Wartburg ugašen, a lokacija iskorišćena za proizvodnju nove fabrike u kojoj se proizvodila Vectra.

Zoran Tomasović

 

(1263)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments