1. Home
  2. Izdvojeno
  3. Continental razvija sistem za detekciju akvaplaninga
Continental razvija sistem za detekciju akvaplaninga

Continental razvija sistem za detekciju akvaplaninga

236
0
Podelite sa prijateljima:

Gubitak trakcije na ekstremno vlažnim drumovima dramatično umanjuje mogućnost kontrole vozila, i kao takav predstavlja ozbiljan rizik po bezbednost putnika. U budućnosti možemo očekivati sistem koji će omogućiti da vozač blagovremeno dobije upozorenje na rizik od akvaplaninga, zahvaljujući podacima koje će obezbediti senzori na pneumaticima, kao i kamere instalirane na automobilima. Ovo će omogućiti blagovremenu reakciju vozača koji će imati dovoljno vremena na raspolaganju da uspori vozilo. Inicijalna komercijalizacija ove tehnologije, koja se još uvek nalazi procesu koji prethodi razvoju, će se desiti sa narednom generacijom vozila, navode iz Continentala. Hardver i softver se razvijaju u centrima lociranim u Frankfurtu, Hanoveru i Tuluzu.

Čak i uz najbolje pneumatike, iznenadna pojava akvaplaninga je uvek zastrašujuć trenutak u kome je opasnost od nezgode na visokom nivou. Razvijamo tehnologiju visokih performansi koja je zasnovana na informacijama pribavljenim od strane senzora, kao i na softveru koji otkriva potencijalni rizik od akvaplaninga i o tome obaveštava vozača, ostavljajući mu pritom dovoljno vremena za adekvatnu reakciju,“ naveo je Frenk Džordan koji rukovodi odeljenjem za šasije i bezbednosne sisteme.

Aktuelna preporuka proizvođača, a vezano za rizik od akvaplaninga glasi ovako: „Na pojavu akvaplaninga veliki uticaj ima visina preostale šare na gumama, dubina vode na putu kao i brzina kretanja vozila. Shodno tome, Continental preporučuje zamenu pneumatika čim dubina preostale šare padne ispod 3 milimetra. Ukoliko je pneumatik istrošeniji, rizik od pojave akvaplaninga je mnogo izraženiji. Eksperti obično preporučuju smanjenje brzine kretanja vozila na vlažnim putevima, kao i tokom kiše.“

Za rano upozorenje na akvaplaning, kamere su ključne

Akvaplaning se pojavljuje u situacijama u kojima šare na gumama ne mogu dovoljno brzo da se oslobode viška vode na putu. Kako bi detektovao površine na putu na kojima je akumulirana veća količina vode, Continental se oslanja na sistem kamera koje su već instalirane na vozilu. Ove širokougaone kamere su instalirane u spoljašnjim retrovizorima, maski hladnjaka, kao i na zadnjem kraju vozila. „Kada je poveća bara na putu, fotografije koje naprave kamere pokazuju specifično prskanje vode i prepoznaju matricu koja prethodi samom gubitku trakcije,“ izjavio je rukovodilac projekta Bernd Hartman.

Continental takođe planira da informacije koje dobije sa pneumatika, koristi kako bi blagovremeno identifikovao rizik od akvaplaninga. Signali koje šalju senzori će biti analizirani direktno na pneumatiku.

Koristimo signal sa brzinomera, instaliranog direktno na elektronskom informacionom sistemu pneumatika kako bi otkrili specifičnu matricu,“ kaže Andreas Volf, rukovodilac odeljenja karoserija i bezbednosti. Kako ovi senzori mogu da identifikuju i stepen istrošenosti gume, ti podaci se koriste kako bi se izračunala bezbedna brzina kretanja vozila na drumovima na kojima je moguća pojava velike količine vode.

U budućnosti, postojaće mogućnost ocene svih podataka koje obezbede senzori, od strane centralne kompjuterske jedinice vozila. Ukoliko sistem detektuje opasnost pri trenutnoj brzini kretanja vozila, vozač će dobiti obaveštenje o tome koja je brzina bezbedna. Sa opcijama konektivnosti, mogućnosti se proširuju. Tako će biti moguće da i vozila koja se kreću iza onog čiji je sistem detektovao opasnost od gubitka trakcije usled velike količine vode na putu, dobiju informaciju od kompjuterskog sistema vozila koje je prvo identifikovalo odnosni rizik.
Sistem koji je u razvoju je posebno značajan za samovozeće automobile. Oni će morati da izbegavaju ovakve, rizične situacije bez intervencije vozača.

(236)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments