1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Analiza: utisci o timovima nakon prve dve trke
Analiza: utisci o timovima nakon prve dve trke
1

Analiza: utisci o timovima nakon prve dve trke

358
1
Podelite sa prijateljima:

Posle prve dve trke u ovogodišnjem šampionatu Formule 1, polako se dobija jasnija slika o tome gde se timovi nalaze jedni u odnosu na druge i šta nas to može očekivati do kraja sezone.

Neki timovi su na onom nivou na kom se očekivalo, neki su malo podbacili, a neki su bukvalno oduševili svojim partijama do sada.

Ferrari                                                                                

Trenutno vodeći u šampionatu sveta. Imaju stopostotan učinak u pobedama, a imaju u jednu pol poziciju. Ovakav start niko nije očekivao! Ferrari je pre starta sezone izgledao kao da je u zaostatku ne samo za Mercedesom već i za Red Bullom. Ovakav početak sezone nisu imali još od ere Mihaela Šumahera 2004. godine. Na prvoj trci, se može reći, da su došli do trijumfa uz pomoć sreće. Virtuelno vozilo bezbednosti donelo im je priliku da posle promene guma izađu ispred Hamiltona i da na stazi, gde je preticanje vrlo teško, uspeju da se odbrane.

Na drugoj trci priča je bila drugačija. Ovde je Ferrari pokazao da ima brzinu i da je na stazi u Bahreinu brži od „srebrnih strela“. Na startu trke crveni bolidi su okupirali prvi startni red. Sebastijan Fetel je pokazao koliko je ovaj bolid nežan prema pneumaticima i vozio 10 krugova više nego što je bilo moguće na setu mekih guma, a uz to je uspeo i da se odbrani od napada Valterija Botasa do samog kraja. Jedina mana koja se može pripisati Ferrariju je promena guma. Da nije bilo velike greške usled koje je jedan mehaničar zadobio dvostruku frakturu noge, Kimi Raikonen bi verovatno bio na podijumu u Bahreinu. Da se to desilo, Ferrari bi u obe trke imao oba vozača na pobedničkom postolju, ali nažalost, italijanski tom još mora da poradi na ovom segmentu jer im se ista greška dogodila i na treninzima.

Mercedes

Na iznenađenje mnogih koji prate Formulu 1, tim Mercedesa je doživeo dva poraza u prve dve trke od Ferrarija. Trenutno su drugi u šampionatu sa deficitom od 10 bodova u odnosu na Scuderiju. Za sada još nema prostora za paniku u redovima nemačkog tima, ali je Toto Volf izjavio da od sada moraju da budu na „A“ nivou kako im se ovkakve stvari više ne bi događale. Jasno je da W09 ima brzinu i tempo da pobedi Ferrari. Na prvoj trci se može reći nisu imali sreće, ali podsetimo da je  Mercedes prošle godine u Kini pobedio Ferrari nakon što je Hamilton iskoristio virtuelno vozilo bezbednosti da promeni pneumatike, tako da se može reći da je ovde i karma malo odradila svoje.

Na drugoj trci Hamilton bi možda i mogao da se bori za pobedu, ali je zbog promene menjačke kutije dobio kaznu pomeranja pet mesta u nazad pa je startovao tek deveti. Sa taktiče strane Mercedes je uradio odličan posao i da Fetel nije vanserijski čuvao gume, verovatno bi stigli do pobede. Na sledećoj trci u Kini velike su šanse da će se Mercedes vratiti jači nego ikad, ali sad je Ferrari na čelu sa Fetelom pun samopouzdanja pa im možda i neće biti tako lako da dođu do pobede. Ovo sve po malo podseća na 2007. godinu kada je McLaren imao najbolji bolid na gridu, ali je nekako Ferrari zajedno sa Kimijem Raikonenom uspeo da ih pobedi.

McLaren

Trenutno trećeplasirana ekipa u šampionatu. Kada se pogleda samo ovaj podatak reklo bi se da se tim vraća na staze stare slave, ali to baš i nije tako. Najbolja startna pozicija ove godine im je bila tek 11. mesto, a najbolji rezultat je postigao Alonso u Australiji kada je prešao cilj kao petoplasirani. Na obe trke, a pogotovo u Australiji, McLaren je najviše profitirao odustajanjem drugih vozača. Alonso je najviše dobio odustajanjem oba Haasova vozača u Australiji, a i nesmotrena vožnja Ferštapena, koji se okrenuo na stazi doveli su do toga da Španac dođe do petog mesta. U Bahreinu im je pomoglo odustajanje oba vozača Red Bulla i Kimija Raikonena. Sa Renaultovim motorima McLaren trenutno izgleda bolje na stazi, ali se postavlja pitanje šta bi bilo da su saradnju sa Hondom bazirali na istim principima kao Torro Rosso.

I uz Renaultove motore Alonso je imao poteškoća da prođe Q3, a on i Vandorne su bili najlošije plasirana ekipa u Q2. Za sada se ne kvare kao što je to bio slučaj sa Hondom i to je najveći razlog zašto su im rezultati u trkama bolji. Bez obzira na sve tim je i dalje pun optimizma i iz njihove garaže se čuju priče kako bi uskoro mogli da se bore protiv Red Bulla. Koliko je to realno videćemo u narednom periodu.

Red Bull

Ekipa koja je najviše podbacila na startu ove sezone. Najbolji rezultat im je četvrto mesto Rikijarda  na trci u Australiji, a to im je ujedno i najbolja startna pozicija. Od Red Bulla se mnogo očekivalo ove sezone. Po nekim prognozama, njihov tempo u trci je čak bio i bolji od Ferrarijevog. Nažalost to se sve nije prenelo na stazu. Rezultati su trenutno poražavajući za ovu ekipu. U Australiji su bili brzi, ali ih je Rikijardova kazna pomeranja pet mesta na startu i Ferštapenova nesmotrena vožnja, koštala boljeg plasmana. Australijanac je, čini se izvukao maksimum iz ovog bolida na trci, ali nikako nije mogao da prođe Kimija Raikonena i dokopa se podijuma. Ferštapen je nakon gubitka pozicije na startu preterao sa agresivnošću i okrenuo se na stazi, usred čega je izgubio nekoliko pozicija. Na kraju je ostao zaglavljen iza Alonsa i nikako nije mogao da nađe put pokraj njega.

U Bahreinu Ferštapen opet pravi grešku u kvalifikacijama zbog koje je startovao 15. na početku trke. Kao da to nije bilo dovoljno, Holanđanin po svom običaju, preteruje sa agresivnošću i nakon kontakta sa Hamiltonom završava trku na samom početu. Rikijardo je na ovoj trci krenuo četvrti, ali je samo uspeo da se  trka par krugova, u istom krugu kada se Ferštapen sudario sa Hamiltonom, njegov bolid se zbog kvara na elektronici ugasio i on je morao da odustane. Za sada pored Ferštapenovih početničkih grešaka, Red Bull ima najviše problema u kvalifikacijama. Razlog tome je što svi korisnici Renault motora nemaju mod za kvalifikacije i u samom startu imaju hendikep u odnosu na Ferrari, a pogotovo Mercedes čiji mod za kvalifikacije daje ogromnu prednost.

Renault

Kada se pogledaju rezultati reklo bi se da je Renault na onom nivou koji se očekivao od njih nakon testova u Barseloni. Nažalost istina je su performanse koje je pokazao RS18 mnogo ispod očekivanog. Baš kao i McLaren, tim Renaulta je svoje dobre rezultate postigao uz pomoć odustajanja drugih vozača, a ne zato što su brzi. Najbolji rezultat za sada im je peta pozicija Hulkenberga u Bahreinu, a najbolje startno mesto je takođe pripalo Nemcu, koji je u Bahreinu trku započeo šesti.

Svima u timu je jasno da je bolid dosta u zaostatku u odnosu na vodeće timove, što je potvrdio i Hulkenberg, koji je izjavio da su malo iza onog što su očekivali. Mala kritika se mora uputiti i Karlosu Saincu koji trenutno nije u formi kao njegov timski kolega. Na prvoj trci u Australiji Sainc je imao stomačnih problema koji su nastali kao posledica pokvarene banane koju je Španac pojeo, pa je donekle njegovo 10. mesto opravdano, ali u Bahreinu je totalno podbacio i završio trku 6 pozicija iza svog klupskog kolege.

Torro Rosso

Posle onog što je viđeno na testovima u Barseoni, jasan je napredak Honde u razvoju motora. Samim tim i od Torro Rossa se očekuje da bude na visokom nivou. Na prvoj trci sezone izgledalo je  da Honda ipak nije uspela da reši probleme sa pouzdanošću.  Gaslijevo otkazivanje motora i Hartlijeva poslednja pozicija, dosta su podsećali na McLaren prethodnih godina. Zatim je usledila trka u Bahreinu gde je Torro Rosso doneo nova unapređenja aerodinamike, a Honda novi mod motora. Već na treninzima se videlo da Gasli izgleda sjajno za upravljačem tog bolida. Na svim treninzima je završio unutar top 10, a trku je startovao sa 6. mesta.

Mladi Francuz tu nije stao i u trci se popravlja i završava na četvrtoj poziciji. Mora se priznati da je tome doprinelo odustajanje Rikijarda i Raikonena, ali u svakom slučaju to je bio najbolji rezultat Honde od njenog povratka u Formulu 1. Mala ironija je što je McLaren u ovoj trci bio iza Torro Rossa kojim je upravljao Gasli, a u kvalifikacijama je čak u Hartli bio ispred njih. Ako Torro Rosso i Honda nastave ovim tempom da razvijaju bolid i motor sve je izvesnija buduća saradnja Red Bulla i Honde.

Haas

Ekipa koju mnogi optužuju da je kopija Ferrarija iz 2017. godine. Za sada ovaj tim predstavlja najprijatnije iznenađenje sezone, ali i najveće tragičare. Na prvoj trci su držali četvrto i peto mesto kada su oba vozača nakon greške mehaničara morala da odustanu. Samo iz tog razloga, Haas danas zauzima tek 7. poziciju u šampionatu sveta. Da nije bilo tih pehova u Australiji, ekipa bi sada imala 22 boda više, ali nažalost šta je bilo bilo je.

Na trci u Bahreinu Magnusen je bio odličan i trku završio na 6. mestu, a Grožan je nakon peha u kvalifikacijama i ispadanjem već u Q3, morao da se zadovolji 13. pozicijom. Haas za sada pokazuje kako je moguće da relativno nova ekipa brzo dođe do vrlo lepih rezultata. Problem za njih može nastati kasnije u sezoni jer je Haas uvek imao problema sa daljim razvojem bolida. Za sada bi trebalo da pokušaju da skupe što više poena kako bi učvrstili svoju poziciju ako ih ostali timovi stignu.

Sauber Alfa Romeo

Svi su očekivali da će ovaj tim pokazati znake napretka, ali niko to nije očekivao već na drugoj trci sezone. Već posle prve trke, Erikson je izjavio kako je ponovo zabavno voziti Formulu 1 jer je bolid dovoljno brz da se bori protiv ostalih timova. Devetim mestom u Bahreinu, Šveđanin je uspeo da upiše dva boda. Kada se uzme u obzir da su prošle godine osvojili svega pet, ovo sve izgleda odlično po njih za sada. Automobil vidno ima problema sa šasijom i stabilnošću bolida kroz krivine, ali su već u Bahreinu uz pomoć manjih unapređenja uspeli koliko toliko da ga stabilizuju.

Čeka se još i da mladi Leklerk ovlada ovim bolidom i onda se od njih može očekivati još lepih rezultata. Uz pomoć Alfa Romea i Ferrarija očekuje se da ova ekipa od sada pa u narednim godinama konstantno podiže formu.

Force India

Za njih se nema šta posebno reći. Ekipa jednostavno nije mogla da se održi na nivou  na kom su bili prethodnih par godina. Nažalost Formula 1 u poslednje vreme ubija timove sa manjim budžetima. Žrtva toga je ovaj put Force India. Ekipa koja je prošle godine bila ubedljivo četvrta u poretku, danas zauzima deveto mesto.

Najbolji rezultat u trci im je 10. mesto u Bahreinu, a najbolja startna pozicija 9., takođe u pustinji. Lepo je videti da ekipa nije u očaju  da su svi vrlo svesni svoje situacije i da se intenzivno radi na tome da se bolid unapredi i bude što konkurentniji. Od ove ekipe smo već viđali da loše krenu sezonu pa se do kraja poprave, tako da je sve moguće.

Williams

Šta reći o ovoj legendarnoj ekipi. Williams je na samom začelju i trenutno jedina ekipa koja nije osvojila ni jedan jedini bod. Najbolja pozicija na kojoj su završili trku je 14. Očigledno je da tim nema lidera i da sa dva mlada vozača neće postići mnogo. Tim se odlučio da potpiše ugovor sa Sirotkinom, a da im Kubica bude rezervni vozač. Tu im je možda i najveća greška. Williams nije bio nešto preterano konkurentan prethodnih godina, ali su imali Felipea Masu koji je kao iskusan vozač mogao da povuče ekipu kada stvari krenu loše, ili da sarađuje u razvoju bolida. Nažalost to se od Strola koji je tek drugu godinu tu ne može očekivati. Williams mora da sedne i razmisli koji su im naredni koraci. U redu sa ova dva vozača uzeće mnogo novca od sponzora (i samih vozača koji plaćaju svoje mesto u timu), ali šta dalje, bez pravog lidera ekipe i napretka bolida ostaće na dnu tabele bez šanse za napredak.

Rezime

Sezona Formule 1 nastavlja se u nedelju 15. aprila, kada se očekuje da dobijemo odgovor na pitanja da li Mercedes može da prekine niz Ferrarija, ili će to da učini Red Bull, da li Torro Rosso i Haas mogu  da nastave da pokazuju odličnu formu, hoće li McLaren napredovati pošto je Alonso izjavio da im prve dve trke najmanje odgovaraju ove godine, može li Sauber opet do bodova i šta će biti sa Williamsom i Force Indijom.

Dušan Topić

(358)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

Ne slazem se za McLaren. Njihova najveca prednost je Alonso, koji uz pouzdan motor moze biti konstantno u prvih 6,7 vozaca.

Red Bull ce ove godine biti losiji nego prethodne. U to sam siguran.