1. Home
  2. Prezentacije
  3. Toyota Corolla Hatch (2019.)
Toyota Corolla Hatch (2019.)
0

Toyota Corolla Hatch (2019.)

802
0
Podelite sa prijateljima:

„Auris za Amerikance“

Tokom pedesetak godina, koliko traje karijera Toyote Corolle u Sjedinjenim Američkim Državama, novinari i kupci su uglavnom imali istu listu pohvala. To se uglavnom odnosi na kvalitet, pristupačnost i dostupnost za prosečnog kupca, ali sa izuzetkom legendarnog AE86 modela iz sredine 1980-ih, ovaj velikan se ne može pohvaliti i sportskim imižom. To bi se moglo promeniti već sledeće godine kada na tržište stiže potpuno nova generacija hedžbeka, koji je već debitovao u Evropi kao Auris, ali je Toyota spremila nekoliko bitnih promena za kupce „preko bare“.

Kratka istorija

Corolla se prodaje u Americi još od 1968. godine i uglavnom završava na jednom od prva dva mesta zajedno sa Hondom Civic. U želji da promeni imidž, Toyotin Scion brend (osnovan 2003. godine specifično da privuče mlađe kupce) je 2015. godine počeo da prodaje Auris kao iM, ali je slava kratko trajala. Iako sportski dizajniran, sa samo 132 ks ispod haube, smešnim CVT menjačem i bez moderne tehnologije kao što su Apple CarPlay i Android Auto funkcije (čak ni među opcionom opremom), japanski proizvođač vozila se nije mogao pohvaliti visokom prodajom. Scion je ugašen posle 2016. godine, a iM postao deo Corolline ponude i pored toga što ne deli baš ništa sa Corolla sedanom. Za 2019. godinu „iM“ deo je nestao iz imena pa je tako automobil sada poznat samo kao Corolla Hatch.

Dizajn

Hedžbek sa Salona automobila u Njujorku je gotovo identičan evropskom Aurisu i iako možda i ne izgleda prelepo, možemo zaključiti da izgleda mnogo bolje u poređenju sa prethodnikom. Agresivniji farovi i niža hauba definitivno daju aerodinamičniji stil, dok je poveća maska hladnjaka slična onoj koju smo ranije mogli da vidimo na raznim Lexus modelima. Zadnji deo se gotovo nije ni spomenuo u poređenju sa Aurisom, a neki će reći da previše liči na Opelov stil. Toyota će da ponudi samo dva modela i SE i XSE, a oba će odlikovati LED osvetljenje i hromirani auspusi. XSE dodaje i hromiranu masku hladnjaka, manji spoiler i 18-inčne felne, koje su značajno veće od 16-inčnih na SE-u. Pretpostavlja se da bi sličan stil mogao da stigne i na sledećoj generaciji sedana kada debituje tokom 2020. godine.

Enterijer

Enterijer je još jedna kategorija u kojoj je uočljiv veliki napredak, a Toyota se potrudila da u većem stilu spoji dizajn, boje i praktičnost. Svi modeli imaju standardan osmo-inčni monitor, ručicu menjača prekrivenu kožom, elektronsku bravu, dva USB priključka i Apple CarPlay, a ova strategija je praćena sa prethodnog iM-a koji je imao izuzetno malo opcija i većinu opreme kao standard. Za one koji se odluče za skuplji XSE model, heč dodaje i SiriusXM satelitski radio, bolji audio sistem od 800 vati i osam zvučnika.

Lista sigurnosne opreme će biti pozavideća i heč bi trebao da dobije maksimalne ocene u testovima sudara. Možda najveći problem leži što Android Auto nije u ponudi čak i među opcijama pošto kompanija nije dobila dozvolu od Googlea. To može da predstavlja veliki problem posebno kada se zna da u SAD trenutno postoji oko 108 miliona koristnika Android sistema.

Mehanika

Heč je prvi Toyotin model na američkom tržištu na novoj TNGA (Toyota New Global Architecture) platformi, pa je novi model u svakom pogledu veći od prethodnika osim po visini. Ova platforma je dizajnirana da pruži nešto manju visinu i dovoljno je fleksibilna da se na njoj proizvode mnogi proizvodi različitih dimenzija. Ona će da smanji i buku i poveća udobnost, čime bi Japanci mogli da napadnu i mnoge premijum proizvode. Toyota je potvrdila samo jedan motor i to novi dvolitarski atmosferski benzinac kao deo nove Dynamic Force familije. Njegova snaga je nepoznata u vreme pisanja ovog teksta, ali će sigurno biti veća od 138 konja koliko je razvijao prethodnik i trebalo bi da iznosi približno 200 ks. Šestostepeni manuelni menjač je standardan na SE modelu dok je novi CVT dostupan samo u bolje opremljenom XSE modelu.

Zaključak

Prethodnik je koštao „samo“ 20.000 dolara, što ga je učinilo ne samo jednim od najpristupačnijih hedžbek automobila u SAD već takođe i odličnom ponudom dobijenog za uloženo, pošto je većina opreme bila standardna. Toyota nema u planu hot heč pa samim tim ovaj automobil je verovatno nešto najbrže šta ćemo dobiti od Corolle u današnja vremena. On možda neće pomoći Corolli da preotme titulu najprodavanijeg kompakta od Honde Civic, ali je pokazao šta je Toyota sposobna kada zavrne rukave.

Zoran Tomasović

 

 

 

(802)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments