1. Home
  2. Vesti
  3. Smena na čelu VW grupe
Smena na čelu VW grupe
0

Smena na čelu VW grupe

242
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa planira da na mesto prvog čoveka kompanije dovede Herberta Disa, aktuelnog šefa VW marke, umesto sadašnjeg rukovodioca, Matijasa Milera, prenose izvori bliski nemačkom gigantu, koji su želeli da ostanu anonimni, s obzirom na to da još uvek nema zvaničnog saopštenja.

Na sastanku nadzornog odbora kompanije, koji je zakazan za petak, biće diskutovano na ovu temu. Portparol VW grupe je bio nedostupan za komentar.

VW je u izjavi za javnost preneo obaveštenje da Hans Diter Peč trenutno razgovara sa najvišim funkcionerima na temu rokada u rukovodećem timu, kao i da je šezdesetčetvorogodišnji Miler “iskazao svoju dobru volju da u tom procesu uzme konstruktivno učešće.“ Međutim, iz navedenog saopštenja se nisu mogli saznati bilo kakvi dodatni detalji.

Promocijom Disa na najvišu poziciju, Volkswagen bi dobio čoveka iz svojih redova na čelu kompanije, ali bi se istovremeno i oslanjao na nekoga ko je u kompaniju došao iz konkurentske firme, za obavljanje tako odgovornog zadatka.

Dis je u VW stigao sredinom 2015. godine iz BMW grupe, mesecima pre nego što je „dizelgejt“ kriza eksplodirala u javnosti. Kao rukovodilac nadležan za upravljanje najvećom divizijom grupacije, VW markom, on se rutinski nosio u pregovorima sa moćnim radničkim sindikatima, u pokušaju da smanji rashode i pojednostavi organizacionu i rukovodeću strukturu proizvođača automobila.

Jedan analitičar navodi da bi eventualna promocija Disa, bila dobra stvar za VW grupu.

„Verujemo da bi vrednost akcija VW grupe porasla, ukoliko bi se obistinile najave o promociji Disa. Investitorima će se dopasti njegove upravljačke sposobnosti, kao i njegovo razumevanje mobilnosti,“ izjavio je analitačar zaposlen u Evercore ISI, Arndt Elinghorst. „Jednostavno rečeno, ne vidimo bolju alternativu Matijasu Mileru. Mislimo da će Dis pomoći kompaniji da se bolje pripremi za buduća dešavanja, odnosno da će umeti da odabere prave tehnologije u koje će grupa investirati.“

Elinghorst je dodao da očekuje da će Dis zadržati i svoju funkciju u VW marki.

U situaciji koja je nastala nakon dizel prevare, VW se svim silama trudio da prevaziđe svoju rigidnu upravljačku strukturu, prenoseći značajan deo ingerencija na niže nivoe uprave, odnosno na šefove brendova i regionalne direktore. Pomenutom složenom rukovodećom strukturom, upravljao je najveći akcionar, Porsche Automobil Holding, čiji je prvi čovek, Miler, obavljao i najvišu rukovodeću funkciju u okviru VW grupe. Porsche je u odvojenoj izjavi naveo da će eventualne promene u Volkswagenu izazvati domino efekat u celoj strukturi.

Uključujući i Milera, uprava Volkswagena broji devet osoba, čije se odgovornosti protežu od sektora nabavki, pravnih poslova pa sve do kadrovske politike. U međuvremenu, predstavnici marki Audi, VW, divizije koja proizvodi kamionete, kao i divizije koja vodi poslove grupe u Kini, takođe su članovi upravnog odbora VW grupe.

„Trenutno je neizvesno da li će razmatranja i diskusije koje su pokrenute, inicirati i dalje rokade i smene unutar struktura uprave,“ saznaje se iz obaveštenja za javnost koje je medijima dostavio VW.

Predstavnici kompanije Porsche, kao ni nemačke savezne države Donja Saksonija, kao najveći akcionari VW grupe, nisu bili dostupni za komentar.

(242)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments