1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kia K900 (2019.)
Kia K900 (2019.)
2

Kia K900 (2019.)

545
2
Podelite sa prijateljima:

Neuspeh?

Stara poslovica kaže da je neuspeh samo iskustvo za novu šansu i potencijalni uspeh i Kia se svakako slaže s ovom rečenicom. Kompanija se nekoliko puta oprobala sa proizvodnjom premijum automobila i iako nijedan od njih nije bio veliki prodajno uspešan, korejski proizvođač vozila veruje da konačno ima dobitnu formulu. Na ovogodišnjem Salonu automobila u Njujorku je debitovala nova generacija modela K900 sa samouverenošću koju nijedan korejski automobil pre nije imao.

Kratka istorija

K900, ili kako je poznat na domaćem tržištu kao K9, je zvanično debitovao 2014. godine kao najveći i najskuplji automobil Kije u nadi da može da promeni percepciju o korejskoj automobilskoj industriji. Zajedno sa mehaničkim blizancem Hyundaijem Genesisom i Equusom, K900 se nadao da će napraviti revoluciju na američkom tržištu, gde se tradicionalno oznaka na automobilu previše ne gleda.

Može se reći da su Korejci doneke i uspeli u tom planu, pa primera radi, 2015. godine, zajednička prodaja K900 i Equusa je iznosila oko 7.000 vozila. To je bilo dovoljno da stavi Korejce na drugo mesto u klasi, iza Mercedesa S klase, ali ispred BMW-a serije 7, Audija A8, Lexusa LS i ostalih velikana. Genesis je nedavno odvojen u posebnu diviziju, a prodaja K900 spala na svega 50-60 primeraka mesečno, što je definitivno označilo da je vreme za promene.

Dizajn

Za dizajn se još jednom postarao legendarni Nemac, Peter Schreyer, koji je u poslednjoj deceniji preporodio korejsku automobilsku industriju, sa uticajem američkog tima u saveznoj državi Kaliforniji. Da bi se K900 razlikovao od ostalih (tj. jeftinijih) modela marke, ovaj sedan više nema masku hladnjaka poznatu kao „nos ajkule“, već više ovalni stil sa 176 ćelija koje formiraju elegantne linije. Široki farovi malo podsećaju na nemački stil, a sličnost sa Mercedesom se možda najviše može primetiti u zadnjem delu vozila.

U poređenju sa prethodnikom, i krov je nešto niži da bi se dobilo na aerodinamičnijoj pojavi, ali i pored toga K900 već sada dobija kritike da liči na dosadnu nemačku kopiju. Nova generacija donosi i više hroma u poređenju sa prethodnikom, a standardne felne su 19-inčne. Postavlja se pitanje zašto dizajn nije zasnovan na popularnom Stingeru, posebno nakon što je dobio mnogo pohvala od kada se pojavio u prodaji, ali K900 treba da privlači kupce sa dubljim džepom i samim tim treba da ima poseban identitet.

Enterijer

Dok dizajn sigurno neće osvojiti nikakve nagrade, enterijer možda i hoće. K900 je nabijen opremom koja je kod konkurencije dostupna samo na značajno skupljim modelima, a sve počinje sa velikim 12,3-inčnim monitorom. Kontrolna tabla prekrivena kožom je standardna, a za ekstra novac kupac može da dobije i kvalitetniju napa kožu. Tu su četiri boje enterijera i isto toliko stilova, zavisno od ukusa kupaca, a dok neke odlikuje mnogo drveta drugi se ipak kocentrišu na hrom. Grejači i hlađenje su standardni na svim verzijama, a vozačevo sedište se može podesiti na 20 različitih načina. Kijin UVO sistem sa navigacijom i povezivanjem na mobilni telefon je u drugoj generaciji dok audio sistem donosi 17 zvučnika. Korejci su posebno ponosni što K900 pruža čak 64 različita osvetljenja u enterijeru, što nijedan drugi konkurent ne nudi. Lista sigurnosne opreme je poduža, a kao opcija je jedino kamera od 360 stepeni.

Mehanika

U Njujorku je predstavljen samo model za američko tržište, a njega pokreće 3,3-litarski turbo V6 motor sa 365 ks i 510 Nm obrtnog momenta. Jedini menjač kao opcija je osmostepeni automatik koji prenosi snagu na sva četiri točka, a K900 je u stanju da prebaci oko polovinu obrtnog momenta na prednje ili zadnje točkove zavisno od potrebe. Pogon na zadnje točkove i V8 motor sa 420 ks, koji su u prošlosti bili u ponudi, više neće biti dostupni. Kia je posebnu pažnju posvetila na ogibljenje sa ciljem da se pruži što udobnija vožnja, a veliku pomoć je pružila i Hyundaijeva performantna divizija koju danas vodi nekadašnji prvi čovek BMW-ovog M odeljenja, Albert Biermann.

Zaključak

Kiji je jasno da nema ime i prestiž kao Mercedes, BMW, Audi ili Lexus pa samim tim i ne želi da konkuriše njima. Sa početnom cenom od oko 58.000 dolara, K900 bi trebao da privlači kupce koji su prerasli Cadenzu ili Optimu, a pritom im ime nije previše bitno. K900 definitivno pruža mnogo na papiru, a kako će to funkcionisati u realnosti i da li ovaj automobil može da opstane pored nekoliko Genesis modela pokazaće vreme.

Zoran Tomasović

 

 

(545)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Steta sto vise nema V8.

Zvezdan

Yankee, da li imaš podatak koji % od ukupne prodaje ovog, ili nekog modela iz tog segmenta, se odnosi na veče od šestocilandarskih motora.