1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Audi SQ5 – obustavljena proizvodnja
Audi SQ5 – obustavljena proizvodnja
0

Audi SQ5 – obustavljena proizvodnja

6.21K
0
Podelite sa prijateljima:

Audi je suspendovao dalju proizvodnju modela SQ5 zbog popunjenosti zaliha, prema navodima iz kompanije. Međutim, prema nekim kredibilnim izvorima, razlog obustave treba tražiti u novoj emisionoj regulativi.

Kupci koji požele da pazare novi SQ5, trenutno mogu da dobiju samo primerak koji se već nalazi na lageru. Nije objavljen datum koji govori o početku ponovne mogućnosti naručivanja SQ5, prema ličnim afinitetima kupca.

“Audi Velika Britanija ima popunjene zalihe modela SQ5. Kupci koji žele da naruče ovu verziju Q5, moraće da kontaktiraju prodajne centre, kako bi dobili informacije o raspoloživosti,” rekao je portparol kompanije.

Međutim, izvori bliski lokalnim medijima, su potvrdili da je performantna verzija modela Q5, povučena iz proizvodnje zbog neophodnih modifikacija koje proizvođač vrši, zarad usaglašenja sa striktnim zahtevima iznetim u WLTP protokolu, koji postaje mandatoran za primenu počev od 1. septembra ove godine.

Naime, sva nova vozila koja budu isporučena nakon tog datuma, moraju biti usklađena sa limitima štetnih emisija definisanih WLTP protokolom, koji je inače znatno strožiji po tom pitanju u odnosu na, do sada važeći NEDC režim.

Audi SQ5 je samo jedan od mnogobrojnih modela koje su proizvođači automobila morali da povuku iz proizvodnje, zarad usklađenja sa novim zahtevima emisione regulative, a o čemu smo u više navrata izveštavali.

Audi Q5 silazi sa proizvodnih traka postrojenja lociranog u Meksiku, što implicira rok isporuke evropskim kupcima od nekoliko nedelja. Ova činjenica dodatno komplikuje stvari za proizvođača, jer postoji ozbiljan rizik da će u jednom trenutku, pre 1. septembra, biti nemoguće kupiti novi SQ5.

Kako bi se ovakve situacije izbegle, veoma je verovatno da će brojne države dozvoliti proizvođačima da na zalihama poseduju rezerve u visini do 10% godišnjeg obima prodaje, koje će moći da stave u promet i u nekom ograničenom periodu koji nastupi posle početka  primene WLTP protokola.

 

(6213)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments