1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. BMW i Mercedes između čekića i nakovnja u trgovinskom sukobu SAD – Kina
BMW i Mercedes između čekića i nakovnja u trgovinskom sukobu SAD – Kina
0

BMW i Mercedes između čekića i nakovnja u trgovinskom sukobu SAD – Kina

295
0
Podelite sa prijateljima:

Pretnja kineskom odmazdom zbog uvedenih carina od strane američke administracije, uvođenjem dodatnih 25% naknade na uvezene američke automobile, mogla bi da mnogo teže pogodi nemačke gigante Daimler i BMW, nego detroitske proizvođače. Ovakav zaključak proizilazi na temelju analize koju je pripremio Evercore ISI.

„Ovo je u osnovi, porez uveden za južno nemačke proizvođače automobila, a posebno se ovo odnosi na SUV modele sa BMW i Mercedes oznakama. Obe nemačke kompanije svoje krosovere proizvode u Americi, pa ih odatle izvoze u Kinu,“ kaže Arndt Elinghorst, analitičar u Evercore ISI.

Iako su male šanse da će Maskov Tesla biti pogođen ovim kontramerama iz Kine, i ostali američki proizvođači automobila su već izemstili svoje pogone na teritoriju te azijske države, što im omogućava da iz SAD u Kinu izvoze drastično manje vozila od ukupnog broja prodatih primeraka na tom tržištu. Pored njih, i nemački Volkswagen proizvodi lavovski deo vozila koja se prodaju u Kini, baš na njenoj teritoriji.

BMW je, mereno vrednošću izvezene robe, najveći izvoznik automobila iz SAD. Najveća BMW fabrika na svetu je upravo ona u Spartanburgu, Južna Karolina. Ukoliko se obistine najave kineskih vlasti, BMW bi mogao da se suoči sa dodatnim troškovima u vezi carina, u iznosu od oko 965 miliona američkih dolara, navodi Evercore ISI.

Da podsetimo, u Spartanburgu se proizvode sledeći BMW krosoveri: X3, X4, X5, X6 i uskoro X7. Trgovinske nesuglasice će samo pojačati pritisak na ovog proizvođača da izmesti deo proizvodnje van teritorije SAD. Ovo se možda, ponajpre odnosi na ključni model iz X serije, odnosno na X5, navode neimenovani zvaničnici nemačke kompanije.

Ali, svaka selidba proizvodnje sa jedne na drugu lokaciju košta stotine milione evra, traje mesecima, a ovakve odluke se donose sa dugoročnom perspektivom, naveo je prošlog meseca Peter Švarcenbauer, član Upravnog odbora BMW grupe. “Odluke koje donosimo, na primer, u vezi fabrika u Spartanburgu ili onih u Meksiku, zasnovane su na projekcijama koje pokrivaju budući period od nekih 20 do 30 godina. Kada bismo menjali strategiju na osnovu svake objave koja osvane na Tweeteru, poludeli bismo,” rekao je on Reutersu.

Daimler, koji proizvodi Mercedes-Benz vozila u fabrici lociranoj u Vensu, Alabama, izložen je riziku koji se može kvantifikovati kroz 765 miliona dolara, izveštava Evercore ISI.

BMW i Daimler će isporučiti ove godine, iz Amerike u Kinu, nešto preko 100.000 vozila. Procenjuje se da će put Kine, otići 64.000 BMW krosovera i 51.000 vozila sa konkurentskim oznakama, a koja se sastoje od sledećih modela: Mercedes GLE, GLS i R klase, procenjuje Evercore, uz napomenu da ova vozila vrede skoro 7 milijardi dolara.

„Ovo je ultimativni primer neželjenih implikacija koje donosi trgovinski rat,“ napisao je Elinghorst. „Svetska trgovina, posebno deo vezan za automobilsku industriju, predstavlja decenijama građen sistem, koji mogu ozbiljno da ugroze ovakva dešavanja.“

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa je u četvrtak podigla ulog u trgovinskom ratu sa Kinom, predlažući carinske stope u visini od 25% na nekih 1.300 stavki koje obuhvataju oblasti: industrijske tehnologije, transport i medicinske proizvode. Mere se najavljuju u želji da se Peking primora da poštuje svetske norme u pogledu pravnog tremana intelektualne svojine.

(295)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments