1. Home
  2. Vesti
  3. Kinezi uzvraćaju Trampu – američka automobilska industrija u velikom problemu
Kinezi uzvraćaju Trampu – američka automobilska industrija u velikom problemu
0

Kinezi uzvraćaju Trampu – američka automobilska industrija u velikom problemu

9.73K
0
Podelite sa prijateljima:

Predsednik Tramp negira da SAD ulaze u trgovinski rat s Kinom.

Međutim, on se sve više nazire a mogao bi nanese žestok udarac američkoj automobilskoj industriji. Kao odgovor na nedavni predlog da se povećaju carine na proizvode koji iz Kine dolaze u SAD, najmnogoljudnija zemlja sveta preti sličnim merama, a one se odnose na automobile.

Američki predsednik je inicijalno predložio uvođenje carnina u vrednosti od 50 milijardi dolara na robu koja se iz Kine uvozi u SAD. Tu se ubrajaju i brojne bitne automobilske komponente kao što su konverteri obrtnog momenta, katalizatori, litijumske baterije itd. Pogođena su i kompletna vozila poput autobusa i motocikala.

Kina je brzo odgovorila sa predlogom za recipročne mere, odnosno 50 milijardi dolara taksi na američke proizvode, uključujući automobile i avione.

Predsednik Tramp odbija da ovo nazove trgovinskim ratom, mada je sasvim jasno da su „rovovi iskopani“ a „cevi upererne“.

Kina je ciljano odabrala proizvode koji bi mogli da se ocarine. Oni dolaze iz saveznih država u kojima je vlast republikanska. Američki mediji tumače to kao način Kineza da političari ubede Trampa da odustane od plana, ali se nama čini da je ovde reč o konkretnoj poruci.

Potencijalni efekti na automobilsku industriju obe zemlje delimično nisu jasni jer su još uvek u pitanju predlozi, za sada. Postoji mogućnost da se kroz pregovore izgladi stvar.

Ukoliko dođe do primene mera, američka automobilska industrija bi mogla da se nađe u velikom problemu, a indikativni su apeli proizvođača da se „ohlade glave na obe strane“.

 

(9729)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments