1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nissan Altima (2019.)
Nissan Altima (2019.)
4

Nissan Altima (2019.)

636
4
Podelite sa prijateljima:

„Tihi ubica“

Tokom poslednjih nekoliko godina, Nissan Altima je automobil koji uglavnom završava na dnu liste među konkurencijom. Novinari hvale njegovu prostranost i što nudi mnogo opreme za svoju cenu, ali po svim drugim karakteristikama japanski predstavnik uglavnom završava na dnu. Ali to bi se uskoro moglo promeniti pošto je Nissan upravo debitovao sa novom Altimom na Salonu automobila u Njujorku.

Kratka istorija

Altima je na američkom tržištu debitovala 1992. godine kao zamena za model Stanza, a sve do 2002. godine ovaj automobil je pripadao kompaktnoj klasi. On nije bio preterano popularan među kupcima i igrao je veliku ulogu u mogućem bankrotu Nissana. Ipak, kompaniju je spasio Renault i od tada japanski gigant beleži samo uspehe. Treća generacija Altime, koja je stigla 2002. godine, je po prvi put ušla u takozvanu „mid-size“ (srednju) klasu gde su joj rivali bili proslavljeni modeli kao što su Toyota Camry, Honda Accord i Ford Taurus (danas Fusion). Ali Japanci se nisu predavali i do 2014. godine prodaja je dostigla rekordnih 335.644 vozila. To je bilo dovoljno za drugo mesto u klasi, odmah iza Camryja, a uspeh je ostvaren zahvaljujući visokim popustima i nuđenju mnogo opreme za pristupačnu cenu. Iako su novinari imali svoje kritike, kupcima se ovaj potez očigledno dopao, a kao i svi drugi automobili prodaja Altime je značajno pala u protekle dve godine nakon uspeha krosovera. Nissan veruje da ima dobitnu kombinaciju sa modelom za 2019. godinu.

Dizajn

Iako Amerikanci vole da vide veće promene svakih nekoliko godina, dizajner Ken Lee je odlučio koristiti sasvim drugu strategiju. On je zadržao većinu linija i promenio je samo sitne detalje koji mu se nisu dopali tako što ih je prekopirao sa većih i popularnijih modela – pre svega Rogue krosovera. To je najviše uočljivo u prednjem delu vozila, kojeg sada odlikuje značajno veća maska hladnjaka i standardni LED farovi na svim verzijama osim osnovnom S modelu. Tu su i nove 19-inčne felne, jedne od najvećih u ponudi među predstavnicima u klasi, a možda najveća dizajnerska promena je aerodinamičniji krov. On se prostire u dužoj meri nego u prošlosti, ali ne i preko vrata gepeka kao kod nekih konkurenata. Može se zaključiti da Altima definitivno izgleda kao sportski najizražajniji predstavnik u klasi, posebno u SR paketu opreme, što se ranije pokazalo kao dobitna kombinacija na Rogue kosoveru – najprodavanijem Nissanovom automobilu na američkom tržištu.

Enterijer

Altima je dobila na dimenzijama do te mere da je sada veća nego Maxima, koja je u prošlosti bila stepenica iznad. Nissan je posebno ponosan na sigurnosne mere i Altima ponovo donosi sistem poznat kao ProPilot, koji obaveštava vozača o dešavanju oko vozila i automatski aktivira kočnice u slučaju opasnosti. Nissanov jedini problem je što je ovaj sistem standardan samo na bolje opremljenim SV, SL i Platinum paketima opreme, dok ga Toyota i Honda nude na svim verzijama. To ne znači da je ovaj automobil slabo opremljen, tako da svi modeli stižu sa paljenjem na dugme, osmoinčnim monitorom sa konekcijom na mobilni telefon preko Apple CarPlay i Android Auto funkcija, četiri USB porta i pomeranje vozačevog sedišta na osam različitih načina. Kompanija istične da Altima i dalje predvodi klasu po pitanju prostora enterijera, a ovaj podatak je izuzetno bitan američkim kupcima.

Mehanika

Altima je još jedan automobil koji je odlučio da zameni atmosferski V6 motor sa turbom od četiri cilindra. On je zapremine dva litra, a zahvaljujući turbu razvija 248 ks i 370 Nm obrtnog momenta, što je za 22 ks manje i 30 Nm obrtnog momenta više u poređenju sa prethodnim 3,5-litarskim motorom. Standardan motor je i dalje 2,5-litarski benzinac sa 188 ks i 244 Nm obrtnog momenta, a on je u prošlosti mogao da ubrza do 100 km/h za 7,8 sekundi. Jedini menjač kao opcija je CVT sa kojim bi Altima trebalo ponovo da dominira kada je o potrošnji reč. Pored novog turbo motora, Altima sada donosi i opcioni pogon na sva četiri točka. U vreme pisanja ove priče, samo Ford Fusion i Subaru Legacy nude takvu opciju, a Nissan veruje da se mnogi kupci odlučuju za krosovere baš zbog pogona na sva četiri točka, pa Altima ima realne šanse za uspeh. Nažalost, pogon na sva četiri točka nije dostupan sa turbo motorom već sa samo 2,5-litarskim atmosfercem.

Zaključak

Nova Nissan Altima se očekuje u prodaji do kraja godine, a šanse za uspeh su izuzetno velike. Nissan ima jednu od najefikasnijih radnih snaga sa niskim troškovima u automobilskoj industriji, pa je kompanija u stanju da ponudi i visoke popuste, čime je Altima posebno popularna među agencijama za iznajmljivanje automobila. Promene za 2019. godinu jesu sitne, ali su dovoljno velika da ostavi Nissanovog predstavnika među favoritima u klasi.

Zoran Tomasović

 

(636)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Imam utisak da si ovo dobro prodavalo i u Evropi…

moron

U tekstu pomenuti atmosferac od 2,5 litra i 188 ks je u ponudi i u Evropi, ako sam dobro razumeo, u X-Trail-u ( ali samo na nekim tržištima ) i novinari ne deluju oduševljeno njime.

Yankee

Ima ovde na sajtu njegov test, doduse Americki model (ovde se zove Rogue). Nisam ni ja bio odusevljen.

moron

Taj CVT mi je načelno velika enigma ( a većina Japanaca ga dosta forsira ). Da li je on u praksi u nekoj prednosti u odnosu na klasičan AT ili AT sa duplim kvačilom ?