1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Lični stav: “Agresivan” izgled automobila i šta to uopšte znači?
Lični stav: “Agresivan” izgled automobila i šta to uopšte znači?

Lični stav: “Agresivan” izgled automobila i šta to uopšte znači?

969
1
Podelite sa prijateljima:

Poslednjih nekoliko godina u automobilskom svijetu je prisutna potreba za takozvanim „agresivnim izgledom“ i sportskim ponašanjem automobila. Zbog toga su mnogi proizvođači bili primorani da zanemare svoju tradiciju, a samim tim su i kupci, koji simpatišu tradicionalan stajling, izgubili ogroman broj modela koji su predstavljali potencijalnu kupovinu.

Ne može se tačno odrediti godina ili period kada je došlo do promjene mentaliteta, ali gotovo sigurno mogu reći da je jedan od najzaslužnijih modela za ovo, BMW-ova E60 serija 5. Kupovina ovog modela je, među “uličnim trkačima”, zahtjevala M-sport stajling, kako bi se svima svidio. Naravno i starije generacije su u ponudi imale M-sport paket, ali razlika u izgledu nije ni približno drastična poput one kod BMW E60. Ne želim da shvatite da ovim izražavam neku mržnju prema ovom modelu, već smo ga pomenuli kao primjer koji je sigurno svima poznat.

Sigurno se sada pitate, u čemu je problem da automobil “izgleda bolje”?

Naprotiv u tome nema ništa loše, ali to nije mišljenje svih, odnosno gore navedenih tradicionalnih mušterija.

Problem ne bi postojao da su proizvođači u svojoj ponudi ostavili pakete opreme sa “oldschool” izgledom, koji ujedno nudi istu paletu dodatne opreme. Za primjer ću dati marku koja je poznata po elegantnom stajlingu, a to je Mercedes-Benz. Oni su vjerovatno i među poslednjim prihvatili taj trend, a isto tako su pravi primjer zanemarivanja tradicionalnog izgleda. Dva modela kod kojih je taj “problem” najprisutniji su aktuelne generacije C klase i E klase, koje smo ujedno i testirali. Naravno znamo da i dalje postoji paket opreme koji nudi taj legendarni “nišan” i masivnu masku hladnjaka, ali ti paketi kupcima ograničavaju izbor dodatne opreme koju mogu izabrati. Ogroman broj dugogodišnjih mušterija ove marke je baš zbog toga odlučilo da se okrene drugim proizvođačima. Jedini model iz trenutne Mercedesove game, koji u svim paketima ima “nišan”, je limuzinska verzija S klase.

Isti problem je počeo da se javlja i kod starijih automobila, ili da budemo precizniji, kod vozača koji u svom vlasništvu imaju neki stariji automobil. Nije važno gdje se nalazite, ali na svim ulicama možemo vidjeti starije generacije Golfova, Astri itd. sa ogromnim felnama, esktremno dubokim branicima i zatamnjenim staklima. Kako vlasnici istih tvrde, ovo doprinosi da njihov automobil izgleda sportski i “agresivno”. Moram reći da gume nižeg profila utiču na upravljanje automobila, o čemu smo i pisali, ali to ne znači da auto mora imati felne od 23 inča, jer kada se pređu određene granice, prevelike felne mnogo loše utiču na ispravnost i ponašanje automobila.

Osim toga, taj “agresivni” izgled ne čini da automobil bude brži i agilniji, kako mnogi tvrde. Oni koji odluče da svoj stari automobil ovim načinom urede/unište, kako već to svako pojedinačno smatra, troše ogroman novac na modifikovane komponente. Tu se ne radi o par stotina eura, već te cifre redovno znaju da pređu i 5.000 eura strikno vizuelnih izmena, što kasnije nikada neće moći  da povrate.

Osim “agresivnosti” kod autombila, isto se može primjetiti i kod ponašanja ljudi, a pogotovo kada su u pitanju mlađe generacije. Što je glavni uzročnik problema kod ponašanja, ne mogu tačno precizirati, ali vjerovatno najveći krivac je internet, koji je većinom preplavljen negativnim sadržajem. Na kraju krajeva, takav je duh vremena u kojem živimo.

Šta želim reći ovim tekstom?

Ne želim da promijenim mišljenje onima koji vole ovakav stajling automobila, jer svako ima svoj ukus. Moja namera je da naglasim količinu pritiska na ogroman broj vozača i kupaca, koji i dalje žele automobil elegantnog izgleda, zbog čega se ponuda ovakvih automobila, bili oni novi ili polovni, smanjuje.

Da li je ovo samo prolazni period, ili je ovo samo početak potpunog “uništenja” elegancije u automobila, to nam ostaje da vidimo.

Ujedno, voleo bih da čujem vaš stav po pitanju ove teme?

Enes Eki Alković

 

 

 

(969)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Eki, moj stav je sličan tvom, po običaju. Najskarednije mi je kada se od krosovera traži sportski izgled. Čemu? Pa za te namene se prodaju kupei, na primer. Bilo kako bilo, da si redovnije pratio 🙂 rubriku Dizajn, video bi da dizajneri Mercedesa i BMW-a najavljuju znatno smirenije forme i otklon od (pre)agresivnog dizajna. Pored njih, i glavni dizajner Hyundia kompanije je izjavio da budući autonomni automobili ne treba da imaju „naoštren“ već harmoničan ili fluidni stajling. Dakle, u pozorištu kravata obavezna, u teretani patike.