1. Home
  2. Vesti
  3. BMW: masovna proizvodnja električnih vozila još uvek neodrživa
BMW: masovna proizvodnja električnih vozila još uvek neodrživa
0

BMW: masovna proizvodnja električnih vozila još uvek neodrživa

235
0
Podelite sa prijateljima:

Nova generacija BMW-ove tehnologije vezane za električni pogon će koštati manje.

Uprkos planovima da se pojača proizvodnja električnih automobila u bliskoj budućnosti, BMW je saopštio da neće masovno proizvoditi vozila ovog tipa do 2020. godine, i to zbog realnih tehnoloških prepreka. Nemački proizvođač kaže da proizvodnja električnih automobila nije dovoljno profitabilna da bi bila opravdana u velikoserijskom smislu, kao što je to slučaj sa benzinskim i dizel modelima. Ipak, proizvodnja šireg obima će startovati sa inauguracijom nove generacije električnog pogona.

„Mi smo želeli da sačekamo na petu generaciju, koja bi trebalo da bude efikasnija u smislu troškova“, rekao je Harald Kriger. „Mi ne želimo da se širimo sa četvrtom generacijom.“

Razlog za ovakvu odluku je taj što će sledeća gneracija BMW-ovog električnog pogona biti mnogo jeftinija za proizvodnju u odnosu na prethodna rešenja. Kriger je analitičarima u Minhenu nedavno rekao da peta generacija EV platforme predstavlja „dvocifrenu“ prednost kada je reč o procentualnoj uštedi.

„Ukoliko želite da dobijete trku, morati biti najkonkurentniji u segmentu, jer u suprotonom, ne možete povećavati obim“, rekao je on.

BMW je najpre ušao u električnu arenu 2013. godine sa i3 i od tada brusi i unapređuje ovu tehnologiju. Novi i8 Roadster počiva na četvrtoj generaciji BMW-ove električne arhitekture, koja nudi povećanje autonomije od preko 40 odsto u odnosu na prethodnu verziju, zahvaljujući naravno unapređenim materijalima baterija i hemiji.

Pored pete generacije električne postavke, BMW ulaže preko 100 miliona dolara u istraživanje vezano za baterijske ćelije koje će svoje mesto naći u šestoj generaciji električnog pogona. Kompanija trenutno proizvodi elektrifikovana vozila u 10 fabrika širom sveta, od kojih su većina hibridna. Do 2025., biće lansirano 25 elektrifikovanih automobila, od kojih će 12 biti električni.

Prvi će biti rival Tesla Modela 3, BMW i4, nakon kojeg sledi električni Mini i električni X3. Zatim će uslediti još nekoliko podela BMW-ove „i“ podmarke. Kompanija je zaštitila i registrovala oznake od „i1“ do „i9“, kao i od „iX1“ do „iX9“.

 

(235)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments