1. Home
  2. Vesti
  3. Potpisan Protokol – Zapadni Balkan postaje dom VW dizelgejt vozila iz SAD (video)
Potpisan Protokol – Zapadni Balkan postaje dom VW dizelgejt vozila iz SAD (video)
6

Potpisan Protokol – Zapadni Balkan postaje dom VW dizelgejt vozila iz SAD (video)

12.41K
6
Podelite sa prijateljima:

Pod pokroviteljstvom američkog Ministarstva pravde (Department of Justice), a u sklopu rešavanja problema 300.000 otkupljenih VW automobila kao dela dizelgejt posledica, lideri zemalja regiona, izuzimajući članice Evropske unije Sloveniju i Hrvatsku, nemačka kancelarka Angela Merkel i šef VW grupe Matijas Miler, potpisali su Protokol o ubrzavanju integracije zemalja zapadnog Balkana u EU, koji predviđa humanitarnu isporuku inkriminisanih VW dizel vozila u zemlje regiona.

Uslov definisan kroz Protokol koji su postavili zapadni lideri, odnosi se na obavezno sprovođenje antidizelgejt intervencije na softveru koju će obaviti lokalni ovlašćeni servisi, kao i odsustvo bilo kakve kompenzacije koju bi eventualno države – primaoci humanitarne pomoći, mogle da zatraže od budućih vlasnika. Preporuka je, takođe, da se u sklopu politike podizanja nataliteta, a o čemu je nedavno govorila i premijerka Vlade Republike Srbije, prioritet u raspodeli kontigenta od 300.000 VW vozila, dodeli socijalno ugroženim kategorijama, kao i porodicama sa najmanje dvoje maloletne dece.

U diplomatskim krugovima se šire glasine da je potpisivanje ovakvog Protokola izdejstvovao Predsednik Republike Srbije, zahvaljujući svojim bliskim kontaktom sa Angelom Merkel, a da je zarad izbegavanja tenzije među državama regiona, svoju kvotu vozila dobila i Bosna i Hercegovina, Makedonija kao i Crna Gora. Raspodela kontingenta vozila će vršiti srazmerno broju stanovnika, što znači da će Republika Srbija dobiti preko 150.000 dizel vozila koja su listom proizvedena u intervalu između 2009. i 2015. godine.

Potvrđujući navode nemačkog lista Der Spiegel, Predsednik Srbije je naveo da će celokupan aranžman biti realizovan u naredne dve godine, a da će od budućih vlasnika biti tražena naknada u visini transportnih troškova, kao i troškova registracije vozila i antidizelgejt intervencije u ovlašćenom servisu.

Drugim rečima, prosečna starost voznog parka u zemljama regiona će biti drastično smanjena, a veoma je verovatno da će kontigent uvezenih VW dizel vozila planuti, s obzirom na to da su očekivanja da će ukupan trošak pribavljanja ovakvog vozila iznositi, ne više od 1.400 evra.

“Već sam izdao nalog lokalnim samoupravama da počnu sa pripremom spiskova kandidata za preuzimanje vozila, a Bati Gašiću (BIA – prim. Autora) sam naložio da izvrši nužne provere vozila na ugradnju eventualnih softvera u vozilima koji bi omogućio špijunažu”, ushićeno je izjavio predsednik Srbije okupljenim novinarima.

Za više informacija o ovome, pogledajte zvanični sajt Ministarstva trgovine Republike Srbije , koji će vam pružiti detaljnija uputstva za aplikaciju.

 

(12411)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DarkMelior

Dobra prvoaprilska sala.

Predrag

Jel ovo 1 aprilska šala !?

Zvezdan

Ma ne, bre. Pogledajte sajt Ministarstva trgovine, pri kraju članka je link 🙂

Mite

pošto se u Srbiji uslov biti da imaš 2+ dece, sad će opasti prodaja Kondoma, pa će USA da se buni

Dragutin

Taman da oni sto su lepili plakate…zvali telefonom..maltretirali neistomisljenike budu nagradjeni za trud tokom izbora