1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Omladino, uči! Šef Forda zaradio 16,7 miliona dolara prošle godine
Omladino, uči! Šef Forda zaradio 16,7 miliona dolara prošle godine
0

Omladino, uči! Šef Forda zaradio 16,7 miliona dolara prošle godine

693
0
Podelite sa prijateljima:

Ford Motor Co. je sa 16,7 miliona američkih dolara nagradila svog rukovodica najvišeg ranga, Džima Heketa, za doprinos u svojoj prvoj godini rukovođenja kompanijom, u kojoj je pokušao da preokrene loš trend poslovanja. Od kada je preuzeo liderstvo, Ford je ponovo ostvario profit, a kompanija sa tradicijom dugom 115 godina, je ozbiljnije ušla u pripremu za eru autonomnih automobila.

Heket, koji je poziciju preuzeo prošlog maja, na ime redovne zarade je inkasirao 1,3 miliona dolara, dodatni million na ime bonusa i još 14,4 miliona u akcijama kompanije i kroz ostale pogodnosti. Svi ovi podaci su postali javni na osnovu poreske prijave koju je Ford podneo krajem prethodne nedelje. Podaci o Heketovoj zaradi za 2016. godinu nisu obelodanjeni, jer je u to doba on bio van najužeg rukovodstva kompanije, pa shodno tome nije postojala obaveza obelodanjivanja njegove zarade.

Heket (62), je angažovan najviše na premošćavanju problema sa neadekvatnom postavkom game, kao i u oblasti samovozećih i električnih automobila u program čijeg razvoja kompanija investira milijarde dolara. Nekada najviši rukovodilac kompanije Steelcase Inc, a danas Forda, rešen je da iz game isključi modele za kojima je tražnja na niskom nivou, a da istovremeno razvije nove SUV modele, kako bi popravio krvnu sliku kompanije. Zbog neophodnosti masivnih investicija u istraživanje i razvoj budućih tehnologija, Heket je već najavio pad profita za 2018. godinu. To je uslovilo pad vrednosti akcija kompanije na berzi za 11%.

Isplata u akcijama i ostalim pogodnostima

“Imajući u vidu pad berzanske vrednosti akcija, investitore svakako ne može da obraduje visok iznos isplate Heketu, u vidu novih akcija” navodi Dejvid Viston, analitičar u Morningstar Inc. iz Čikaga. “Ali, moraju da računaju sa tim, da je za rast kompanije, neophodno zadržati talente.”

Ranije ovog meseca, akcionari kompanije Tesla Inc, odobrili su najveću isplatu u istoriji rukovodiocu neke kompanije, kroz davanje akcija i ostalih pogodnosti. Dakle, ukoliko Ilon Mask bude uspešan u vođenju Tesle, biće nagrađen isplatom na opisani način, iznosa koji prevazilazi 50 milijardi američkih dolara.

Po prvi put do sada, a zahvaljujući izmeni saveznih zakona, Ford je objavio odnos između zarade prvog čoveka kompanije i prosečnog radnika. Heket će biti isplaćen iznosom koji je za 285 puta veći od godišnje naknade prosečnog radnika. Drugim rečima, to znači da taj radnik ima bruto godišnju zaradu od 87.783 američkih dolara, što bi u neto iznosu bilo negde između 50 i 60 hiljada dolara, neto. Prevedeno na mesečni nivo, to implicira da prosečna neto zarada zaposlenih u Fordu iznosi između 4,5 i 5 hiljada dolara. 

Ako vam se učinilo da je novi šef Forda, preplaćen za svoj rad, trebalo bi da znate da je njegov prethodnik, Mark Filds, zaradio 21 milion dolara isplata kroz akcije i druge pogodnosti, za samo nekoliko prvih meseci u 2017. godini, dok je za 2016, inkasirao 22,1 milion dolara. Pritom, za vreme njegovog trogodišnjeg mandata, vrednost akcija kompanije je pala za 35%, a zabeležen je i gubitak u iznosu od skoro 25 milijardi dolara.

Borba za profit

Najviše rukovodstvo kompanije je u proseku ostvarilo postavljene ciljeve od strane Upravnog odbora, sa 100%. Ciljevi vezani za prihode su ostvareni sa 133%; u pogledu poslovne dobiti sa 55%; u vezi poslovnog toka gotovine sa 106%. Očekivanja Upravnog odbora u pogledu ostvarene dobiti pre oporezivanja su, takođe premašena, odnosno ispunjena sa 146%, dok je i očekivani kvalitet viši. Skor po ovom pitanju je 107%, u odnosu na cilj.

Profit pre oporezivanja je prošle godine bio niži za 1,9 milijardi dolara, zbog rasta cena sirovina, prevashodno čelika. Drugi bitan razlog se odnosi na uvećani rast troškova popravki vozila u garantnom roku. Proizvođač je teže pogođen rastom cena sirovina od konkurenata. To je jedan od razloga zašto je Heket postavio za cilj sniženje troškova za 14 milijardi dolara. Analitičari navode da razloge za glavninu profita koji Ford pravi, treba tražiti u odličnoj prodaji F serije pikap vozila, koja je i lani porasla za 9,3%.

Izvršni predsednik kompanije, Bil Ford, isplaćen je dodelom akcija i ostalih pogodnosti vrednih 15,6 miliona dolara za angažman u 2017. godini, dok je ta cifra prethodne godine bila 13,9 miliona. Izuzimajući naknade za penziono osiguranje i ostale vidove isplata, šezdesetogodišnji praunuk legende Henrija Forda, primio je više novca u odnosu na lani za 16%. Po ovom osnovu, isplaćeno mu je 12,9 miliona dolara za ovu godinu (11,1 miliona u 2016.)

Godišnja Skupština akcionara je zakazana za 10. maj, a interesantno je da će biti održana u onlajn maniru, drugu godinu zaredom. Akcionari će četrnaesti put nanovo, razmatrati predlog da se razdvoji 40% glasičkih prava porodice Ford, odnosno da se pređe na sistem “jedna akcija daje pravo jednog glasa”. Ova mera je suprotstavljena želji Upravnog odbora u čijem sastavu se nalaze pomenuti Bil Ford, kao i njegov rođak Edsel Ford II.

 

(693)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments