1. Home
  2. Vesti
  3. Da li kupujete gorivo na pumpama lociranim uz autoput?
Da li kupujete gorivo na pumpama lociranim uz autoput?
6

Da li kupujete gorivo na pumpama lociranim uz autoput?

1.23K
6
Podelite sa prijateljima:

Razlike u cenama goriva umeju da budu značajne. Čini se da je trend skupljeg goriva na autoputevima Zapadne Evrope mnogo izraženiji nego na Balkanu. Evo priče iz Velike Britanije.

Visoke cene goriva na benzinskim stanicama lociranim uz autoput, biće verovatan predmet istrage u Velikoj Britaniji. Državni sekretar za pitanja transporta, Kris Grejling je izjavio da je zabrinut zbog moguće situacije u kojoj trgovci naftnim derivatima zloupotrebljavaju vozače. Previsoke cene goriva, po njegovom mišljenju, mogu da obeshrabre i odvrate vozače od kupovine, a to predstavlja potencijalnu pretnju bezbednosti na putu.

U pismu upućenom Andreji Kosčeli, rukovodiocu tela za zaštitu konurentnosti na tržištu, Grejling je napisao: “Pišem vam sa ciljem podizanja svesti i zbog zabrinutosti u pogledu visine maloprodajnih cena na stanicama uz autoput. Molim vas da razmotrite celishodnost otvaranja istrage tim povodom.”

Zatim je dodao i ovo: “Zabrinut sam prevashodno zbog toga što više cene goriva na tim pumpama verovatno predstavljaju zloupotrebu od strane trgovaca i ne ostavljaju dovoljno izbora vozačima, kao što ugrožavaju i principe tržišne konkurentnosti. Povrh svega, vozači su ovakvom politikom cena obeshrabreni da sipaju gorivo, koje im je možda zaista nužno, dok se nalaze na autoputu. Sve ovo neizbežno vodi ka povećanju bezbedonosnih rizika.”

Na engleskim autoputevima dominiraju tri kompanije koje se bave maloprodajom naftnih derivata: Moto, Welcome Break i Road Chef. Grejling je dodao: “Značio bi nam vaš stav povodom sumnji da ove tri kompanije demonstriraju zloupotrebu svoje ekonomske moći, nad vozačima na autoputu.”

Prosečna cena bezolovnog benzina na autoputu u Velikoj Britaniji iznosi 1,377 funti, dok je istovremeno cena istog tipa goriva, ali uprosečena na nivou cele države 1,201 funti. Ovo znači da je gorivo na autoputu skuplje za skoro 15% ukoliko se kupuje na benzinskoj stanici lociranoj uz autoput. Prema podacima koji se odnose na 2011. godinu, razlika između cene goriva kupljenog na autoputu i drugde, bila je na nivou trećine današnje. Svi su svesni činjenice da su troškovi trgovaca viši na benzinskim stanicama na autoputu, ali razlike u maloprodajnoj ceni goriva ovog obima se teško mogu objasniti razlici u visini poslovnih rashoda, zavisno od lokacije benzinske stanice.  

Vozači, kao i predstavnici organa za zaštitu konkurencije, oduševljeni su inicijativom za preispitivanje opravdanosti razlika u ceni goriva zavisno od lokacije benzinske pumpe. Sa druge strane, iz kompanija koje se bave maloprodajnim aktivnostima, stižu saopštenja, poput ovog:

“Poslujemo u veoma drugačijem okruženju u odnosu na ostale trgovce. Onda kada budete videli pregled naših rashoda, posebno onaj deo koji se odnosi na održavanje objekata na autoputu, maloprodajne cene će vam brzo postati logične, smislene i opravdane.”

Priredio Zvezdan Božinović 

(1228)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Kada god sam u prilici, eskiviram kupovine goriva uz autoput. Nekako mi dodje bezveze da plaćam višu cenu bez realnog razloga. Retka su putovanja da zapremina rezervoara uslovi tankovanje na autoputu. Iz patriotskih razloga, to je NIS uvek, a iz ljubavi prema automobilu, to je G drive uvek.

moron

Ja skoro preko decenije gorivo sipam uvek na NIS-u ako mogu. Ali, nervira je činjenica da je gorivo na NIS-ovim pumpama kod „Dejtona“ ili na njhovim sličnim „jačim“ lokacijama po BG ( npr, kod SC ) obično viša bar oko 5-7 dinara nego drugde na njihovim pumpama, a onda me svaki put pri sipanju goriva bombarduju ponudom da uzmem „karticu lojalnosti“ i potom da „skupljam tačkice“, da bih na taj način – ako sam baš redovno veliki potrošač – realno samo „anulirao“ onih 5-7 dinara koliko oni gorivo skuplje i prodaju na tim „jačim lokacijama“. Idiotizam … Kada mi pomenu… Pročitaj više »

Robi

Na auto putu je bas skuplje,pogotovo u sezoni letovanja….Iz „patriotskih“ razloga prema mom automobilu gorivo iskljucivo sipam na MOL i Omv,jos tacnije,tamo gde vidim da se gorivo dovozi preko prevoznika ‘“Klacska“. Na severu Vojvodine cesto je vrlo moguce da je gorivo iz rafinerije Szászhalombata,a u Banatu bude da stigne iz Rumunije. Lukoil East Europe ima izvanredna goriva,takodje. Maziva su im veoma ok,imaju najvise Approvala. Ako vec zelite pravi i poslednji srpski brend za ulje,preporucujem Galax,ni u cemu ne zaostaju. Elf i Total vam nisu Made in France,vec Made in Brasov Rumunija. Nis je tek od prosle/pretprosle godine osavremenio proizvodnju goriva,dotle… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Robi
Renault Terminator

Ja isto izbijegavam sipati na autoputu kad god mogu.Kod mene je benzinac pa sa jednim rezervoarom ne mogu dobaciti od Linza do Beograda.
Inače u Austriji sipam samo na Schell-u i ako je cijena benzina u gradu 1.30 eura,računajte da je na autoputu 1.60 ako ne 1.70 eura.
U Srbiji sipam samo na Europetrolu,sa njima još nisam problema po pitanju kvaliteta benzina.

s mile

U gradu imam Eko pumpu, imam karticu lojalnosti, jbg, šta daju nek daju. Vajdica…
Ali, nikad ne krećem na put bez punog rezervoara, na pumpe na autoputu stajem zbog piš pauze ili sličnih razloga… 😉

BB

Jednom sam uspio gurnuti 200 eur u rezervoar… Bilo negdje na granici Holandije i Njemačke (nisam siguran s koje strane) , auto S klasa AMG 55.

Očigledno da isti princip koriste i kod struje, na autoputu deru svaki energent…