1. Home
  2. Prezentacije
  3. Cadillac CT6 V-Sport (2019.)
Cadillac CT6 V-Sport (2019.)
0

Cadillac CT6 V-Sport (2019.)

467
0
Podelite sa prijateljima:

„Cadillac Cadillaca“

U istoriji američke automobilske industrije Cadillac već duže vreme predstavlja sam vrh ponude do te mere da se reč „Cadillac“ često spominje da označi nešto najbolje. Iako je luksuzna divizija General Motorsa nakratko izgubila svoj imidž, u prethodnih nekoliko godina je pokazala da je spremna da ga vrati. Na ovogodišnjem Salonu automobila u Njujorku, Cadillac je predstavio V-Sport verziju modela CT6 i najavio povratak legendarnih dana.

Kratka istorija

CT6 je predstavljen 2016. godine kao zamena za nekadašnje modele STS i DTS, ali uz veoma konfuznu strategiju. Naime, kompanija je već imala model XTS sličnih dimenzija, ali sa pogonom na prednje točkove i deljenjem platforme sa nekim jeftinijim modelima (Chevrolet Impala i Buick LaCrosse), XTS definitivno cilja na neke druge kupce. CT6 je postao prvi Cadillac u poslednjih 20 godina u najvećoj (takozvanoj „full-size“) klasi sa pogonom na zadnje točkove. Njegova prošlogodišnja prodaja nije bila preterano velika i pronašao je tek nešto više od 10.000 kupaca na domaćem tržištu, ali se pokazao izuzetno popularnim u Kini. CT6 se prodaje i u Evropi, ali u veoma limitiranoj ponudi sa samo nekoliko tržišta i jednim motorom kao opcijom. U takvim uslovima, postaje jasno zašto Amerikanci misle da im je potreban i moćniji model.

Dizajn

U Cadillacovoj ponudi V-Sport zauzima poziciju između standardnih modela i uber-sportskih V trkača, pa je samim tim i nova verzija CT6-a urađena u sličnom stilu. Dizajnerske promene počinju sa novom crnom maskom hladnjaka dok su LED farovi standardni. Branici su nešto niži da bi se dobio veći sportski dizajn, stakla su fabrički zatamljena, a paket se završava sa malim spojlerom. Standardne felne su 20-inčne sa sportskim gumama, a tu je i novi izduvni sistem. U rangu sa nemačkim rivalima, Cadillac će podeliti CT6 ponudu na sportske i luksuzne modele. Dok je raniji i manji CTS V-Sport stavljao agresivni dizajn u prvi plan, CT6 V-Sport se više koncentriše na eleganciju i luksuz, što je ujedno još jedna karakteristika kopirana sa nemačkih rivala. Mnogi će reći da je ovaj automobil pozajmio neke linije i sa Escala koncepta, a to će se posebno primetiti u osveženom zadnjom svetlosnom grupom.

Enterijer

Barem dok CT6-V ne debituje, V-Sport je najluksuzniji model Cadillaca i samim tim dolazi sa punom opremom u kao standard. V-Sport dodaje kameru za zadnji deo vozila koja može da približava snimak i menja ugao, zatim monitor sa kamerom od 360 stepeni koja je povezana sa sigurnosnim merama i automatski upozorava vozača o dešavanju, a tu je i duža lista ostalih sigurnosnih pomagala. Materijali su neki od najboljih viđeni u nekom Cadillacu u poslednje vreme sa izborom kože, hroma i drveta. CT6 je nešto manji od nemačkih rivala, pa je možda njegov najbliži konkurent  Lincoln Continental u Black Label paketu opremu. On je u prošlosti dobio izuzetno visoke ocene kao jedan od najboljih enterijera današnjice u svom cenovnom rangu pa je na Cadillacu izuzetno težak posao.

Mehanika

V-Sport je izuzetno bitan iz razloga što donosi prvi specifični model kompanije koji neće biti deljen sa ostatkom General Motorsa još od ranih 1990-ih godina i čuvenog Northstara. Moćni V8 motor zapremine 4,2 litra će biti dostupan u dve verzije. U standardnoj razvija 500 ks i 750 Nm obrtnog momenta dok ona moćnija podiže snagu na 550 ks i 850 Nm obrtnog momenta. Jedini menjač je desetostepeni automatik, a snaga se prenosi na sva četiri točka. Ovaj motor je i u stanju da ugasi pola cilindara tokom regularne vožnje pa bi i brojke vezane za ekonomičnost mogle biti zadovoljavajuće (posebno za svoju zapreminu), a tu je i modifikovano ogibljenje i veće kočnice. Cadillac nije objavio podatke o ubrzanju, ali trenutno najbrži CT6 u ponudi, sa V6 motorom i 404 ks, može da ubrza do 100 km/h za 5,1 sekundu uz maksimalnu brzinu od 250 km/h, pa će V-Sport svakako biti brži.

Zaključak

Cadillac očekuje da će godišnje prodavati tek oko 1.500 primeraka, a svaki od motora će ručno biti sklapan i detaljno testiran pre isporuke. Početna cena bi po nekim najavama mogla da iznosi oko 85.000 dolara, što znači da kompanija ulazi u teritoriju u kojoj se dugo vremena nije takmičila. Ali ako je manji CTS nešto pokazao to je da se Cadillac ne boji stati ikome na crtu. A sada je red da kompanija ispuni želje mnogih i ponudi i moćniji CT6-V …

Zoran Tomasović

 

 

(467)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments