1. Home
  2. Vesti
  3. BMW i Bosch tuženi pred američkim sudom – osnov dojadio Bogu i narodu
BMW i Bosch tuženi pred američkim sudom – osnov dojadio Bogu i narodu
5

BMW i Bosch tuženi pred američkim sudom – osnov dojadio Bogu i narodu

18.75K
5
Podelite sa prijateljima:

Vozači “desetina hiljada” modela X5 i 335D, proizvedenih između 2009. i 2011. godine, podneli su tužbu protiv kompanija BMW i Bosch, zbog navodno instaliranih algoritama koji su dizajnirani da bi izmanipulisali testove izduvnih gasova, na način koji je sličan onom opisanom u VW slučaju.

Tužitelji tvrde da navedena vozila ispuštaju do 27 puta više toksičnih materija od zakonskih ograničenja. Tužba je podneta prekjuče Saveznom sudu u Nju Džerziju.

“Na ovom nivou, ti automobili nisu samo prljavi, oni ne ispunjavaju standarde kako bi njihova upotreba na američkim putevima bila legalna. Niko ne bi ni kupio BMW da je bio upoznat sa istinom,” kaže Stiv Berman, pravni zastupnik tužitelja, koji je sličnim povodom bio angažovan i u tužbenim zahtevima protiv sledećih kompanija: Ford Motor, Mercedes-Benz, Fiat Chrysler Automobiles, General Motors i Volkswagen Group.

Ken Sparks, portparol BMW-a za Severnu Ameriku, dao je pisanu izjavu: „Vozila koja BMW grupa proizvodi ne poseduju manipulativni softver i saglasna su zakonskoj regulativi. To je stvar principa naše kompanije.“ 

Izbegnuti pregled

Nemački proizvođač je, izuzev testova sprovedenih u matičnoj državi  izbegao preglede vozila kojima su bili izloženi mnogi proizvođači, nakon što je VW priznao da je instalirao poništavajući softver u 11 miliona vozila. Dodatne sumnje je pobudilo februarsko obaveštenje  pristiglo iz samog BMW-a u kome se navodi da je pogrešan softver instaliran u oko 11.000 vozila. Tokom prethodne nedelje, istražioci su izvršili pretres kancelarija u sedištu firme u Minhenu, kao i u fabrici u Austriji koja proizvodi motore za modele iz serija 5 i 7.

BMW je o problemu sa pogrešnim softverom obavestio i Savezni nemački organ zadužen za pitanja transporta, nakon što su interno sprovedene procedure pokazale problem koji za rezultat ima nivoe štetnih emisija koji su viši od dozvoljenih.

“BMW ovaj slučaj shvata veoma ozbiljno i potpuno je posvećen rasvetljavanju problema,” naveo je proizvođač u svom saopštenju. “Pretpostavljamo i verujemo da se radi samo o tehničkoj greški a ne o nameri da se manipuliše rezultatima merenja štetnih emisija.”

U pomenutoj tužbi, vozači BMW vozila navode da je kompanija tačno znala šta radi, i da je problem i nastao na taj način što se proizvođač udružio sa Boschom u želji da pronađe način da zavara test procedure i kupce. Podnosioci tužbe tvrde da je BMW umešan u koruptivne i reketaške radnje, kao i u mnoga druga nečasna dela, na teritoriji svih američkih saveznih država.

Prevarne matrice i zavera

BMW je imao za cilj da popravi prodajne rezultate i uveća svoje tržišno učešće dizel vozila u SAD, pa je nakon utvrđivanja nemogućnosti postizanja tog plana na legalan način, to pokušao da uradi nemoralno... Tako je došlo do toga da dve nemačke kompanije sinhronizovano razviju šemu za prevaru. Sve ovo su delovi navoda koje sadrži tužba.

Možda deluje da je Volkswagen, a sigurno i jeste, najspominjanija marka u vezi sa dizelgejtom. Međutim, ono što spaja ovog, ali i ostale nemačke proizvođače automobila, svakako je isti dobavljač, odnosno Bosch. Optužbe glase da su svi proizvođači bili u savezu zavere sa Boschom u prethodne dve decenije.

Tokom 2015. godine, američka Agencija za zaštitu životne sredine i Kalifornijski odbor zadužen za pitanja kvaliteta vazduha, počeli su ispitivanja vezana za manipulativni softver, a kao posledica VW skandala. Ova inicijativa je dovela do toga da je i FCA optužen po istom osnovu. Italo-američka grupacija je praktično priznala prevaru.

Za sada, nijedan drugi proizvođač nije optužen, ali su ova dešavanja dovela do toga da mnogi proizvođači preispitaju, pa i obustave planove prodaje dizel vozila na američkom tržištu, uključujući i Mercedes-Benz.

Rezime

Naše mišljenje povodom svega ovoga je da je čitava stvar sa dizel tehnologijom u SAD pre svega političke prirode. Ukoliko primenimo u čitavu priču neke činjenice poput one da 25% vozila uzrokuje 90% zagađenja, kao i da moderni dizeli zagađuju do 20 puta manje u odnosu na vozila starosti 15-20 godina (nevezano za pogonsko gorivo), jasno dolazimo do zaključka da „dizelgejt“ pored svog „lica“ ima i „naličje“. Znamo kakvi automobili su najpopularniji u SAD (bestseler je Ford F Series), tako da čitava priča dobija jedan satiričan aspekt, jer oni su sve samo ne mali zagađivači. Sasvim je jasno da su na meti pre svega nemački proizvođači, tako da se opreznost Mercedes-Benza može dvojako shvatiti. Slučaj sa FCA je u suštini „tresla se gora, rodio se miš“ i više je salonske nego suštinske prirode. Iz svega ovoga, polako izviru novi argumenti, a samim tim i „istina“ bi mogla da dobije nešto drugačiju formu.

AutoRepublika

(18747)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Sasa

Jenkiji veze nemaju da prave automobile pa im smetaju nemci,sve ovo oko dizela i struje je politicke prirode,a od struje nema nista.

Zvezdan

Interesantna stvar je da je Bosch stalno ispod radara pravosuđa, a direktni je izvršilac svih zlodela, verovatno i master mind cele operacije. Što se BMW-a tiče, malo teže mi je da poverujem u optužbe, mada nije isključeno. Gledao sam svetsku premijeru X3 u Spartanburgu letos. Kako su se samo umiljavali jedni drugima, američki političari i BMW vrhuška…. to mi je bilo samo sumnjivo da ni BMW nije ekološki baš čist…

Odesza

Zvezadan,pozdrav!
U cijeloj ovoj sveri dizela i njihovih problema,svi su krivi!
O politike,politirčara,proizvođača,“ekonomskih ratova“…da se laički izrazim…

Zvezdan

Zdravo druže 🙂 ma slažem se. Konspiracija širih razmera, baš kao i ovo sada sa EV. Uostalom, kao i svi trendovi u svetu, verovatno

bane

ne seri nego lepo kazi da ne mozes da vratis kredu za koju si bubreg ostavio na hipoteku da kupis bmw pa sad kao zbog izduvnih gasova ga ne bi kupio a lepo mu bilo dok je lozio pun gas ?