1. Home
  2. Prezentacije
  3. Peugeot Rifter & Citroen Berlingo (2019.)
Peugeot Rifter & Citroen Berlingo (2019.)
0

Peugeot Rifter & Citroen Berlingo (2019.)

1.29K
0
Podelite sa prijateljima:

„Sve u jednom“

Peugeot Partner Tepee nije uspeo da se nadmetne kupcima pored rođaka iz Citroena a sada i Opela, ali to ne znači da se francuski gigant predaje. Na ovogodišnjem Salonu automobila u Ženevi, svetlost dana je ugledao novi Rifter sa kojim su Francuzi najavili učešće u takozvanoj LAV (Leisure Activity Vehicle) klasi ili kratko i jasno – vozilima za hobi i uživanje. Sa druge strane, sestra kompanija Citroen nije imala razloga da eksperimentiše i novi Berlingo je upravo onakav kakav se očekivao.

Kratka istorija

Pošto je Rifter potpuno novi model, on za sada nema istoriju, pa ćemo se osvrnuti na njegovog prethodnika, Partnera. Originalno predstavljen 1996. godine kao mali van, Partner je u stvari bio blizanac sa Citroenom Berlingom i prodavao se paralelno sa njim na većini svetskih tržišta. Oba modela su dobila na dimenzijama u drugoj generaciji, ali dok je Citroen redovno privlačio preko 60.000 kupaca na godišnjem nivou, Partner se mogao pohvaliti samo sa tri puta manjim brojem. Berlingo je i dalje u proizvodnji, a grupi se nedavno pridružio i Opel Combo od kada je Peugeot-Citroen kupio Nemačkog giganta. Sa druge strane, Partner je penzionisan i zamenjen automobilom iz ove priče, Rifterom.

Dizajn

Iako je Rifter ustvari MVP vozilo, iz Peugeota kažu da su odlučili da pruže što više karakteristika robusnih terenaca. To se pre svega odnosi na kratku i povišenu haubu, koja omogućava veću preglednost i viši klirens. Rifter ne izgleda kao tradicionalni Peugeot pa mnogi smatraju da bi takav stil mogao da bude inspiracija za sva komercijalna vozila kompanije. To se pre svega odnosi na osvetljenje, a Rifter će biti jedan od retkih predstavnika u klasi sa LED farovima. Tu je i sportski paket opreme pod GT Line oznakom sa agresivnijim branicima, većim i lepšim felnama i više standardne i opcione opreme. U Ženevi je debitovao i kamper koncept, za koji se francuski gigant još uvek predomišlja da li da ga pusti u serijsku proizvodnju. On donosi nosače na krovu sa šatorom, lokaciju za biciklu na zadnjem braniku, klirens za 80 mm viši i pogon na sva četiri točka, koji je još jedna od kategorija gde Peugeot nije siguran kako će publika reagovati. Sa druge strane, Citroen Berlingo je praktično copy-paste ostalih modela kompanije i takođe se može dobiti sa sportskim paketima opreme gde izgleda dosta privlačno.

Enterijer

Rifter i Berlingo su dostupni u dve verzije. Ona kraća donosi međuosovinsko rastojanje od 4,4 metra i prostor za do pet putnika. Za one kojima je tu malo, tu je i produžena verzija sa međuosovinskim rastojanjem od 4,75 metara i ona može komotno da smesti sedam putnika. Zapremina gepeka je impresivna i iznosi 775 litara u kraćoj verziji, odnosno 1.050 litara u produženoj verziji, a sa spuštenim sedištima ona raste na čak 3.500 litara. Nešto kasnije u ponudi će se naći i verzija sa višim krovom i dodatnih 500 litara prostora. Enterijer je veoma jednostavan, ali istovremeno kvalitetno urađen i donosi novu generaciju Peugetovog i-Cockpit sistema sa ciljem da poveže vaš mobilni telefon preko Android Auto i Apple CarPlay funkcija. Standardan monitor je osmoinčni i u vreme pisanja ove priče nema govora da li će u ponudi biti i veći. U svakom slučaju, Peugeot-Citroen definitivno želi da bude kralj među premijum proizvođačima u komercijalnoj klasi i to se isplatilo sa Rifterom i Berlingom.

Mehanika

Slično kao i Berlingo i Combo, Rifter pokreće benzinski Puretech 1,2-litarski motor, a on dolazi u dve verzije – sa 109 ks i 128 ks. Tu su i četiri dizel BlueHDi motora snage od 74 ks do 128 ks, a ona najmoćnija se može dobiti i sa osmostepenim automatskim menjačem. Na ostalim modelima standardan menjač je šestostepeni manuelni. Kod svih modela Peugeot-Citroen obećava liderske brojeve po pitanju ekonomičnosti i izduvnih gasova, koji bi mogli biti presudni u vreme kada stižu sve veći banovi za dizelaše.

Zaključak

PSA grupacija je još jednom pokazala da definitivno želi od Forda da preuzme lidersku ulogu u svetu komercijalnih vozila na Evropskom tržištu. Međutim, iako Rifter i Berlingo definitivno deluju privlačno, barem u sportskoj formi, da bi se nadmašio Američki konkurent je potrebno mnogo veća ponuda motora i sama veća ponuda vozila. PSA sada broji čak tri kompanije pa sa pravom može da očekuje uspeh. Ako ništa drugo, modeli iz Ženevi su definitivno oduševili – iako je reč o proizvodima koje mnogi i dalje smatraju samo za posao.

Zoran Tomasović

 

 

(1285)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments