1. Home
  2. Glas Republike
  3. Pregled odnosa najvećih 10 proizvođača prema budućnost dizela
Pregled odnosa najvećih 10 proizvođača prema budućnost dizela

Pregled odnosa najvećih 10 proizvođača prema budućnost dizela

2.44K
1
Podelite sa prijateljima:

Čini se da je dizel tehnologiji, barem u putničkim automobilima, kraj veoma blizu. Isuviše je veliki aparat pokrenut kako bi se anulirali efekti propagande iz istih centara, u poslednjih petnaestak godina, a koja nam je servirala priče o mnogo manjem zagađenju iz „dizel auspuha“ u odnosu na „benzinski auspuh“.

U tom smislu, veoma interesantno je sagledati stavove koje po ovom pitanju imaju vodeći proizvođači automobila, a iz kojih se jasno vidi da su ulaganja u razvoj dizel tehnologije, bila najviša u Nemačkoj. Sledstveno tome, čelnik Nemačke asocijacije automobilske industrije (VDA) Matijas Vizman, snažan je zagovornik dalje upotrebe nafte kao pogonskog goriva za četvorotočkaše iz raznih segmenata. Onda je logičan i njegov dalji stav da su motori sa unutrašnjim sagorevanjem, apsolutna neophodnost u dugom periodu koji je pred nama.

Podaci o prodaji vozila unutar Evropske unije, ipak, pokazuju pad učešća dizel vozila u ukupnom broju prodatih komada, sa 49% (2016.) na 44% (2017.).  Znajući za novu regulativu, koja uskoro stupa na snagu u zemljama članicama EU, a koja limitira izduvne gasove, odnosno isparenja ugljen-dioksida, uprosečeno na nivou cele game, veoma je zanimljivo znati kako pojedini proizvođači planiraju to da postignu, posebno ako se odriču daljeg korišćenja goriva koje obezbeđuje niže nivoe emisija CO2. Idemo redom.

Renault – postepen otklon od dizela

Odmah treba reći da su planovi francuskog proizvođača sinhronizovani sa japanskim delom alijanse, pa se stoga mogu tumačiti i stavovima marki: Nissan, Mitsubishi, a naravno i Dacia. U ovoj alijansi se ne polaže nada u dalji razvoj i ekspanziju dizela. Do 2022. godine, doći će do drastičnog smanjenja proizvodnje dizel vozila. Na taj način, ponuda alijanse koja se odnosi na dizel vozila, biće svedena na polovinu današnje.

Zbog izuzetnih rezultata koje je postigao i postiže, Karlos Gon je najeksponiranija ličnost alijanse. Ovoga puta, da prenesemo interno iznetu dilemu, odnosno stav, za jednu stepenicu niže pozicioniranog rukovodioca Tijerija Bolorea koji je na sastancima najvišeg rukovodstva često stavljao na sto, temu neodrživosti dizel agregata. Uvek je bio žučan zagovornik postepenog otklona, a prevashodno zbog narastajućih troškova prečišćavanja izduvnih gasova.

Toyota – nedvosmisleno zbogom dizelu

Da li ovde treba dodatnih pojašnjenja? Toyota dočekuje novu EU emisionu regulativu potpuno bezbrižno, za razliku od mnogih tradicionalnih proizvođača. Nema više dizel Toyota na evropskom tržištu. Japanci smatraju da je budućnost u FCEV, a da je prelazni korak ka tome EV. Toplo preporučujemo da pročitate ovaj članak. Još u oktobru prošle godine, visoki rukovodilac Toyote, Didije Leroj je izjavio da se prema njegovom mišljenju, dizel neće ni vraćati u gamu kompanije.

 

Volkswagen – asinhroni stavovi

TDI. Akronim uz koji je odrastala cela jedna generacija. Iz Volkswagena stižu izjave koje ne deluju usaglašeno unutar grupe. Na Salonu automobila u Frankfurtu, Matijas Miler je izjavio da će se uspeh VW grupe meriti prema tempu sprovođenja plana elektrifikacije , o kojem smo već pisali u više navrata, ali je zato na prvoj sledećoj velikoj evropskoj manifestaciji u Ženevi predvideo renesansu dizel tehnologije.  Volkswagen grupa, koja pod svojom kontrolom drži 12 marki, dakle ide ka elektrifikaciji, ali se ne odriče dizel tehnologije. Međutim, ako je sudeći po nedavno, u Ženevi predstavljenoj Škodi Fabiji , dizel nema perspektivu u vozilima nižih segmenata koja se proizvode unutar grupe.

Tome u prilog ide i nedavna izjava prvog čoveka marke VW, Disa, koji je izjavio da je upotreba dizel tehnologije u većim vozilima, kao i u onima koja prevaljuju velike kilometraže, opravdana, ali da kompaktni i manji modeli, neće koristiti dizel pogonske sklopove.

BMW – dizel ima budućnost

Iako, u skladu sa opštim trendovima, BMW radi na pripremi ponude elektrifikovanih modela, čelnici kompanije, sa manje ili više žara, brane primenu dizela. Harald Kriger, prvi čovek kompanije, insistira na najsavremenijim tehnologijama koje dizel aggregate kompanije čine ekološki prihvatljivim. Čuvena je njegova februarska izjava: “BMW dizel ima budućnost. Pravimo najčistije motore ovog tipa na svetu”.

Stavovi koje je izneo Jan Robertson, jesenas u Frankfurtu, prilično su slični, uz naglasak na efikasnost upotrebe ove tehnologije u većim vozilima, kao i SUV modelima.

Pre nekoliko dana, a povodom objave da će kompanija vratiti novac kupcima (putem lizing aranžmana) koji su svoj dizel BMW kupili u Nemačkoj ukoliko dođe do zabrane upotrebe ovih vozila u krugu od sto kilometara od prebivališta kupca, samouverenu izjavu dao je i Peter fon Bizbergen, direktor marketinga i prodaje kompanije: “Sistemi prečišćavanja izduvnih gasova u našim vozilima su višeslojni i veoma efikasni. Naša dizel vozila su spremna za budućnost”.

Sa kompanijom BMW, kupci su uvek načisto. Stavovi su jasni i dosledni.

Daimler – ostaje u ponudi i biće dalje razvijan

U Daimleru su stvari poprilično jasne. Iako na tržištu SAD, Daimler neće više prodavati vozila pogonjena naftom, jasna je opredeljenost kompanije da se nastavi sa ponudom ovog tipa vozila. Nedavno je Ola Kalenijus, jedan od istaknutih čelnika kompanije, govorio o neophodnosti upotrebe dizel tehnologije. Još izričitiji je prvi čovek Daimlera, koji tvrdi da “čist dizel ima budućnost”. Interesantno je da je više kupaca Mercedesa izabralo dizel vozila, ove u odnosu na prethodnu godinu. Obrazloženje se pronalazi u izmenjenoj strukturi prodaje, gde je srazmerno veći broj vozila iz viših segmenata prodat.

Nedavno je E klasa, a sada će tu sreću imati i C klasa, dobila opciju veoma naprednog dvolitarskog dizel agregata, koji smo i sami hvalili u testovima limuzinske i All-Terrain verzije.

Volvo – pre skoro godinu dana stigla je objava o odustajanju od dizela

Švedska premijum marka je deo portfolija kojim raspolaže kineska kompanija Geely. Volvo je jedan od prvih proizvođača koji je prošle godine najavio odustajanje od dalje primene dizel tehnologije. To je učinio prvi čovek kompanije Hakan Samjuelson još u maju.

Počev od 2019. godine, Šveđani žele da prodaju samo elektrifikovana vozila. Znači, sve verzije hibridnih pogona (uz obavezno korišćenje benzinskog agregata), kao i električna vozila. Glasine kažu da se Volvo već obratio konkurentima iz Nemačke (VW i BMW) za nabavku SUS motora u budućnosti, međutim demani je stigao od same kompanije.

Bilo kako bilo, ni sa Šveđanima nema dileme. Kraj za dizel je blizu.

Jaguar Land Rover – beg u elektrifikaciju

Ova kompanija u svojoj gami poseduje veliki broj teških, terenskih i krosover vozila. Jasno je da su najprikladniji izbor za automobile iz ovog segmenta, upravo ona koja koriste dizel tehnologiju.

Uprkos tome, iz kompanije JLR je stigla najava slična onoj koju malo pre toga obznanio Volvo. Počev od 2020. Godine, želja rukovodstva je svaki model koji siđe sa proizvodnih traka, bude elektrifikovan u nekoj formi. Ipak, britanska marka u vlasništvu indijskog giganta Tata Motors, neće se odreći motora sa unutrašnjim sagorevanjem. JLR će nastaviti da koristi benzinske i dizel agregate. Prema rečima Hanoa Kirnera, rukovodioca u odeljenju za tehnologiju, dizel će nastaviti da bude značajna alternative u miksu pogonskih sklopova. On, takođe, ističe neophodnost oslanjanja na dizel, u smislu dostizanja emisionih ciljeva, od kojih je kompanija još uvek daleko. Ipak, do 2021. Godine, kada novi propisi stupaju na snagu, ima još vremena.

PSA nevoljno ide ka elektromobilnosti

Dizeli iz PSA grupacije se smatraju relativno čistim, s obzirom na to da su relativno rano dobili SCR tehnologiju prečišćavanja izduvnih gasova.

Iako je na Salonu automobila u Frankfurtu, održanom jesenas, čuveni Karlos Tavarez izjavio da je odgovornost za prisilno uvođenje elektrifikacije na političkim vrhovima, PSA grupa je morala da se uklopi u vladajuće trendove. Plan Francuza je da u narednih pet godina, čak 80% prodaje, čine elektrifikovani modeli. Blaga ograda u odnosu na predstavljeni plan se ogleda u iznetoj pretpostavci da će i infrastruktura uspeti da dostigne takav nivo koji će podržati ove težnje.

Tavarez je izneo i očekivanje da neće biti pritisaka na proizvođače u pogledu toga koji će pravac razvoja odabrati kao alternativu motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Ostali

Nedavno smo objavili vesti i o odricanju FCA i japanskog Subarua od dizel tehnologije. Dok italoamerički gigant planira da obustavi dizel ponudu do kraja 2022. godine, Japanci će prestati sa proizvodnjom motora ovog tipa, do kraja sledeće godine.

Ovako stoje prodajne statistike za prethodne dve godine:

Proizvođač Procentualno učešće dizela u prodaji – Evropa
  2017. 2016.
Renault 48 50
Toyota 6 13
VW 46 52
Nissan 46 50
PSA 40 44
JLR 91 93
Volvo 77 83
BMW grupa 59 66
BMW marka 67 73
Daimler grupa 60 62
Mercedes-Benz 66 70

 

Deluje da su dve kompanije, Volvo i Jaguar Land Rover, koje u prodajnom miksu imaju najveće učešće dizel vozila, najostrašćeniji zagovornici brze elektrifikacije, kao i skorog napuštanja nafte kao pogonskog goriva.

Da li će u tome uspeti, kao i kakve će reakcije kupaca biti, ostaje nam da vidimo.

Priredio: Zvezdan Božinović

 

 

(2437)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Слоба

Ја кад прођем иза „бензинца“, не знам који је, отров у питању, знам само да ме да и, ко бојни отров! Осамдесетих година, прошлог века, била је, “ популаризација“, дизел мотора, и масовна уградња, у путничка возила, сада смо, опет сведоци, форсирања „напуцаних“ бензинаца, од 900 цм3, и 150 КС, „хибрида“, и електромотора, али дизел, “ е ТО не може!“ Мислим да, је аутомобилска индустрија, „тешко затрована“, разним интересним групацијама, више него азотним честицама, из дизел мотора!