1. Home
  2. Prezentacije
  3. Bugatti Chiron Sport (2019.)
Bugatti Chiron Sport (2019.)
1

Bugatti Chiron Sport (2019.)

10.27K
1
Podelite sa prijateljima:

“Bolje od najboljeg“

Bugatti nije stranac kada je reč o egzotičnim automobilima visokih performansi. Njegov model Veyron je nekoliko puta ispisao istoriju kao najbrži i najmoćniji serijski automobil na svetu. Kada je Veyron otišao u zasluženu penziju, njegovu poziciju je popunio još moćniji Chiron, koji je na ovogodišnjem Salonu automobila u Ženevi dobio još ektremniju verziju.

Kratka istorija

Chiron je zvanično debitovao u martu 2016. godine kao zamena za mnogo hvaljeni Veyron. Iako je prethodnik i dalje bio jedan od najboljih automobila među konkurencijom, francusko-nemački proizvođač vozila je ispunio svoje prodajne ciljeve pa je želeo naslednika koji će nastaviti sa dominacijom. Chiron je zasnovan na Vision Gran Turismo konceptu, a serija od prvih 200 primeraka je rasprodata i pre nego što je prvi model isporučen vlasniku. Kompanija planira da proizvede samo 500 primeraka i to po početnoj ceni od 2,4 miliona evra. Kako Sport treba da poboljša već impresivan automobil?

Dizajn & enterijer

U poređenju sa standardnim Chironom, Sport dodaje nešto agresivnije branike i veliki broj “16“ na masci hladnjaka, koji označava broj cilindara ovog automobila. Model iz Ženeve je stigao i u posebnoj crveno-crnoj boji i većim felnama, a svaki primerak će moći da se dizajnira po samom ukusu kupca po pitanju boja i oznaka. Bugatti dodaje da je cilj bio spustiti težinu, pa su tako čak i najmanji detalji razvijeni od laganih materijala, kao što su brisači od kompozitnih vlakana. Najveća uštedela je stigla od strane naplataka, a i hauba i krila su takođe od lakših materijala. Sve u svemu, Sport je za oko 18 kilograma lakši od standardnog Chirona.

Enterijer nije pretrpeo promene. Za njima nije postojala potreba pošto Chiron već pruža jedan od najboljih i najluksuznijih enterijera na tržištu, ali kompanija može da pruži i dodatnu opremu po želji kupca – zavisno koliko je njegov džep dubok.

Mehanika

Sport pokreće identičan benzinski motor od 16 cilindara kao i svaki drugi Chiron, a zapremina od osam litara se nije menjala. Maksimalna snaga od 1.500 ks i 1.600 Nm obrtnog momenta je i dalje najveća za neki serijski automobil, dok se snaga prenosi na sva četiri točka preko sedmostepenog automatskog menjača. Bugatti nije želeo mnogo da priča o performansama pa je nepoznato ubrzanje Sporta, ali ćemo spomenuti da standardan Chiron ubrzava do 100 km/h za 2,4 sekunde, do 200 km/h za 6,5 sekundi i dostiže maksimalnih 420 km/h. Po nekim pričama, on je ustvari za 40 km/h brži, ali u današnje vreme ne postoje gume dovoljno kvalitetne da podrže takvo ubrzanje. Kompanija jeste potvrdila da je Sport prešao Nardo stazu za punih pet sekundi brže nego standardan model.

Zaključak

Bugatti se ne zadovoljava na postignutom i već vredno radi na nasledniku, koji bi trebalo da donese i električni motor, ali to se neće desiti za minimalno još šest godina. Nema sumnje da će kompanija brzo rasprodati sve primerke iako je početna cena od 2,65 miliona evra za čak 250.000 evra veća od standardnog modela. U svetu egzotičnih automobila to nije bitno, posebno kada je reč o impresivnom vozilu kao što je Chiron.

Zoran Tomasović

(10273)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
milanchinno

Sta je to za baku prase