1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Dobitnici u neminovnoj “Robotaxi” revoluciji?
Dobitnici u neminovnoj “Robotaxi” revoluciji?
0

Dobitnici u neminovnoj “Robotaxi” revoluciji?

222
0
Podelite sa prijateljima:

Kako se autonomni automobili sve više približavaju svakodnevnoj upotrebi, sve je bliži trenutak zasnivanja jednog novog tržišta.

Biće to veoma interesantno tržište taksi usluga u kome će, pored stranaka odnosno klijenata, glavni akter biti autonomna vozila (robotaxi). Taša Kini iz kompanije Ark Invest, nedavno je razvila i dokumentovala svoju procenu u pogledu toga koja grupa tržišnih učesnika ima najozbiljnije šanse da za sebe isposluje najveću korist iz tržišne šanse u najavi. Autonomna vozila će izmeniti koncept lične mobilnost. Prihodi sa ovog tržišta će porasti sa sadašnjeg, dakle nepostojećeg nivoa, do 10 biliona američkih dolara, na globalnom nivou, do 2030. godine.”

Kini je razložila ovu priliku na četiri segemnta. Prema njenom zapažanju, “očekuju se četiri tipa firmi koje će profitirati na osnovu anticipiranih 0,35 dolara po milji koja će se naplaćivati za robotaxi vožnju… kao što je prikazano. Neke kompanije će verovatno profitirati po više osnova.” Jedna od tih kompanija, svakako je i Tesla koja ima mogućnost da pruži više tipova usluga u sklopu razvoja robotaxi usluge.

Lideri i kreatori tražnje                                                        

Oko 5% prihoda sa robotaxi tržišta, ili približno 0,02 dolara po milji, pripašće kompanijama koje imaju lidersku uslugu u ovoj tehnologiji, pravshodno zbog toga što već imaju svoju ulogu u ovoj oblasti, kao i publiku, odnosno potencijalne klijente. Pored toga, takve firme poseduju i platforme na osnovu kojih će se dalji razvoj odvijati. Tesla trenutno ne pripada ovom segmentu, ali tu su svakako Amazon, Baidu, Tencent, Alibaba, Alphabet i Apple. Pored njih, tu će se verovatno naći i: Uber, Lyft i Didi.

Proizvođači hardvera

Za razliku od proizvođača komponenti, proizvođači vozila nemaju tako blistavu perspektivu ( jer će njihova zarada u proseku biti oko 0,01 dolar po milji. U najboljem slučaju, oni mogu da zarađuju iz procesa rasta popularnosti robotaxi usluge. Pojedinačni proizvođači automobila bi mogli da imaju neproporcionalnu korist, ali samo u slučaju da preuzmu liderstvo u oblasti osvajanja tehnologije i da pritom konsoliduju tržište, baš kao što se i očekuje.

U slučaju da dođe do novih pomeranja, odnosno proširenja i preklapanja ponude proizvođača automobila, komponenti i rezervnih delova, pobednici bi mogli biti: Tesla, BYD, Fiat Chrysler, GM, Magna, Nissan, NVIDIA, Panasonic i Toyota.

Kompanije angažovane na razvoju platformi

Ova grupa privrednih entiteta ima veću šansu od prethodne dve kategorije. Platforma nazvana Mobility-as-a-Service – MaaS, mogla bi da obezbedi zaradu u rasponu od 0,07 – 0,10 američkih dolara po milji, a što je veoma slično, ili čak i više od 20% koliko Uber i Lyft zarađuju danas. Ipak, raspodela prihoda od posedovanja MaaS platformi će umnogome zavisiti i od sposobnosti kompanija da zadrže kontrolu u ovom sektoru, i to ne samo nad senzorima za autonomnu vožnju i pratećim softverom, već i nad podacima koje ti senzori prikupljaju tokom vožnje (prepreke, saobraćaj i umalo izbegnuti sudari). Naime, ovakvi podaci bi verovatno imali ključnu ulogu u unapređenju i daljem razvoju softvera.

Liderstvo u prikupljanju podataka bi mogli da ostvare: Tesla, Alphabet/Waymo, Aptiv, Baidu, GM, Nissan i Toyota.

Vlasnici ili operateri

U ovom segmentu, šanse su najveće. Najveći udeo u prihodima od robotaxi usluga, ostvariće baš ova kategorija. Iako u ovu kategoriju, autor ovog rada ubraja i vlasnike velikih flota automobila, kao na primer AutoNation, Avis, opštinske uprave i taksi udruženja, ona smatra da i “Tesla ima šanse na ovom polju, s obzirom na to da razvija sopstvenu verziju nalik Uber mreži”. Ta mreža će poneti naziv Tesla Network. Pored toga, Tesla je jedina kompanija koja već sada proizvodi i prodaje vozila koja poseduju sav neophodan hardver koji omogućava automobilima potpunu autonomiju.

Tesla ima značajne prednosti u odnosu na aktuelnu i buduću konkurenciju, u više gore navedenih sektora. Ta prednost je posebno izražena u segmentima gde su i šanse za generisanje budućih prihoda značajno veće. Naravno, do odličnih pozicija će doći i drugi značajni igrači na tržištu. Ali, ukoliko Tesla Network nastavi razvoj planiranim tempom, kompanija ima veliku šansu da ubere plodove ekstra profita na robotaxi tržištu, tokom sledeće decenije.

Izvor: CleanTechnica.com

(222)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments