1. Home
  2. Vesti
  3. Od praktikanta do glavnog inženjera kompanije JLR
Od praktikanta do glavnog inženjera kompanije JLR
0

Od praktikanta do glavnog inženjera kompanije JLR

223
0
Podelite sa prijateljima:

Nik Rodžers je svoju karijeru započeo pre trideset godina kao praktikant u kompaniji u kojoj je opstao do današnjeg dana.

To je samo po sebi retkost u današnje vreme kada je fluktuacija radne snage znatno izraženija nego što je ikada ranije bila. Međutim, on je, ne samo opstao, već je napredovao do pozicije prvog inženjera ovako uspešne kompanije, na koju je postavljen pre tri godine.

Nedavno je napunio 50 godina, a u ovoj fazi karijere smatra da mu je najvažniji deo posla onaj koji se odnosi na održavanje ličnih kontakata sa ljudima u okruženju, kao i razvoj nepodeljene strasti za sve inženjering izazove.

Da je istina da se po jutru dan poznaje, govori i činjenica da je Rodžers naučio da vozi sa samo deset godina i da je od malih nogu pokazivao interes za način funkcionisanja sklopova. Sa šesnaest godina je aplicirao za posao u kompaniji British Leyland, u vezi razvoja elektronike, ali je veoma brzo i otpušten, nakon što je poslodavac shvatio da mladi Rodžers nema sposobnost da razlikuje boje, odnosno da je daltonista. Kao što je poznato, vrlo brzo je završio u Jaguar Land Roveru.

Od kada je imenovan za glavnog inženjera kompanije, svašta se izdešavalo: restilizovan je Jaguar XF, lansirani su Jaguar F-Pace, Land Rover Discovery, Range Rover Velar, Jaguar I-Pace i Jaguar E-Pace. Pred toga izvršene su modifikacije info-zabavnog sistema za celu gamu, a paralelno sa tekućim obavezama, jedan od najvažnijih segmenata inženjering odeljenja kompanije se odnosi na dalji razvoj porodice Ingenium agregata.

Svakako je interesantno čuti, kako Nik Rodžers gleda na glavne teme današnje automobilske industrije.

Dizel kontroverza

“Ne verujem u taj celokupni negativni publicitet kojem je izložena dizel tehnologija u današnje doba. Faktori koji se navode u prilog satanizaciji dizela, niti su tačni niti su fer. Danonoćno smo radili kako bi ove mašine bile čiste, ali nažalost, percepcija javnosti je na silu promenjena i sada smo se vratili 20 ili 30 godina unazad.”

Divljenje za estetiku

“Jedan od načina na koji naše automobile činimo različitim, jednostavan je. Prosto, izaberemo veče točkove. Tokom specijalno organizovanog događaja u Londonu, a povodom svetske premijere modela I-Pace , grupa prijatelja iz Nemačke, su me upitali zašto smo stavili felne promera  21 inča, na ovaj model. Očekivali su složeno, tehničko obrazloženje. A ja sam im rekao kratko: ma ljudi, te felne su tu, samo zato što smatramo da daju ekstra izgled automobilu.

Proizvodnja motora

“Nikada ranije nije postojala ovako fenomenalna epoha za jednog inženjera: moramo da pomerimo granice, kako za benzinske tako i dizel agregate. Zatim, moramo da obezbedimo što bolju efikasnost motora, bez razlike da li imaju 3, 4, 6 cilindara, ili su čak V8 koncepcije. Pored toga, moramo da razvijamo i blago hibridne, kao i potpuno hibridne sisteme. Povrh svega, u toku je i revolucija u razvoju baterijskih jedinica.”

Vraćamo deo inženjering razvoja u kompaniju

“U prethodnom periodu, veliki deo razvoja inženjering rešenja je bio izmešten na teret, ali i na profesionalnu radost proizvođača komponenti. Sada želimo da deo tog posla vratimo, odnosno da se dešava unutar naše kompanije. Takav rezon možda nije u skladu sa onim što bi uradili intuitivno, međutim, ovo će nam omogućiti detaljniji uvid u razvoj, i dublje poznavanje tehnologije. Sve to vodi ka lakšem osmišljavanju inovativnih rešenja. Naravno, i dalje će nam trebati partneri, kao što su oduvek i trebali.”

Motivisanje mladih inženjera

“Ne možete oblikovati proces bez kreativnosti. Glavni štos je u tome da sve u lancu razvoja rešenja održite u spirali kreativnosti. Jedna inovacija vodi ka novoj inovaciji. Dobre ideje stimulišu i druge da puste kreativnom delu mozga na volju. Među ljudima se razvija takmičarski duh, a to je odlična klima za inovacije i razvoj.”

Kreiranje posebnosti Jaguar i Land Rover automobila

“Većina od nedavno predstavljenih vozila pripadaju segmentima koji su za nas novi. Iz tog razloga, mi moramo da skrenemo pažnju na naš rad i da osvojimo kupce. Važno nam je da kupci shvate da smo jedinstveni. Pratimo šta radi konkurencija, to svakako, ali na neki način se osećamo slobodnim da uradimo ono što smatramo da treba. Naposletku, mi pišemo pravila koja važe u našoj kompaniji.”

Tradicionalni inženjering

“Okupljamo vodeće inženjere zaposlene u kompaniji i imamo običaj organizovanja takozvane sesije “Alternativni petak”. Tokom iste, diskutujemo o tradicionalnim pojmovima: komfor, strukturalni integritet, lakoća, rafiniranost. Ne bi želeli da iko pomisli da nama tradicionalne vrednosti u automobilskoj industriji nisu više važne.”

(223)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments