1. Home
  2. Prezentacije
  3. 10 razloga zbog kojih je novi Touareg sam vrh Volkswagenove ponude
10 razloga zbog kojih je novi Touareg sam vrh Volkswagenove ponude

10 razloga zbog kojih je novi Touareg sam vrh Volkswagenove ponude

6.63K
0
Podelite sa prijateljima:

Najnovija „demonstracija sile“ marke Volkswagen dolazi u vidu novog Touarega.

Etiketiran kao „visokotehnološka perjanica“ proizvođača iz Volfsburga, novi SUV je pozicioniran u premijum kategoriju, a aduti dolaze u vidu čitavog niza naprednih sistema.

VW Toureg planira da privuče kupce većim dimenzijama, prostranijim kabinskim prostorom, ali bez povećanja mase. Štaviše, ona je smanjena za 106 kilograma, zahvaljujući MLB Evo platformi, jer, aluminijum je upotrebljen za gotovo polovinu konstrukcije karoserije. Značajan prestižni faktor predstavlja 4,0-litarski V8 motor sa 421 ks i „monstruoznih“ 900 Nm makismalnog obrtnog momenta.

Ipak, kao što smo spomenuli, visokotehnološki aspekt predstavlja glavni adut, a evo šta Volkswagenova perjanica sve poseduje:

Light – LED matrični farovi

Kao deo opcione opreme, kompletni LED farovi poseduju 128 dioda po klasteru i mogu individualno da se aktiviraju. „Oborena“ svetla koriste 48 dioda, dok glavni snop čini 27 LED-ova. Ostale jedinice se koriste za dnevna svetla, pozicije, pokazivače pravca i funkciju osvetljavanja krivine.

U poređenju sa prethodnom ksenonskom postavkom prošle generacije, LED aranžman ima duži snop osvetljenja za više od 100 metara. Pored toga, distribucija svetlosti varira u širokom rasponu: svetla za grad, za regionalni put, za dolazeća vozila i autoput (oborena i duga), za preticanje, loše vremenske uslove, za redukciju refleksije od saobraćajnih znakova i „off road“ svetla.

Pored navedenih svetlosnih režima, postoji i „označavajuće“ svetlo. Ono se odnosi na modele opremljene „noćnim vidom“, kada prednji farovi nakratko „blicnu“, tako da vozač može bolje da uoči pešake i životinje koje je detektovala infra-crvena kamera.

Vazdušno ogibljenje

Dolazi sa „Normal“ i „Comfort“ postavkama, ali kupci takođe mogu da raspolažu i „Off-road“ režimom, koji podiže rastojanje karoserije od tla za 25 milimetara. Kada se vozilo suoči sa težim terenom, specijalan „off-road“ nivo podiže ogibljenje za 70 milimetara. Pri 120 km/h i preko toga, vazdušno ogibljenje automatski približava Touareg asfaltu za 25 do 35 milimetara. Na taj način se poboljšava upravljivost i redukuje se otpor vazduha. „Utovarni“ nivo spušta SUV za 40 milimetara.

Upravljanje na sva četiri točka

Kao i novi Porsche Cayenne, s kojim deli mehaničku platformu, treća generacija Touarega može da se pohvali sistemom upravljanja na sva četiri točka. I ova tehnologija je opciona, a podrazumeva zakretanje zadnjih točkova u suprotnom smeru u odnosu na prednje do brzine od 37 km/h. Na taj način se radijus okreta znatno smanjio, sa 12,19 na 11,19 metara. Iznad navedene brzine, zadnji točkovi se zakreću u istom smeru kao i prednji.

Elektromehanički horizontalni stabilizatori

Sistem aktivne stabilizacije sa elektromehaničkim stabilizatorima poseduje aktuator, koji je instaliran na kraju svakog stabilizatora, a u zavisnosti od uslova vožnje, polovine stabilizatora se ukrućuju ili razdvajaju. Volkswagen naglašava da ove jedinice ne samo što poboljšavaju stabilnost vozila na neravnim putevima, već takođe redukuju naginjanje karoserije tokom dinamične vožnje kroz krivine. Uz to, poboljšano je prijanjanje u terenskoj eksploataciji zbog unapređene artikulacije osovina.

4Motion Active Control

Ovaj sisem je standardan u kombinaciji sa integralnim pogonom i osmostepenim automatskim menjačem. Pet je režima koji mogu da se biraju: „Eco“, „Comfort“, „Normal“, „Sport“ i „Individual“. Četiri dodatne, opcione komponente se mogu naručiti uz dodatni trošak, u okviru „Off-Road“ paketa: „off road auto“, „pesak“, „šljunak“ i „off-road ekspert“.

Pored dodatna četiri režima, opcioni komplet uključuje i veći rezervoar (sa 70 na 90 litara), pojačanu zaštitnu oplatu podvozja, dve spojnice za vuču, zaštitu rezervoara i zaštitu od kontakta s kamenjem, kao i zaštitu za akumulator.

Tu je i centralno zaključavanje diferencijala, koje funkcioniše kao razvodni reduktor između dve osovine, s tim što se do 70 odsto obrtnog momenta šalje na prednje, a 80 odsto na zadnje točkove.

„Noćni vid“ (Night Vision)

Touareg je prvi Volkwagen koji je dostupan sa ovim sistemom asistencije pri noćnoj vožnji. Reč je o opcionoj komponenti čije „srce i dušu“ čini termalna kamera, sposobna da detektuje ljude i životinje. Prilikom detekcije, subjekat se obeležava u boji (od zelene do crvene, u zavisnosti od stepena opasnosti), na crno-beloj pozadini. Slika se prikazuje na digitalnom klasteru instrumentacije od 12 inča. Ukoliko „noćni vid“ detektuje rizičnu situaciju, vozač se upozorava putem indikacije u instrument klasteru i „head-up“ displeju.

Head-up displej

Nosi zvaničan naziv „vetrobranski head-up displej“. Na njemu se projektuju informacije u vidnom polju vozača, što smanjuje rizik od odvraćanja pažnje. Dimenzije su mu 217 x 88 milimetara, tako da je najveći koji je trenutno u Volkswagenovoj ponudi. Može da se konfiguriše tako da prikazuje različite informacije.

Navigacija sposobna da uči

Mnogi VW-ovi modeli su opremljeni inteligentnim navigacionim sistemom, ali ovaj u Touaregu je otišao korak dalje. On može da prepozna češće korišćene rute i memoriše ih. Takođe, samostalno predviđa sledeću destinaciju, bazirano na profilu korisnika. Zatim preporučuje najpogodniju rutu.

Dynaudio audio sistem

Još jedna opciona komponenta je Dynaudio uređaj od 730 W sa ukupno 14 zvučnika. Poseduje četiri visokotonca u A stubovima i gornjem delu prednjih vrata, uz dva srednjetonca, takođe u prednjim vratima. Četiri srednjetonca se nalaze u zadnjim vratima, dva efektivna zvučnika u D stubovima, centralni zvučnik u armaturnoj tabli i sabvufer ispod poda prtljažnika. Paket zaokružuje pojačalo od 80 W, ugrađeno u info-zabavni sistem centralnog kompjutera.

„Innovision Cockpit“

Remek-delo unutar kabinskog prostora je bez ikakve dileme veliki ekran osetljiv na dodir, koji dominira centralnom konzolom. Dijagonale je čak 15 inča, rezolucije 1.920 x 1.020 piksela. Standardan je sa Discover Premium info-zabavnim sistemom, a funkcioniše u sinergiji sa digitalnim klasterom instrumentacije od 12 inča, rezolucije 1.920 x 720 piksela. Vrhunska konektivnost je obezbeđena Apple CarPlay i Android Auto funkcijama. MirrorLink se podrazumeva, a tu su i četiri USB priključka (dva pozadi su samo za punjenje), uz Wi-Fi pristupnu tačku.

Dva displeja su aranžirana na taj način da daju iluziju jednog ogromnog ekrana, pod imenom – „Innovision Cockpit“.

AutoRepublika

 

(6625)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments