1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Hamilton i Raikonen u prvom startnom redu
Hamilton i Raikonen u prvom startnom redu
2

Hamilton i Raikonen u prvom startnom redu

264
2
Podelite sa prijateljima:

Došlo je vreme za prve kvalifikacije ove sezone  Formule 1. Na trećem treningu je padala kiša pa nismo dobili nešto preterano novih saznanja o poretku timova, tako da u zvaničan trening ulazimo bez nekog pravog viđenja gde je ko, osim što se očekuje da Mercedes opet bude na vrhu.

Q1

Vodeći timovi su bili sigurni. Hamilton završava na vrh odmah ispred Raikonena i Fetela. U ovom delu najzanimljivija je bila borba za prolaz, gde su se borili Toro Rosso, Williams i Sauber Alfa Romeo. Na kraju u Q2 nisu prošli Hartli, Gasli, Erikson, Leklerk i Sirotkin.

Q2

Red Bull izlazi na supermekim gumama, dok svi ostali na svoje bolide stavljaju ultrameke gume. Na početku najbolje vreme postavlja Kimi Raikonen, i opet je brži od svog klupskog kolege. Takav je bio slučaj kroz veći deo vikenda. Kimija sa vrha skida Hamilton. Još veća borba nego u prvom delu kvlaifikacija vodila se za prolaz u Q3. McLaren, Renault, Force India i ekipa Haasa dali su sve od sebe da bi bili najbrži od ostalih. Na kraju u Q3 nisu prošli Alonso, Vandorne, Perez, Strol i Okon. Na samom kraju ovog dela kvalifikacija Fetel postavlja najbolje vreme i prvi vozi ispod 1:22.

Q3

Tenzija je počela, borba za pol poziciju, ali pre nego što je akcija počela istaknuta je crvena zastava. Botas je izgubio kontrolu na izlasku iz prve krivine i silovito udario u zid. Bolid je bio smrskan sa zadnje strane, i delovi su bili svuda po stazi. Kada se sve očistilo, program se nastavlja.

Ostalo je 8 minuta do kraja, „knap“ vremena da svako ima dva izlaska na stazu. Na prvom izlasku Hamilton je bio najbrži, ali svega 0,034 sekunde ispred Fetela i 0,064 ispred Ferštapena. Sve nade o velikoj borbi za pol poziciju razbio je Hamilton sa brutalno brzim krugom 1:21,164. Na kraju iza njega su se poređali Raikonen na drugoj poziciji ispred Fetela i dvojca Red Bulla. Kada je završen trening poredak prvih deset je izgledao ovako.

Kvalifikacije za VN Australije 2018. (Melburn)

Vozač Tim Vreme
1. Lewis Hamilton Mercedes 1:21.164
2. Kimi Raikkonen Ferrari 1:21.828
3. Sebastian Vettel Ferrari 1:21.838
4. Max Verstappen Red Bull 1:21.879
5. Daniel Ricciardo * Red Bull 1:22.152
6. Kevin Magnussen Haas 1:23.187
7. Romain Grosjean Haas 1:23.339
8. Nico Hulkenberg Renault 1:23.532
9. Carlos Sainz Renault 1:23.577
10. Valtteri Bottas Mercedes Bez vremena

 

Pre starta trke treba napomenuti da Rikijardo ima kaznu od tri mesta pomeranja u nazad zbog brze vožnje pod crvenom zastavom. Takođe oba vozača Red Bull startuju na supermekim gumama, tako da nas očekuje vrlo zanimljiva borba za pobedu sutra. Trka je zakazana za 7 i 10 našem vremenu.

Dušan Topić

(264)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mick Doohan

Stvarno se nadam da će borba biti izjednačenija. Ako bude isto kao prošle godine, splasnuće mi i ovako smanjen entuzijazam. Sva sreća pa je tu MotoGP.

Đorđe Platiša

Formula 1 je sa odlaskom Šumahera izgubila i ono malo čari što joj je ostalo.

Ovo danas gledaju samo entuzijasti, a i njih će biti sve manje i manje.

Vreme je da F1 iz temelja menja i vrati se korenima.