1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Da li moderni farovi daju prejaku svetlost?
Da li moderni farovi daju prejaku svetlost?
5

Da li moderni farovi daju prejaku svetlost?

2.70K
5
Podelite sa prijateljima:

Ujedinjene nacije sarađuju sa vlastima različitih zemalja kako bi se, na osnovu ispitivanja, utvrdilo da li prednje svetlosne grupe na nekim automobilima zaslepljuju ostale vozače u saobraćaju. Akcija je pokrenuta na osnovu mnogobrojnih žalbi aktera u saobraćaju.

Uskoro bi mogli da očekujemo novu ograničavajuću regulativu u pogledu toga koje vrste i snage svetlosnih grupa su dozvoljene da budu implementirane u savremenim automobilima. Radnička partija Ujedinjenih nacija, čiji član su mnoge velike države, je angažovana trenutno na utvrđivanju činjenica u vezi sa svetlosnim snopom koji pružaju moderne svetlosne gurpe, a kao odgovor na narastajuću zabrinutost javnosti.

Tokom prethodnih godina, proizvođači su predstavljali i masovno implementirali nove svetlosne sisteme u svojim vozilima, sve sa ciljem unapređenja osvetljenosti druma. Sigurno su vam već poznati pojmovi biksenonskih farova, kao i tehnologija matriks laserskih prednjih svetlosnih grupa. Međutim, mnogi vozači danas iznose primedbe u smislu previše intenzivnog dejstva savremenih farova, koji ih praktično zaslepljuju, u situacijama kada se na putu nađu “oči u oči” sa automobilom opremljenim ovakvim tehnološkim rešenjima.

Prema nalazima istraživanja koje je sproveo RAC, 15% britanskih vozača se suočilo sa situacijom u kojoj je sudar izbegnut u deliću sekunde, zbog zaslepljenosti svetlosnim snopom koji je emitovao, dolazeći u susret automobil.

Od 65% vozača koji tvrde da je zaslepljenost zbog prejakih svetala na farovima drugih vozila, uobičajena pojava, većina je izjavila da im je za povratak normalnog vida, nakon incidenta, potrebno do pet sekundi. Pri brzinama približnim 100 km/h, to znači da, u tih pet sekundi, vozilo prevail više od 135 metara, bez ikakve mogućnosti da vozač ima vizuelnu uvid u cestu kojom se kreće.

Sva vozila koja se prodaju u Evropskoj uniji, moraju biti opremljena svetlosnom signalizacijom koja je usklađena sa standardima koji važe na toj teritoriji. Ovi standardi su, dalje, usklađeni sa sa propisima koji su izneti u Svetskom forumu za usaglašenost regulative za vozila, a koji funkiconiše u okviru Ujedinjenih nacija. 

Radnička partija Ujedinjenih nacija je trenutno angažovana na istraživanju eventualnih neregularnosti sa svetlosnim snopom koji pružaju moderne tehnologije. Britanska Vlada navodi da je deo procesa, a istraživačko telo RAC prenosi očekivanja vlasti Velike Britanije o značajnom progresu u predmetnim ispitivanjima, tokom tekuće godine.

Predstavnik RAC-a za pitanja bezbednosti na putevima Pit Viljiams kaže: “Intenzitet i svetlost koju neka nova vozila projektuju na put, sasvim je jasno, da uzrokuju poteškoće kod drugih učesnika u saobraćaju. Očito je da je tehnologija svetlosne signalizacije drastično napredovala prethodnih godina. Međutim, dok je to prednost za vozače ovako opremljenih vozila, jasno je da postoje i kontraindikacije, odnosno da je prisutan i neželjeni efekat na ostale saobraćajne aktere. Sve to dovodi do novog bezbednosnog rizika u sabraćaju.

“Radujemo se daljem napretku ovih ispitivanja pod okriljem Ujedinjenih nacija, a prvi sledeći sastanak ove grupe je zakazan za april.”

Bilo bi veoma interesantno čuti, kakva su vaša iskustva po ovom pitanju. Da li ste nekada učestvovali u kritičnoj saobraćajnoj situaciji zahvaljujući tome što ste bili zaslepljeni svetlima dolazećeg automobila ili je možda vase vozilo uzrokovalo ovakav problem drugim vozačima?

(2698)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Goran

Ja vozim automobil sa ksenon farovima. Vidljivost mi je odlična ali često mi blicaju da im smeta. Naravno i ja se u toku vožnje mimioliazim sa drugim vozilima koja imaju jaka moderna svetla. Problem je u nedovoljnoj obučenosti vozača koji treba da znaju da se nikada ne gleda direktno u vozilo koje dolazi već udesno, preko našeg desnog fara ka bankini. Tako nas nikada neće zaslepljivati drugi automobili a čim taj automobil prođe pogled se vraća na normalu.

Zemunac

Gde god da gleda zaslepeces vozaca koji ti dolazi u susret. Potrebno je sa xenonima ugraditi I balaste da se svetlost ne bi rasipala I zaslepljivala druge ucesnike u saobracaju.

Eki - Mercedesoman

Tehnologija farova matrix u audiju, multibeam led u Mercedesu I ti laseri u bm i slično, koji prepoznaju auto ispred sebe bio on u istom I suprotnom pravcu, te daj dio zamrace ne smetaju. Naprotiv ja sam dosta puta imao iskustva da kada se neki od automobila kreće iza olakšavaju vidljivost meni sa halogenim sijalicama, a odsjaj u retrovizorima ne postoji…. Sa druge strane tu su genijalci koji žele da izmisle toplu vodu pa xenon svijetla stavljaju samo da bi ih stavili, bez modifikovanja ostalih potrebnih komponenata, pa kod njih nije važno da li su aktivirana „kratka“ ili „dugačka“ svijetla,… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Mislim da nije bilo dalje potrebe razvijati rešenja sa W124. To je bio vrhunac industrije. Pa Daimler i danas koristi halogene sijalice kao deo osnovne opreme, što samo dokazuje da sam u pravu.

Balkanboj

Veći problem se javlja kada su farovi takvih modernih automobila zaprljani jer nemaju sistem pranja farova te rasipaju svetlost svuda i jako. Iz nekog razloga nije obavezan sistem za pranje farova ako nisu xenoni, a sadašnji led farovi daleko nadmašuju xenone intenzitetom svetlosti. Nisam primetio da mi dolazeći automobili sa takvim farovima mnogo smetaju, obično je svetlost dobro usmerena nadole, nema rasipanja i zaslepljivanja (osim kad je neki suv pa su samim tim i farovi više postavljeni). Više mi smetaju oni što guraju kineske xenone u halogene farove, to ubi u svim pravcima. Ako neko već hoće upgrade postoji morimoto… Pročitaj više »