1. Home
  2. Vesti
  3. Aston Martin do 2025. godine elektrifikuje gamu, ali računa i na SUS motor
Aston Martin do 2025. godine elektrifikuje gamu, ali računa i na SUS motor
0

Aston Martin do 2025. godine elektrifikuje gamu, ali računa i na SUS motor

152
0
Podelite sa prijateljima:

Svaki primerak iz Aston Martin i Lagonda game, koji se bude našao na tržištu 2025. godine, posedovaće elektrifikovani pogonski sklop. Ipak, to nikako ne znači da se Britanci odriču motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Rukovodilac za marketing i potpredsednik kompanije, Sajmon Sproul, kao i Marek Rajhman, glavni dizajner, izjavili su australijskim medijima da će celokupna gama kompanije biti elektrifikovana “do sredine sledeće decenije”.

Prema navodima dva visoka zvaničnika Aston Martina, a u skladu sa razumnim očekivanjima, elektro asistencija će biti usklađena sa opštim karakterom konkretnog modela. Rajhman je za primer naveo model Aston Martin Valkyrie kao i Lagonda Vision Concept, kako bi ilustrovao kako različite baterijske jedinice pogoduju različitim automobilima za koje se koriste.

“Lagonda je čisto električno vozilo. Valkyrie, s druge strane, poseduje V12 motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Dakle, jasno je da sportskom automobilu dolikuje da poseduje motor sa unutrašnjim sagorevanjem, ali zato imamo i luksuzno vozilo koje koristi samo elektromotor(e)” rekao je Rajhman.

“Ono na što želimo da postignemo i na šta se sve svodi u finalu je, da ako želite hibridnu tehnologiju, dobićete je. Međutim ako ste petrol head – bićete u prilici i da izaberete nešto iz naše game, spram vaših afiniteta.”

Aston Martin Vantage

Šta će to moći da zadovilji apetite iskonskih zaljubljenika u automobile, ostaje da se vidi. Sajmon Sproul je isključio mogućnost implementacije četvorocilindarskih agregata, decidno navodeći da “ne postoje planovi” ni za upotrebu šestocilindarskih motora. Ipak, nije isključio mogućnost korišćenja agregata sa šest cilindara koji bi posedovali elektro asistenciju. Ovakav stav indikuje mogućnost da zakonska regulativa, u pogledu štetnih emisija, praktično može prisiliti kompaniju na oslanjanje na ovako koncipiran pogonski sklop.

“Mi smo kompanija koja, prirodno koristi V8 i V12 jedinice,” navodi Sproul. “Takav imidž želimo i da zadržimo, a hibirdizaciju doživljavamo kao priliku da gamu učinimo energetski efikasnijom, i usklađenom sa emisionom regulativom.”

Prvi hibridni Aston Martin je već pred nama, dobro, neka vrsta hibrida. Valkyrie V12 koristi elektromotore, ali prvi serijski hibrid iz Aston Martina, biće model DBX.

“Što se serijskih verzija tiče, verovatno će DBX biti prvi model game koji će koristi hibridnu tehnologuju. Biće predstavljen sa konvencionalnim agregatom… ali je ponuda i hibridne verzije planirana za period nakon javnog debija,” naveo je Sproul. On nije mogao da precizira koji pogonski sklopovi će biti nabavljeni od Daimlera, a koji deo će biti interno razvijen. Moguća su čak partnerstva, po ovom pitanju, i sa drugim kompanijama.

 

(152)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments