1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Mercedes se kladi na dizel plug-in hibridnu tehnologiju
Mercedes se kladi na dizel plug-in hibridnu tehnologiju
3

Mercedes se kladi na dizel plug-in hibridnu tehnologiju

344
3
Podelite sa prijateljima:

Mnogi proizvođači automobila, u skladu sa vladajućim trendovima, odbaciju dizel tehnologiju. Razlozi se pronalaze u veoma skupoj tehnologiji prečiščavanja izduvnih gasova. Međutim, Mercedes-Benz razvija tehnologiju koja bi trebalo da donese najbolje iz oba sveta: elektrifikacije i dizela.  

Mercedes će ovog leta predstaviti C klasu, kao i E klasu, koje će koristiti dizel plug-in hibridnu tehnologiju. To će biti treća generacija hibridne tehnologije, koja će istovremeno označiti prvi pokušaj nemačkog giganta, da se upari dizel agregat sa elektromotorom visokog napona. Trenutno je u ponudi kompanije tehnološko rešenje koje se koristi u perjanici S 560, koje kombinuje benzinski agregat i elektromotor.

Pored smanjene CO2 emisije, ovaj pogonski sklop nudi impresivniji obrtni momenat, a doprinosi i boljem radu sistemu za klimatizaciju putničke kabine, zbog sadejstva elektromotora.

Korišćenje elektromotora snage 90 kilovata, dodaje novih 440 Nm, tako da pogonski sklop obezbeđuje, ukupno 700 Nm pri samo 1.400 obrtaja radilice u minuti. „Ovakva postavka nas uvodi direktno na teritoriju performantnih vozila. Sa pravom tehnologijom iskombinovan, dizel ima budućnost. Mnogo je bolje dalje unaprediti dizel tehnologiju, nego zabraniti je“ rekao je Mercedesov šef odeljenja razvoja Ola Kalenijus, na Salonu automobila u Ženevi, govoreći o situaciji sa potencijalnim zabranama dizela u pojedinim gradovima Nemačke.

Visokonaponski električni sistem snabdeva strujom kompresor klima uređaja, kao i grejače visokog napona. Pored toga, energiju dostavlja i ostalim komponentama pogonskog sklopa, dozvoljavajući tako optimalno korišćenje resursa, kao i svođenje temperature u vozilu na idealnu, čak i pre nego što putnici uđu u automobil.

Plug-in hybrid, u čisto električnom režimu poseduje autonomiju od 50 kilometara, prema navodima Mercedesa.

Proizvođač nije obelodanio podatke o potrošnji goriva, tržištima na kojima će ovi modeli biti prodavani, niti o budućoj ceni. Oba najavljena modela su trenutno u fazi pribavljanja odgovarajućih dozvola, kao i procesu sertifikacije, u Nemačkoj.

Kapacitet baterije

Prelaskom sa litijum-gvožđe fosfatne tehnologije na litijum-nikl mangansku, Daimler tvrdi da se na taj način povećava energetska gustina svake ćelije, sa prethodnih 22 amper sati, na 37 amper sati. To znači da baterijske jedinice koje izrađuje Daimler u Kamincu u Nemačkoj, imaju uvećan kapacitet na 13,5 kilovat sati, bez povećanja gabarita.

Prethodna generacija baterija koje je Mercedes koristio za hibridna vozila, posedovala je kapacitet od 8.7 kilovat sati, što je omogućavalo autonomiju, na primer modelu S 500 plug-in hibrid, lansiranom 2014. godine, od samo 33 kilometra, i to po nerealnom NEDC test protokolu.

Dok se Mercedes uzda u plug-in dizel tehnologiju, ostali proizvođači izbegavaju ovakvo rešenje jer je cena proizvodnje prilično visoka i za sam dizel agregat, a posebno još kada mu se doda visokonaponski pogonski sklop.

Povrh svega, dalji razvoj, testiranja i troškovi homologacije su visoki, posebno imajući u vidu sniženu tražnju za dizel vozilima, na svim tržištima, izuzev još uvek evropskog.

Audi prodaje svoj najveći SUV, Q7 u kombinaciji pogonskog sklopa turbodizel/plug-in.

Volvo je predstavio svoju verziju dizel plug-in hibrida tokom 2012. godine, u svom modelu V60, ali će sa novom generacijom umesto ovako koncipiranog pogonskog sklopa, mesto dizel motora zauzeti benzinski.

Peugeot se nadao da će profitirati tokom perioda velikog pritiska ka sniženju emisija ugljen dioksida, kada se nije previše govorilo o azotnim oksidima. Ponudio je sličan pogonski sklop, ali bez plug-in opcije, što je za posledicu imalo nižu cenu vozila. Međutim, reakcija kupaca nije bila na očekivanom nivou, i Peugeot je napustio ideju još 2016. godine. Počev od sledeće godine, Francuzi će za ovakav pogonski sklop, poput Volvoa, koristiti benzinski motor.

Mercedes se ipak nada da će tražnja za ovakvim modelima biti jaka. „Snažno verujemo u dizel, i nadamo se da će kupci prepoznati sve koristi ponuđene tehnologije,“ izjavila je direktorka prodaje i marketinga Mercedesa, Brita Ziger.

 

(344)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pročitah malo pre vest da je Mercedes E klase 300de stigao u Srbiju, kao i da je „Mercedes … najavio da će prodaja plug-in hibrida E 300de početi ove godine, po ceni od 47.500 evra.“

Je li ta napisana cena neka gruba greška ili je stvarna? Meni deluje da je greška.

Zvezdan Božinović

Ama prijatelju, ta Mercedesova početna ponuda podrazumeva lošiju serijsku opremu od Fiata Tipo sa tri zvezdice na EURO NCAP. Kada dodaš minimum opreme koja priliči npr Opelu Insigniji (a ne E klasi) dođeš do cene od 75 hiljada evra (i to nakon „popusta“) Koliko Kia laže sa veštačkim dizanjem cene zbog navodnih kasnijih popusta, toliko premijum marke (s 99% akcentom na Daimler) lažu sa preniskim uvodnim cenama, a u cenu uključene plastične ratkapne, plastični volan, halogene sijalice i slično.
Reče mi koleginica iz Rumunije na regionalnom sastanku nedavno, objašnjavajući mi neki sličan poslovni model, sledeću floskulu: „Gipsy caravan“.

Zoca

Kad vidim primerke Mercedesa iz ovog veka sa korozijom(pa i S klasu),zapitam se da li je ostao samo mit da je to premium brend.Kako bi teolozi rekli ,djavo je knez ovoga sveta.Bez sale:ulaze u posao el.trotineta.