1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Kako da produžite životni vijek svog automobila
Kako da produžite životni vijek svog automobila

Kako da produžite životni vijek svog automobila

7.98K
1
Podelite sa prijateljima:

Kako nažalost nismo u mogućnosti da sebi priuštimo često mjenjanje automobila, pri kupovini istih najtraženija karakteristika je pouzdanost. Samim tim smo koliko toliko sigurni da će automobil potrajati, ali ako mi sami potpuno zapustimo, životni vijek će biti mnogo kraći od očekivanog.

Glavni fokus ovog teksta zapravo jesu pojedinci koji tek planiraju da kupe novi automobil, nebitno da li je on polovan ili direktno iz salona. Samim tim će prva “lekcija” biti spisak osnovnih stvari koje je važno provjeriti pri kupovini.

Kupovina automobila

Nov automobil

Kao što je i na početku navedeno, prosječna finansijska moć nam nije jača strana, te je važno da pojedinci, koji se odluče za poptuno nov automobil, maksimalno ispitaju željeni model. Najbolji savjet je da se nikada ne kupuje model koji je tek izašao na tržište, već da se sačeka određeni vremenski period, kako bi prvi kupci podijelili svoja iskustva.

Najlakši način upoznavanja vašeg budućeg automobila jeste putem interneta. Istraživanjem preko Googlea, možete pronaći ogroman broj foruma i sajtova na kojima možete vidjeti statistike i iskustva. Tek kada se potpuno uvjerite da vaš favorit ne pravi nikakvih problema posjetite prodajni salon.

Polovni automobil

Rizik pri kupovini polovnjaka je daleko veći, nego kada je u pitanju automobil “pod čekić”. Istekla garancija, pozamašan broj pređenih kilometara i sumnja u kvalitet prethodnog održavanja su neke od mnogo činjenica koje ulivaju strah.

Najčešći, a ujedno i najbolji savjet koji možete čuti jeste, provjera ispravnosti polovnog vozila kod automehaničara. Svaka automehaničarska radionica će rado pregledati automobil, a cijena tog pregleda obično ne bude veća od 1800 dinara ili 15 eura, a mnogi to rade i besplatno. Kako bi bili potpuno sigurni, još bolja opcija je posjeta generalnog servisera, a prosječna cijena ovih pregleda je oko 3600 dinara ili 30 eura. U slučaju da se i sami dovoljno dobro snalazite u mehanici, pogodno bi bilo da napravite spisak stvari koje trebate provjeriti. Kako bi vam olakšali, napravili smo formular za kupovinu vozila i možete ga preuzeti ovdje, kao i kupoprodajni ugovor koji možete preuzeti ovdje.

Održavanje automobila

Osnovno održavanje automobila je poprilično jednostavno, a sve nejasnoće, ili specijalne načine održavanja određenih modela možete pročitati u priručniku, koji dolazi uz automobil.

U narodu postoji više pravila kako održavati automobil, te neki kažu da promjenu ulja treba izvršiti na 10.000 kilometara, dok drugi kažu na 7.000 kilometara. Istina je zapravo potpuno drugačija, tako da broj pređenih kilometara između redovnih servisiranja zavisi od modela i proizvođača. Sve ove informacije se takođe mogu naću u priručniku automobila, kao i specifikacije motornog ulja, filtera i ostalih potrebnih djelova.

Kako bi bili dodatno sigurni da vaš ljubimac na četiri točka radi kako treba, poželjno je posjetiti majstora svakih par hiljada kilometara, kako bi on pregledao vaš automobil

Limarija

Iako moderni automobili imaju mnogo bolju zaštitu protiv korozije, kada se uporede sa svojim predcima, to ne znači da ona nije moguća. Redovno pranje automobila, kao i provjera mogućih oštećenja boje su veoma poželjna. So, motorna ulja, gorivo, guma i ostali ostaci na putu, koji se non stop lijepe za vaš automobil su glavni uzročnici rđe na blatobranima i podvozju. Takođe su tu i mjesta koja često bivaju oštećena udaranjem kamenčića, sam vrh haube i blatobrani su najčešće žrtve.

Ogibljenje

Dio automobila koji trpi najveći stres je ogibljenje. Iako se djelovi ogibljenja obično najteže troše ili kvare, zamjena istih je prava glavobolja. Pravilnom vožnjom i redovnom zamjenom potrošnog materijala, možete učiniti da vaši trapovi nadžive i sam automobil.

Vjerovatno se sada pitate, a kakva je to pravilna vožnja? Ništa zahtjevno zapravo, ne zahtjeva od vas nikakavo dodatno učenje ili neki ogroman napor. Upravo danas smo vidjeli gdje mlada gospođa/đica, svoj novi Audi Q5 na trotoar penje nevjerovatnom brzinom. Brzina pri udaru točka o ivičnjak, je otprilike bila 25 km/h, a sigurni smo da se ostala penjanja na trotoar i ne razlikuju mnogo. Upravo ovakva opterećenja za ogibljenje treba strikno izbjegavati. Prelaženje ležećeg policajca pri visokoj brzini i penjanje na trotoar poput gore navedenog, stvara ogroman stres za djelova trapova, te se sa svakim naglim udarcem životni vijek skraćuje. Zbog nedovoljno vremena da se sila udarca absorbuje, potres trpe čak i motor, djelovi karoserije i enterijera, te se vremenom stvaraju krckajući djelovi.

Sveukupan trud, potreban da maksimalno produžite životni vijek svog vozila, je relativno mali, ali se ogromno isplati. Sledeći put kada budete čuli nekoga, ili čak sami okrivite proizvođača za neki neželjeni kvar, razmislite da možda i sami niste uzrokovali taj problem.

Enes Eki Alković

(7984)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Oko toga kako ćete u upustvu za upotrebu Vašeg vozila naći specifikacije za sve fluide za Vaša kola … Pa, možda i nećete. Ja sam pre par godina „oterao na Sud časti“ pri PKS „Verano motors“ i „Verano remont“ i bili su „osudjeni“, izmedju ostaog, zato jer u upustvu za upotrebu nije bilo speifikacija svih fluida ( pravdali su se da je tako i u francuskom originalnom upustvu, da oni samo mogu da ga „prevedu“, ali ne i da ga „pišu“ ), ali moja teza je prošla – da je to nedozvoljeno, jer me tako drže u neznanju i sprečavaju… Pročitaj više »