1. Home
  2. Novo u Auto Republici
  3. 13 najpouzdanijih od 2014. do sada (američko istraživanje)
13 najpouzdanijih od 2014. do sada (američko istraživanje)

13 najpouzdanijih od 2014. do sada (američko istraživanje)

3.45K
0
Podelite sa prijateljima:

Pouzdanost automobila, večita tema.

Plasirali smo brojne članke na tu temu, od kojih je većina bila zasnovana na američkim istraživanjima. Prosto, to je posledica toga što su Amerikanci po tom pitanju studiozniji i što mnogo više obraćaju pažnju na pouzdanost kao faktor u odnosu na Evropljane.

Vlasnici automobila su sve „razmaženiji“, to je činjenica. Sa uvođenjem brojnih tehnologija, posebno iz „IT sektora“, žalbe vozača su učestalije. Kako ne bi i bile? Pa, zamislite glasovnu komandu čoveka iz srca Bosne (pozdrav za sve drage Bosance) na engleskom jeziku! Šalu na stranu, na probleme s elektronikom se odnosi 20 odsto prijavljenih problema po JD Powersovoj studiji, a i Consumer Reports je morao da smanjuje ocene rangiranih automobila zbog dotičnih „gremlina“.

Naravno, mehanički problemi su suštinske prirode, i to je ono što nas najviše interesuje. Popravke na mehanici su najskuplje, a znaju da izbace automobil iz stroja na duže vreme. Iz tog razloga smo izanalizirali J.D. Power U.S. Vehicle Dependability studiju, baziranu na preko 35.000 izveštaja vlasnika vozila starih tri godine, a u cilju određivanja, koji su modeli sa MEHANIČKOG aspekta bolji od drugih.

Dok JDP rangira modele na osnovu „sveukupne pouzdanosti“ što podrazumeva i karoseriju, nivoe opreme i slično, mi smo akcenat stavili na pogonske sisteme, ali zasnovano na rezultatima JDP i Consumer Reports studija.

Na osnovu dotičnog metoda, dobijena je lista od najpouzdanijih vozila, od 2014. godine do sada.

  1. Buick Verano

Kompaktna „polupremijum“ američka limuzina je dobila vrhunske ocene kada su u pitanju performanse pogonskog sistema i pouzdanosti. Ovaj model je visoko rangiran kako od strane J.D. Powera tako i Consumer Reportsa. Nažalost, proizvodnja mu je ukinuta krajem 2016.

  1. Chevrolet Camaro

Dok je J.D. Power Chevrolet Camaru dao savršene ocene za mehaničku pouzdanost, od Consumer Reportsa je dobio tri od maksimalnih pet poena. CR je negativne poene dao Camaru zbog „nestašne“ elektronike, ali po pitanju mehanike nije bilo problema. Iz tog razloga, Consumer Reports ga je stavio na listu model sa naslovom „preporučujemo“.

  1. Chevrolet Sonic

Pored pogodnskog sistema, Sonic je dobio odlične ocene od J.D. Powera za ukupnu pouzdanost, što podrazumeva karoseriju i enterijer. CR je dao modelu iz 2014. maksimalne ocene za elektroniku a prosečne i iznadprosečne za mehaniku.

  1. Honda Civic

J.D. Powerova studija je dala Hondi Civic maksimalne ocene računajući gotovo sve parametre. Dok je Consumer Reports modelu za 2017. dao niske ocene u smislu prognoze pouzdanosti (??!) zbog navodno loše elektronike, verzija iz 2014., na osnovu koje je rađena JDP studija, dobila je maksimalne i natprosečne ocene u oblasti mehanike.

  1. Lexus ES

Ovo je model koji pruža pravi luksuzni ugođaj (mislimo da bi savršeno „legao“ našem direktoru). Šta to znači? To znači da je hedonistički momenat stavljen iznad onog sportskog. Ovaj model je u J.D. Power ocenjivanju doibo vrhunske ocene po pitanju pogona, karoserije i ukupne pouzdanosti, mada je dobio četiri od maksimalnih pet za pouzdanost dodatne opreme. Za to je u suštini kriv info-zabavni sistem, mada je CR Lexusu ES dao maksimalne ocene za elektroniku i ukupnu pouzdanost. Dakle, sve je relativno.

  1. Lexus GS

Navikli smo na gomilu Lexusovih modela, kada god je neka lista pouzdanosti u pitanju. Pored savršenih ocena dobijenih od J.D. Powera za pogonski sistem, kvalitet karoserije i enterijera, dodatnu opremu i ukupnu pouzdanost, Lexusova limuzina srednje veličine je dobila i maksimalne ocene od Consumer Reportsa. Reč je o bržoj i agilnijoj alternativi prethodno navedenog modela.

  1. Mazda3

Dok je od J.D. Powera Mazdin predstavnik u C segmentu (nevezano za karoserijsku konfiguraciju) dobio maksimalne ocene za pogonski sistem od J.D. Powera, nešto niži skor je dobijen za karoseriju, enterijer i opremu. Consumer Reports je prozvao ovaj model zbog jogunaste elektronike, a u manjoj meri zbog boje i trima. Što se mehanike tiče – bez greške.

  1. Nissan Versa

Jedan od najjeftinijih automobila na američkom tržištu, Nissan Versa iz B segmenta, predstavlja za prilike preko „velike bare“, osnovni vid prevoza. Međutim, to nije bila prepreka da od J.D. Powera dobije odlične ocene za pouzdanost mehanike. Doduše, nešto niže ocene su dobijene za karoseriju i enterijer, kao i za ukupnu pouzdanost. Ipak, treba napomenuti da model iz 2014. nije uračunat u analizu Consumer Reportsa, tako da rezultate ovog modela treba uzeti s blagom rezervom.

  1. Toyota Avalon

Još jedan model (pored Lexusa ES), baziran na Toyoti Camry. Reč je o prostranoj i komfornoj limuzini koja vozaču i putnicima pruža isključivo uživanje. Avalon je dobio perfektne ocene za pogonski sistem i ukupnu pouzdanost od J.D. Powera. Consumer Reports je model iz 2014. rangirao veoma visoko, ali je naveo probleme sa elektronikom i integritetom karoserije (parazitski zvuci).

  1. Toyota Camry

Naravno, korporativni rođaci ne mogu da budu rangirani daleko jedan od drugog. Camry je od J.D. Powera dobio perfektne ocene u svim kategorijama, dok je Consumer Reports pronašao zamerke vezane za elektroniku.

  1. Toyota Corolla

Prosto je nemoguće zamisliti bilo kakvu listu ovog tipa bez Toyota Corolle. Legendarni model je dobio najviše ocene za pouzdanost mehanike, ali nešto lošije za karoseriju i komponente dodatne opreme. Čini se da Toyota ozbiljno treba da poradi na elektronici unutar kabinskog prostora, pošto je to postao poslovični „problem“. Što se ocena CR-a tiče, pored elektronskih „gremlina“, primećeni su problemi sa integritetom karoserije.

  1. Toyota Prius V

Karavanska verzija popularnog hibrida je ujedno i najpraktičnija u proizvodnoj liniji ovog modela. Maksimalne ocene bi bile dobijene (od J.D. Powera) za sveukupnu pouzdanost, da nije… pogađate, naravno – problematične elektronike. Uz to, prijavljeni su problemi sa bojom.

  1. Mercedes-Benz E klase

Konačno i neki evropski model. Limuzina iz Štutgarta je od J.D. Powera dobila sjajne ocene za pouzdanost mehanike, kao i karoserije i enterijera. Isto ne može da se kaže i za komponente dodatne opreme i ukupnu pouzdanost. Consumer Reports je bio nešto manje darežljiv, dajući E klasi četiri od maksimalnih pet za pouzdanost, dok su električni sistem i elektronika dobili osrednje ocene. E klasa je u međuvremenu redizajnirana a CR ju je stavio na listu automobila koje preporučuje.

 

(3446)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments