1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ford Ka+ (2019.)
Ford Ka+ (2019.)
0

Ford Ka+ (2019.)

444
0
Podelite sa prijateljima:

„Fordova Dacia“

Pre nekoliko godina, Ford je imao veoma aktivan plan da evropskim kupcima predstavi još jednu jeftinu diviziju po uzoru na Daciju, ali su ideje pale u vodu zbog nedostatka finansija. Američki proizvođač vozila je zatim odlučio da se koncentriše da svoj najmanji model Ka+ i da od njega napravi rivala rumunskom proizvođaču vozila. Od tada su prošle četiri godine, što nam govori da je vreme za prve promene, a osveženi modeli je stigao na ovogodišnjem Salonu automobila u Ženevi.

Kratka istorija

Ka je debitovao 1996. godine kao najmanji model Forda na evropskom tržištu, a posebnu pažnju je privukao veoma čudan dizajn. Jedni su ga voleli, drugi mrzeli, ali nema sumnje da je svako znao o kom automobilu je reč. Prodaja je počela odlično i prve godine Ka je privukao preko 200.000 kupaca, a prva generacija je opstala čak 12 godina. Ford zatim iznenada menja strategiju i odlučuje da uđe u saradnju sa Fiatom, kome je trebao partner za veoma uspešni 500. Oba automobila su delila platformu i proizvodili se u istoj fabrici u Poljskoj. Dok je 500 osvajao kupce, prodaja Ka je u jednom momentu pala na samo četvrtinu zlatnih godina. Ford zatim odlučuje da učini ovaj automobil svojim najjeftinijim, a ceo posao je uradila brazilska divizija. On je debitovao u Južnoj Americi 2014. godine, u Evropi dve godine, ali i dalje ne može da parira Dacijinim rivalima po prodajnim rezultatima.

Dizajn

Za 2018. godinu Ka+ je dobio minimalne dizajnerske promene i one se uglavnom odnose na nešto agresivnije branike i potpuno novu masku hladnjaka. Najviše pažnje privlači nova, proterenska Active verzija, koja stiže oko godinu dana nakon Fieste Active i treba da predstavlja konkurenciju Stepway verzijama Dacije. Active odlikuje veći klirens (za 23 milimetra), zatim nosači na krovu, terenski branici i crna maska hladnjaka. Standardne felne su 15-inčne, a za ekstra novac kupac može da dobije i posebnu bronzanu boju. U Ženevi, Ford je publici predstavio i Ultimate verziju, koja je jedna od bolje opremljenih i predstavljaće sam vrh ponude. Iako je izvan Evrope u ponudi i sedan, na Starom kontinentu u ponudi će i dalje biti dostupan samo heč.

Enterijer

Najveća vest po pitanju enterijera leži u podatku da je Ka+ sada dostupan i sa Fordovim čuvenim Sync3 sistemom, koji komanduje većinom elektronike po pitaju medija. On stiže sa standardnim 6,5-inčnim monitorom, a kupac može da poveže svoj telefon preko Android Auto i Apple CarPlay. Active donosi i mnoge specifične detalje, pre svega plastiku i gumu koja je zamenila dosadašnji tepih. Ford se nada da kupci takvih vozila vole avanturu i samim tim provode mnogo vremena u prirodi, a plastika i guma su lakši za održavanje od tepiha. Po pitanju samog prostora većih promena nije bilo. To i nije velika vrlina za Ka+, koji zaostaje za većinom konkurenata, ali iz kompanije i ne očekuju da će se kupci dugo vremena „zadržavi“ na ovom automobilu pre nego što pređu na Fiestu.

Mehanika

Iako Active treba da bude proterenski model, on i dalje pruža samo pogon na prednje točkove, a platforma je i dalje deljena sa Fiestom. Jedna od najvećih mana prethodnika je ležala u atmosferskom 1,2-litarskom benzinskom motoru, a iako se njegova zapremina nije promenila, on razvija 15% veću snagu uz bolju ekonomičnost i manju stopu izduvnih gasova. Kupac će moći da dobije dve verzije i to sa 69 ks i 84 ks, a po prvi put u ponudi će biti i novi 1,5-litarski TDCi dizel sa 94 ks. Iako je jednolitarski EcoBoost turbo motorom dostupan u Brazilu, Evropska publika će na njega morati sačekati nešto duže. Izbor menjača se i dalje zasnivan na petostepenom manuelnom i šestostepenom automatiku.

Zaključak

Ford je prošle godine prodao preko 200.000 krosovera u Evropi i sa pravom očekuje da će Active privući veliki broj kupaca. U isto vreme, Fordova oznaka donosi i veći prestiž nego Dacijina pa su kupci Ka+ sigurno oni sa dubljim džepom, a da li će to biti dovoljno za uspeh pokazaće vreme. Bilo kako bilo, za Ka+ je u Velikoj Britaniji potrebno izdvojiti svega 10.000 funti, a prvi primerci će početi pristizati u salone krajem leta.

Zoran Tomasović

 

 

 

(444)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments