1. Home
  2. Vesti
  3. VW Golf 1.5 TSI ACT BlueMotion isporučuje dizel potrošnju
VW Golf 1.5 TSI ACT BlueMotion isporučuje dizel potrošnju
0

VW Golf 1.5 TSI ACT BlueMotion isporučuje dizel potrošnju

1.58K
0
Podelite sa prijateljima:

Aktivni menadžment rada cilindara deaktivira dva cilindra ili u potpunosti gasi motor, sve u cilju štednje goriva.

Jedno vreme, samo su dizel modeli Volkswagena nosili BlueMotion bedž. Međutim, to je stvar prošlosti. Novi član „eco-friendly“ porodice je restilizovani Golf sa novim 1,5-litarskim TSI turbo motorom, koji funkcioniše u Milerovom ciklusu. Za cilj imajući ekonomičnost u ravni dizela, ova četvorocilindarska jedinica raspolaže sa 130 ks i može da se dobije kako u hedžbeku, tako i karavanskoj verziji Golfa, s tim što će uslediti i drugi VW modeli.

Šta je to što razlikuje 1.5 TSI u odnosu na aktuelnu Evo jedinicu sa 150 ks? Za početak, to je „ACT“ u nazivu, što u Volkswagenovom rečniku znači „aktivni menadžment cilindara“. Kada vozaču nije potreban pun potencijal motora, sistem automatski gasi dva cilindra i funkcioniše u rasponu od 1.400 do 4.000 o/min, i to do brzine od 130 km/h.

VW poručuje da će vozači jedva primetiti prebacivanje sa dva na četiri cilindra. Kada se motor prebacuje u režim rada sa dva cilindra, dobiće notifikaciju u klasteru instrumentacije.

U slučaju opcionog, sedmostepenog DSG menjača, Golf će imati takozvani „mikrohibridni“ sistem, zahvaljujući funkciji kretanja po inerciji. U izvesnim uslovima, poput vožnje nizbrdo, kada vozač podigne stopalo sa papučice gasa, motor se u potpunosti gasi a kvačilo se odvaja. Volkswagen je sproveo testiranja, koja su pokazala da mikrohibridni sistem redukuje potrošnju goriva za do 0,4 litra na 100 kilometara.

Efikasniji motor omogućava Golfu da ostvari prosečnu potrošnju od samo 4,8 litara na 100 kilometara. Ovo su rezultati po NEDC-u, te ih stoga treba uzeti s rezervom. Čekamo WLTP brojke, koje su mnogo bliže realnom stanju stvari.

Ekipa iz Volfsburga takođe spominje da 1.5 TSI ACT BlueMotion ima svetlu budućnost, jer dodatni derivati ovog motora čekaju u redu, spremni za globalno tržište.

 

(1577)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments