1. Home
  2. Prezentacije
  3. Toyota Auris (2019.)
Toyota Auris (2019.)
5

Toyota Auris (2019.)

3.01K
5
Podelite sa prijateljima:

„Korak dalje od Corolle“

Toyota je jedna od automobilskih marki koje su poznate po tome što dugo vremena zadržavaju iste oznake. Dok je konkurencija često bilo primorana da menja imena posle nekoliko generacija da bi ubedili kupce da je zaista reč o novom proizvodu, japanski proizvođač vozila je uvek sa ponosom tvrdio da su njegovi proizvodi sa dugačkom reputacijom i istorijom koja je godinama građena i samim tim teško stečena. Znajući sve to, predstavljanje Aurisa u Evropi je na neki način bila velika enigma

Kratka istorija

Auris je zvanično debitovao u Evropi i Australiji 2006. godine u hedžbek formi kao zamena za nekadašnju Corollu heč. Corollino ime je i dalje postojalo za sedan verziju, dok je Auris označio novi početak za japanskog giganta na tržištu gde mu ruže i nisu baš cvetale. Naime, Toyota je na godišnjem nivou isporučivala približno deset miliona vozila širom sveta, ali je Evropa činila manje od 5% od navedene cifre. To se u velikoj meri promenilo dolaskom Aurisa i 2007. godine Toyota beleži svoju najbolju godinu u Evropi sa približno milion isporučenih vozila. Ona od tada postepeno pada, a Auris je i dalje relativno dobro pozicioniran sa 114.105 zadovoljnih kupaca prošle godine. Sadašnja generacija Toyotinog predstavnika u C segmentu je na tržištu od 2012. godine što nam govori da je vreme za promene, a nova treća generacija je debitovala na ovogodišnjem salonu automobila u Ženevi.

Dizajn

Po mnogim dizajnerskim karakteristikama, novi Auris je označio povratak u prošlost. Naime, veliki broj linija, posebno zadnjeg dela, je inspirisan Lexus LF-Ch konceptom iz 2009. godine, koji je ujedno bio baza i za serijski Lexus CT. Sa dužinom od 4.370 milimetara, širinom od 1.790 milimetara i visinom od 1.435 milimetara, Auris je sada za 40 milimetara duži, 30 milimetara širi i 25 milimetara niži u poređenju sa prethodnikom. Mnogo pažnje privlači i prednji deo i on mnogo podseća na Prius Prime, luksuzniju verziju popularnog hibrida. Toyota kaže da se odlučila za ovaj potez iz razloga što Auris mora na neki način da se razlikuje od mora popularnih rivala koji već imaju veliki broj vernih kupaca. Nema sumnje da ovaj automobil može proći kao premijum proizvod i po uzoru na popularne Aygo i Yaris i krov se može dobiti u crnoj boji. Ostaje nam da vidimo da li će i lošije opremljeni modeli biti jednako impresivni kao i primerak iz Ženeve, ali kada se zna da Japanci moraju da privuku kupce na neki drugi način osim kvaliteta, takav potez nas neće iznenaditi.

Enterijer

U vreme pisanja ove priče Toyota nije objavila nijednu sliku enterijera, pa publika nije baš sigurna šta da očekuje. Mnogi nagađaju da će on biti veoma sličan Corollinom, kao što je slučaj bio u prošlosti, a veće dimenzije samog automobila verovatno znače da se u drugom redu sedišta sada može dobiti više mesta. Toyota u prošlosti nije preterano pratila trendove automobilske industrije po pitanju moderne tehnologije, pa tako mnogi popularni modeli nemaju Apple CarPlay ili Android Auto kao opcije, ali taj trend bi se mogao promeniti sa Aurisom. Jedan od ključnih razloga leži u američkom tržištu, gde se ovaj automobil prodaje kao Corolla heč, a „jenkiji“ ne opraštaju takve greške. Bilo kako bilo, Toyota nema pravo na grešku pa sigurno neće razočarati.

Mehanika

Jedna od najvećih vesti novog modela leži u podatku da Auris više neće biti dostupan sa dizel motorom. Prvi čovek Toyotine evropske divizije, Johan Van Zyl, je izjavio da razlog leži u podatku da hibridi čine čak 41% prodaje kompanije na ovom kontinentu i japanski gigant želi da nastavi da ide u tom pravcu. To znači da je u ponudi samo jedan „čistokrvni“ benzinac i to 1,2-litarski turbo sa 114 ks, a Toyota očekuje da će većina kupaca da se odluči za jedan od dva hibrida. Onaj manji, zapremine 1,8 litara je pozajmljen iz Priusa i C-HR-a, i razvija 121 ks, dok potpuno novi dvolitarski razvija 178 ks. Neka tržišta, pre svega američko i australijsko, će gotovo sigurno dobiti i 1,8-litarski benzinac sa oko 140 ks.

Zaključak

Auris ni ranije nije imao veliku dizel ponudu, pa se ne očekuje da će odluka da se oni eliminišu igrati veću ulogu u prodaji. Auris definitivno deluje ozbiljnije i može da prođe kao premijum vozilo, a Toyota se sada više koncentriše i na globalna tržišta nego specifično na Evropu. Nažalost, Auris sigurno neće dočekati da vidi „hot heč“, što je velika šteta pošto ima baš sve uslove za to. Proizvodnja startuje sredinom leta, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima nešto kasnije.

Zoran Tomasović

 

 

(3010)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MaPe

Kraljica klase! Samo da unutrasnjost odrade kako treba!

Zvezdan

MaPe, poštujem mišljenje, ali u toj klasi je Civic, pa i Golf. Ne zna se koji je bolji. Meni definitivno najbliži Civic, pa Golf 🙂

MaPe

Posto je to Corolla, zato kraljica klase, samo zbog prodaje napisano! 😉

Goxy777

Civic je nesto najbolje u C klasi, vlasnik sam Honde Civic 1.4 2016, komfor, zavrsna obrada, udobnost sedista, ogroman gepek, fenomenalan volan i menjac itd… u odnosu na njega Auris je kao beba , mnogo manji…
Jos uvek placem za Hondu ali smo je prodali jer cekamo trece dete…
I ono najvaznije za porodicu zadnja vrata se otvaraju pod uglom od 90 stepeni….
Hondina jedina mana slaba servisna mreza

Yankee

U kom svetu je ijedna Honda komforna i udobna?