1. Home
  2. Vesti
  3. Poplava noviteta marke Audi – Q1 krosover stiže 2020. godine
Poplava noviteta marke Audi – Q1 krosover stiže 2020. godine
0

Poplava noviteta marke Audi – Q1 krosover stiže 2020. godine

2.52K
0
Podelite sa prijateljima:

Krosover gama sa Audi oznakama se širi. Novi član familije, uskoro dobija zeleno svetlo od strane najvišeg rukovodstva, pa se očekuje da proizvodnja krene za dve godine.

Za razliku od rivala koji se prodaju sa BMW i Mercedes oznakama, Audi ima “pedigre” u proizvodnji jeftinijih vozila. Gradski mališan, Audi A1 se nalazi u prodaji od 2010. godine i od tada je jedan od najprodavanijih modela, u Evropi, iz game sa četiri prstena. Godišnji obim prodaje iznosi približno 100.000 primeraka.

Upitan prošle godine, o perspektivi eventualnog novajlije, Q1, direktor prodaje i marketinga za Audi, Brem Šot je izjavio: “Ne možete ignorisati SUV trend. Jedino pravo pitanje je koliko široka i duboka će biti naša paleta krosovera?“

“Zavisno od naših poslovnih procena utemeljenih na sagledavanju tržišnih šansi, odlučujemo o tome kako će izgledati naša gama. Ali ne budite iznenađeni ako za dve ili tri godine vidite novo vozilo u ponudi. Prilagođavamo proizvodnju tražnji, i to se trudimo da uradimo brzo” rekao je zvaničnik marke Audi.

Nemački proizvođač će verovatno koristiti kao bazu za najmanji krosover u gami, novi A1, koji je više puta špijuniran tokom obavljanja zimskih testova. Druga generacija modela A1 nastupa do kraja  godine, a biće blizanac krosoveru Q1, ne samo po gabaritima, već i po stilskim detaljima koji će ga krasiti.

Aktuelna generacija Audi Q2

Oba nova modela će koristi poznatu VW platformu, koja nosi naziv MQB. Ova platforma je već osnov za modele SEAT Ibiza i VW Polo, a tokom testova koje je naša redakcija obavila, možemo da potvrdimo da je izvanredna. Sve ovo dalje implicira da će Q1 koristiti generaciju najsavremenijih benzinskih i dizel agregata, koji uključuju trocilindarski, jednolitarski turbo benzinac, kao i snažniju jedinicu 50% veće zapremine. Boje dizela će braniti 1,6 TDI agregat.

Pošto je Audi Q1 planiran za 2020. godinu, za očekivati je da se do tada, Audi gamom proširi i pogonski sklop koji počiva na blagoj hibridnoj varijanti. Ovaj sistem je prvi put implementiran u perjanici marke A8, a prva iskustva su veoma pozitivna.

Naravno, tehnološka rešenja koja se koriste za A8, sigurno se cenovno ne bi uklopila u segment kojem će pripadati Q1, mada smo videli da je Škoda u Ženevi prikazala model koji takođe počiva na MQB A0 platformi, a koristi blagi hibridni sistem. Dakle, sve je moguće.

Pored Q1, od marke Audi u narednih nekoliko godina treba očekivati, što se krosovera tiče, novu perjanicu Audi Q8 i Audi Q4.

Povrh svega, performantne verzije modela Q5, Q8 i sledeće generacije Q3, takođe su najavljene.

Naslovna foto: Autoexpress.co.uk

 

(2519)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments