1. Home
  2. Prezentacije
  3. Peugeot 508 (2019.)
Peugeot 508 (2019.)
0

Peugeot 508 (2019.)

7.23K
0
Podelite sa prijateljima:

„Kada loša situacija postane lošija“

Peugeot, nekadašnji sinonim za veće porodične limuzine, je pao na najniže grane ovih dana. Model 508, najavljen kao naslednik prethodnih velikana, nije opravdao očekivanja i značajno zaostaje za konkurencijom. Ali iz francuskog proizvođača vozila ne očajavaju i na ovogodišnjem Salonu automobila u Ženevi svetlost dana je ugledala potpuno nova generacija.

Kratka istorija

508 je originalno debitovao krajem 2010. godine kao zamena za manji 407 i veći 607, a na istoj platformi se već proizvodio i Citroen C5. Zanimljiv podatak je onaj da je Peugeot planirao da prodaje dvostruko više primeraka u Kini nego u Evropi, što je bilo prvi put u istoriji kompanije, ali realnost se pokazala sasvim drugačija. Najbolja godina u Kini je bila 2012. kada je prodato nešto manje od 27.000 vozila, da bi četiri godine kasnije 508 polako povučen. Situacija je bila nešto bolja u Evropi. U debitantskoj godini 508 je privukao 85.816 kupaca, ali od tada prodaja postepeno pada. Iako su tradicionalni sedani izgubili prodaju od popularnih krosovera, 508 je za čak osam puta slabije popularan u poređenju sa liderom Volkswagen Passatom, a situacija za Francuze nije nimalo bolja od kada se Opel Insignia pridružila alijansi.

Dizajn

Po mnogim karakteristikama, novi 508 je zasnovan na prošlogodišnjem Instinct konceptu, a iako je on bio karavan sa troje vrata, novitet je zadržao svoju prepoznatljivu formu sedana. Međutim, 508 sada pruža duži krov, čime je dobijen značajno aerodinamičniji dizajn bez da se izgubilo na praktičnosti (štaviše, zapremina gepeka je ustvari veća nego kod prethodnika). Same linije nisu revolucionarne i 508 u velikoj meri podseća na model koji zamenjuje. Potpuno novo je LED osvetlenje čak i na slabije opremljenim modelima, čime se Peugeot nada privući i mnoge kupce sa dubokim džepom. Iz kompanije dodaju da je njihov predstavnik i za 6 centimentara niži od konkurenata i da samim tim definitivno izgleda bolje. One sportske verzije će odlikovati i veće felne, dvostruki završeci izduvnih cevi, agresivniji branici i grafike po ukusu kupaca.

Enterijer

Peugeot želi da se pozicionira u „polupremijum“ segmentu (dok sestrinska kompanija Citroen treba da bude više „mejnstrim“, sa nešto nižim cenama), pa je samim tim enterijer urađen u sličnom stilu. On donosi kombinaciju drveta i kože u crnoj boji, sa sportskim linijama, visokom preglednošću i visokim izborom standardne i opcione opreme. Kao što smo spomenuli, zapremina gepeka je povećana sa 473 na 485 litara, a francuski proizvođač vozila je veoma ponosan na sigurnosne mere i najavljuje da će 508 dobiti najbolje ocene od svih konkurenata.

508 donosi i novi desetoinčni monitor (najveći u standardnoj verziji u poređenju sa rivalima) i sledeću generaciju i-Cockpit sistema za povezivanje sa mobilnim telefonom preko Android Auto i Google Car Play.

 

Mehanika

508 deli istu EMP2 platformu, koja pokreće još nekoliko Peugeota (3008 i 5008), zatim Citroena (Picasso i DS7 Crossback) i na kraju Opel Grandland X. U vreme pisanja ove priče je nepoznato koja će benzinska ponuda biti dostupna sa izuzetkom 1,6-litarskog turbo motora, a sa 222 ks ispod haube on će ujedno biti najmoćnija opcija. U ponudi će biti i tri BlueHDi dizela i to 1,5-litarski sa 128 ks i dvolitarski sa 158 ks i 178 ks. Nešto kasnije ponuda će biti proširena i sa hibridom i plug-in hibridom. Šestostepeni automatik je standardan na svim verzijama sa izuzetkom srednjeg dizela, a on se može dobiti i sa manualnim menjačem sa istim brojem brzina. Po nekim najavama, do kraja godine u ponudi će se naći i dizel od tri cilindra zapremine 1,2 litra. Za razliku od prethodnika, gde je dizel činio većinu prodaje, ovaj put Peugeot očekuje da će oni igrati ulogu “samo“ u 68% slučajeva.

Zaključak

Moramo zaključiti da je potez Peugeota da investira u veći sedan dosta neočekivani kada se pogleda u koliko popularnosti krosoveri uživaju ovih dana. Čak i Volkswagen Passat, tradicionalno najprodavaniji veći automobil u Evropi, je prošle godine zabeležio najmanju prodaju posle više od 20 godina, a u Francuskoj je prodato samo 82.000 takvih automobila. Ipak, barem na papiru, 508 deluje kao impresivan automobil, a da li će to biti dovoljno pokazaće vreme. Kompanija nema pravo na grešku pošto finansijska situacija i nije baš sjajna od kada je kupljen Opel …

Zoran Tomasović

(7226)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments