1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Volkswagen ugovorio nabavku baterija u vrednosti 20 milijardi evra
Volkswagen ugovorio nabavku baterija u vrednosti 20 milijardi evra
0

Volkswagen ugovorio nabavku baterija u vrednosti 20 milijardi evra

217
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen je izabrao dobavljače za baterijske ćelije i prateću tehnologiju. U rast i razvoj programa električnih automobila, samo po ovom osnovu, nemački gigant je planirao da izdvoji 20 milijardi evra, stvarajući na taj način dodatni pritisak na kompaniju Tesla.

Sve do dizelgejt skandala, pre dve i po godine, najveći evropski proizvođač automobila nije pokazivao neke znakove posebnog interesovanja za električne automobile.

Ali, razotkrivena prevara je imala za posledicu strateške implikacije. Odluka o zaokretu ka elektrifikaciji, dodatno je pospešena probojem u tehnologiji izrade baterija, kao i pritiskom javnog mnjenja za sprečavanje daljih klimatskih promena.

Volkswagen je tokom prethodne nedelje obavestio javnost da je obezbedio isporuke baterija za Evropu i Kinu, što su tržišta na kojima kompanija prodaje čak 80% svojih vozila. Tom prilikom, najavljen je i skori izbor dobavljača za tržište Severne Amerike.

U više navrata smo pisali i o problemima sa kojima se Tesla suočava u proizvodnom procesu Modela 3. Kao da je malo problema sa kojima se Amerikanci suočavaju, na sve se nadovezuju i planovi VW grupe, usmereni na proširenje proizvodnih kapaciteta za proizvodnju električnih vozila (koja zapadni mediji potpuno neosnovano nazivaju “vozila sa nultom emisijom”prema kojima će broj ovakvih pogona porasti na 16, do kraja  2022. godine. Trenutno, u svetu su samo su tri VW fabrike aktivne u proizvodnji električnih vozila.

“U prethodnih nekoliko meseci, prevazišli smo ključne prepreke koje su se nametnule u realizaciji Roadmap E strategije, i sada je sve postavljeno na način da se zaokret ka elektrifikaciji obavi bez velikih trzavica, i u finalu uspešno,” rekao je svima poznati Matijas Miler na konferenciji za štampu.

Skandal sa emisijama izduvnih gasova čiji je glavni akter bio VW, uvođenje kvota za električna vozila na kineskom tržištu, pooštravanje evropske emisione regulative, predstavljaju ključne faktore koji prisiljavaju proizvođače automobila da svoju energiju i novac usmere ka istraživanju “zelenijih” opcija, kao i tehnologiji autonomne vožnje.

VW je postavio sebi za cilj da prodaje 3 miliona električnih vozila na godišnjem nivou, do 2025. godine. Uz to, plan je da svaka konvencionalna verzija, dobije svog elektrifikovanog blizanca, do 2030. godine, što znači novih ukupno 300 modela, širom VW grupe.

LG Chem, Samsung i kineski proizvođač baterija Contemporary Amperex Technology Co Ltd (CATL) će isporučivati baterijske jedinice VW grupi, koja nema u planu proizvodnju ovih važnih komponenti, u sopstvenoj režiji, rekao je Miler.

“Sticanje znanja i ovladavanje ovom tehnologijom, ne znači nužno i fokusiranost ka uspostavljanju velikoserijske proizvodnje baterija u našim pogonima,” nastavlja on. “Drugi to očigledno mogu da urade bolje od nas.”

Iako žestoko pogođen odlivom milijardi evra za okajavanje dizelgejt greha, VW je izdvojio sumu od 34 milijardi evra za istraživanje i razvoj EV, tehnologije autonomne vožnje kao i nove usluge mobilnosti. Plan je oročen na kraj 2022. godine, i kao takav predstavlja jedan od najambicioznije zacrtanih ciljeva u automobilskoj industriji.

Nezavisno od toga, nemački proizvođač je revidirao svoje inicijalne planove i sada planira poslovnu dobit za ovu godinu u rasponu od 6,5-7,5%, nakon prošlogodišnjih 7,4%.

Miler je demantovao da najviše rukovodstvo VW grupe ima pesimistički pogled na poslovnu 2018. godinu, ali ukazuje da bi pojava potencijalnih uskih grla mogla da iskomplikuje planove proizvođača u lansiranju novih modela i ispunjavnju zahteva uspešnog sprovođenja testova u realnim saobraćajnim uslovima. Sve ovo, dovodi do jedne opšte nesigurnosti.

“Moraćemo tokom ove godine da se suočimo sa izazovom zvanim testovi emisija u realnim uslovima,” kaže Miler. “Jednostavno, prerano je za špekulacije o tome, kakva će ova godina biti za nas, u smislu poslovnog uspeha.”

(217)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments