1. Home
  2. Novo u Auto Republici
  3. Zanimljivost dana: Kako je Volkswagen umalo promenio vlasnika
Zanimljivost dana: Kako je Volkswagen umalo promenio vlasnika

Zanimljivost dana: Kako je Volkswagen umalo promenio vlasnika

749
2
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen je danas jedan od najvećih svetskih proizvođača vozila, čak i u vreme “Dieselgatea“, ali u godinama posle Drugog svetskog rata, situacija nije bila toliko sjajna. Nemački proizvođač vozila se nalazio u tolikoj krizi da su političari čak bili spremni da ga ponude nekom od konkurencije bez ikakve finansijske nadoknade samo da bi se proizvodnja održala.

Volkswagen je prvo ponuđen Fordu. Prvi čovek američkog giganta, Henry Ford II, nije bio preterano zainteresovan, najviše iz razloga što je Ford već bio najveći proizvođač u Evropi. Henry II jeste bio zainteresovan za fabriku u Volfsburgu, ali je brzo odustao kada je saznao da se nalazi blizu granice sovjetske zone Nemačke.

Kompanija je zatim ponuđena i britanskom proizvođaču Rootes grupi (Hillman, Humber, Singer, Sunbeam, Talbor, Commer i Karrier). I oni su odbili ponudu i izjavili da je „buba“ previše ružan automobil i da neće dugo opstati u proizvodnji. Ovaj odgovor je bio ironičan pošto je Rootes grupa promenila vlasnika krajem 1960-ih godina (Chrysler) i prestala da postoji desetak godina kasnije.

Volkswagen je zatim spasio britanski major Ivan Hirst, koji je oživeo proizvodnju i počeo sa izvozom na globalna tržišta i istorija nikada više nije bila ista.

(749)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Na kraju ispade stvarno ona komšijska da je istinita: VW je nepoderiv 🙂

Bungi

Nekad je VW bio nepoderiv.Danas,Toyota,Honda,Mazda,Hyndai-Kia su pojam kvaliteta za VW.Od stare slave VW živi samo u Evropi,na drugim tržištima je mrka kapa.