1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Sajamski popusti? Ma, važi!
Sajamski popusti? Ma, važi!
2

Sajamski popusti? Ma, važi!

7.59K
2
Podelite sa prijateljima:

S trgovcima, zabavi nikada kraja. Sa svih strana pristižu informacije o sajamskim popustima, posebnim ponudama, specijalnim uslovima finansiranja, a u čast održavanja ovogodišnjeg Salona automobila u Beogradu. Istina, u mnogo manjoj meri nego ranijih godina ali, čak i danas čula kupaca su bombardovana reklamnim porukama, baš kao i elektronske poštanske adrese medija.

Par je zajedničkih detalja koji karakterišu nastup izlagača na Salonu automobila: ponude su „neodoljive“, a vozila se mogu preuzeti odmah nakon okončanja “finansijskih formalnosti”.

“Kreativne ponude”

Predstavljaju prividno fenomenalan predlog, sa, naoko neodoljivom cenom, uslovima finansiranja ili dodatnim pogodnostima (servisni paketi, setovi pneumatika i slično). Dakle, trenutno je “kreativnost usmerena na sledeće oblasti: popuste (koji to nisu); finansiranje kupovine “bez” ikakve kamate ili po beneficiranim uslovima; ponuda dodatne opreme automobila po ceni vozila koja je ranije važila za niže rangirane pakete.

Osnovno čega kupac treba da bude svestan je da su kompanije koje se bave prodajom vozila profitno orijentisana društva, i da po pravilu, nijednu ponudu ne sačinjavaju bez uračunatog profita. Pored toga, osnovni ekonomski zakon glasi: nema besplatnog ručka.

  1. Sajamski popusti

Stari trik trgovaca, a tome smo već pisali, u kontekstu pregovora oko kupovine. Međutim, sajamsko obličje ovog fenomena, oročeno je na period neposredno pre, kao i nakon završetka manifestacije i u ponudi je svim potencijalnim kupcima. Ranijih godina izraženija pojava, danas sve ređe. Ipak, da vidimo aktuelan primer iz realnog života. Najskromnija Kia Sportage je prošle godine nuđena kroz First Minute ponudu, pre održavanja Salona automobila, po ceni od 17.990 evra, a to je predstavljano pogodnošću vezanom za konkretan događaj, iako je ta cena bila važeća od starta prodaje…. Sve do ovogodišnje akcije kada je isti model ponuđen sa 20% popusta. Ako ste, u skladu sa zdravim razumom, pomislili da ga je sada moguće kupiti za 18.000 evra, minus 3.600 evra, odnosno za 14.400 evra, u zabludi ste. Zabluda nastaje iz razloga što ste verovatno čestit čovek i verujete svemu što na tarabi piše.

Međutim, ako želite da postanete vlasnik najjeftinije verzije korejskog kompaktnog krosovera, moraćete da izdvojite iznos, koji je naveden u cenovniku (17.592 evra):

Kako je do ovoga došlo i da li je ovo laž? Pa, naravno da jeste, Sportage je jeftiniji sada za manje od 400 evra, što predstavlja oko 2% nižu cenu. Nikako 20% nižu. A kako je izmanipulisano ciframa, biće vam jasno kada pogledate  kolonu “Redovna cena”. Ta kategorija je izmišljena upravo da bi se ovakve podmukle laži mogle da plasiraju. Redovnu cenu pomerite na više za 18%, a zatim smanjite za 20%, i eto vam “sajamske ponude”. Ili, čak ne mora ni tako, dovoljno je da je model “na popustu”, od kada je prvi put ponuđen, samo što je “popust” ranije bio 18%, a sada je izdašniji za 2% (ukupno 20%). Brutalna uvreda za inteligenciju. Ne nasedajte!

Postoje brojne podvarijante ovakvih domišljatosti prodavaca, za koje u državama gde postoje državni organi i društva za zaštitu potrošača, slede ozbiljne sankcije.

  1. Finansiranje kupovine vozila

Kada u reklamnoj kampanji, prodavac ističe visinu mesečne rate, za pojedini model, iza toga se krije sledeća ekonomska suština:

  • Trgovačko društvo i poslovna banka su sklopile Ugovor o saradnji, na osnovu analize koja im je pokazala da će na taj način pospešiti poslovanje obe strane. U konkretnom slučaju, kupcu se nudi roba (automobil) i usluga finansiranja.

  • Veoma često se, a nažalost u skladu sa zakonom, ističe nominalni trošak kamate, odnosno nominalna kamatna stopa koja predstavlja neku (među)obračunsku kategoriju. Kao takva, ona može, a s tim razlogom je i izmišljena, da kupca dovede u zabludu u pogledu isplativosti ponude. Kupca jedino i isključivo zanima efektivna kamatna stopa (koja obuhvata nominalnu kamatnu stopu uvećanu za sve prateće rashode zaduživanja – naknade, takse i slično). Nije redak slučaj da prava (efektivna) kamatna stopa bude veća i za 70% od (lažne) nominalne kamatne stope. Ilustracije prikazuju ponudu modela PSA grupe, ali je pojava mnogo češća.

Kupac treba da rezonuje u sledećem stilu: ukoliko želi da kupi Peugeot 3008 koji po cenovniku košta 21.490 evra. Da li je ovo ista, niža ili viša cena u odnosu na onu važeću pre “sajamske akcije”? Zatim, važni elementi ponude 30% učešće (6.447 evra); NKS 3,25% (kupac odmah treba da zauzme gard, jer isticanje delimičnog troška zaduživanja, što je inače česta praksa, služi isključivo da navede na pogrešnu procenu isplativosti); period finansiranja 72 meseca (72 x 248 evra mesečno= 17.856 evra). Ukupan trošak nabavke automobila iznosi 24.303 evra, odnosno skoro 3.000 evra više, nego da je automobil plaćen gotovinom. S obzirom na to da je inicijalno pozajmljen iznos od oko 15.000 evra, i da se on svakog meseca smanjuje, jasno je, iako nigde nismo uspeli da pronađemo podatak o efektivnoj kamatnoj stopi, da je ona oko 5% godišnje. Nismo uspeli da zaključimo u čemu se ogleda “specijalna povoljnost” za kupca tokom trajanja sajamske manifestacije.

Mnogo podmuklija “kreativnost”, izražena je kroz ponude koje podrazumevaju, navodno beskamatno finansiranje. Ponavljamo, ništa na svetu nije besplatno. Prethodnih godina, ovakve ponude su bile masovne, sada više nisu, a iskreno se nadamo da su i naši tekstovi tome doprineli. Poenta je bila da je trošak kamate ukalkulisan kroz (višu) prodajnu cenu vozila za kupce koji se opredele za kredit ili lizing, u odnosu na kupce koji plaćaju pre preuzimanja vozila. Kako toga sada više nema javno obelodanjeno na sajtovima prodavaca, ostaje eventualna mogućnost takve usmene ponude kupcu. Međutim, vidne su ponude sa “beskamatnim kreditima”, ali se ta nulta kamata odnosi na nominalnu kamatnu stopu, dok efektivna kamatna stopa svakako nije 0%. Evo primera, kopiranog sa sajta jednog od distributera:

Model: Opel Astra Selection 5 vrata 1.4 100KS (sa metalik bojom)

Cena vozila: 14.290 EUR                                                                                                        

Učešće: 7.290EUR

Mesečna rata: 194.44 EUR

NKS: 0.00%1

EKS: 0.81

3. Ponuda dodatne opreme

Dodatna oprema koja se nudi za istu cenu nekog modela je svakako dobrobit za kupca. Ipak, treba naglasiti da se distributerima više isplati da uz automobil ponude dodatne opreme u vrednosti od hiljadu evra, nego da snize cenu za pet stotina.

Podvarijanta ovakvih ponuda se odnosi na izuzimanje nekih elementarnih stavki opreme sa spiska, uz promociju niske cene vozila. Ovde smo zapazili kod osnovne verzije modela Škoda Fabia, da poseduje samo dva vazdušna jastuka, odnosno značajno manje nego verzija koja je prošla testove bezbednosti i ocenjena maksimalnom ocenom. Na stranu sve drugo, ali ilustracija, uz ovakvu verziju Fabije, koja aludira na pet zvezdica na testu bezbednosti, ne samo što je uvreda razumu, već mora biti i suprotstavljena zakonskim odredbama, jer bi takvo vozilo dobilo nula zvezdica, na eventualnom „kreš“ testu.

Zvezdan Božinović

 

(7585)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Zaboravili ste da pomenete i da u cenovniku za 5008 piše da je za Allure 1,6 HDi „redovna cena“ 34.190, a „akcijska cena“ 28.590, tako da je „ušteda“ skoro 20% ( mogu „ruku pod ruku“ sa KIA filizofijom popusta ). Što znači da treba odmah „potrčati“, dok se sve nije razgrabilo 🙂

Zvezdan

Da, da, to nisam detaljnije obrađivao, te kolone u cenovniku koje služe da kupca uvere da pravi ogromne uštede kupovinom. U noramalnim zemljama, za ovakve stvari reaguje hiljadu i jedan organ…. Nije to samo sa automobilima slučaj. U Maxiju pre neki dan, jeftiniji (po konzervi) Rio Mare tunjevina gde nijedan komad nije deklarisan kao gratis, od pakovanja u kome je jedna konzerva „gratis“. Ova besplatna ispadne najskuplja. Zato se često trgovci povezuju sa nepoštenjem, koliko i lovci sa laganjem.