1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljivost noći – Kia Stinger kao „konkurent“ premijum trojci – ovo niste znali
Zanimljivost noći – Kia Stinger kao „konkurent“ premijum trojci – ovo niste znali
25

Zanimljivost noći – Kia Stinger kao „konkurent“ premijum trojci – ovo niste znali

11.44K
25
Podelite sa prijateljima:

Nedavno predstavljeni korejski sportski automobil, veoma atraktivnog dizajna, Kia Stinger 2,2 CRDi sa 200 konjskih snaga iz četvorocilindarskog biturbo agregata, uz 440 Nm obrtnog momenta, i pogonom na zadnje točkove, poseduje masu od 1.774 kilograma, a što je informacija preuzeta sa internet prezentacije distributera u Srbiji.

Stinger je zamišljen kao konkurent kupe verzijama premijum trojca iz D segmenta, a neki etablirani zapadni mediji ga već proglašavaju za „učenika koji je nadmašio učitelje“. Možda…

BMW 530d xDrive, poseduje redni šestocilindarski turbo agregat koji pruža 265 konjskih snaga i 620 Nm obrtnog momenta. Pripada segmentu iznad Stingera. Razlika u težini šestocilindarskog BMW i Kia četvorocilindarskog agregata je par desetina kilograma. Pogon na sve točkove (BMW) dodaje na masi vozila za više od 100 – 125 kilograma u odnosu na sistem za pogon na zadnje točkove (Kia).

Uprkos svemu tome, BMW 530d xDrive je za 104 kilograma lakši od „rivala“ iz Koreje!?

Nažalost, cena korejskog aduta nije obelodanjena, ali kada bude, nemojte da se šokirate ukoliko bude vrlo približna premijum rivalima iz Nemačke.

U našim testovima i tekstovima, često pričamo o tome kako je dalek tehnološki autoput pred korejskim dvojcem. Inače, situacija postaje još dramatičnija u slučaju poređenja sa direktnom konkurencijom – BMW-om serije 4 Gran Coupe i Audijem A5 Sportback.

Evo jednog konkretnog primera.

(11436)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

25 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Jefta

Na ovi Kiju dobiješ 7 godina garancije, i 20 hiljada je jeftinija od BMW. Inače to što je malo teza je zato što je kvalitetnija od Nemaca koji gledaju na svemu da uštede, Nemci naprave delove prenosa i oslanjanja od aluminijuma, a korejanci od čelika. Kijin deo košta dva puta manje. U ostalom imate video gde ova Kija sa 3.3 v6 pobedi u trci i BMW i audi iste snage. Ja sam dugogodisnji vozač bmw i tvrdim da je sve ovo novo prevara za skupe pare, kao i ostala trojka. Merc plastika, audi se pravi u Slovačkoj sa od delova… Pročitaj više »

Zvezdan

Kia nije malo teža, teža je (kada se izuzme razlika u težini motora zbog veličine istog, i pogon na sve točkove koji BMW ima a Kia ne) oko 250 kilograma, odnosno, više od 15%. To je dramatična razlika, još dodati na to da je BMW veći automobil…. U pravu ste, koristili su aluminiju i CFPR plastiku ojačanu ugljeničnim vlaknima da bi to postigli, a ti materijali su drastično skuplji od čelika koji koristi Kia. Ovo je samo indikacija koliko je BMW daaaaaaleeeekoooo od korejskih marki, a i ostali nepremijum (ali sa tradicijom) brendovi su, tehnološki gledano, generaciju ispred. Kia i… Pročitaj više »

Mick Doohan

Navođenje mesta proizvodnje nema veze s mozgom jer su standardi isti bilo da je u pitanju nemački ili bugarski. Mi proizvodimo instalacije za Volvo, a Volvo je u vrhu po kvalitetu.

Gavran

Jeste u vrhu malo juce!

Milan

A gde je to Volvo po kvalitetu, ako nije u vrhu!?

Renault Terminator

Za aute ne znam,ali kao covjek koji zivi od volana i kome je volan posao,kvalitetni kamion od Volva neces naci.Volvo i Skanija egal po tom pitanju,mrtva trka.

beeee

audi se pravi u Gyor(djeru) u Madjarskoj , a mercedes u Keckemetu isto Madjarskoj

Vedran

Sačekaj iduću seriju kie: tada će reklamirati smanjenje mase kao Opel sada, doj drugi to imaju 10 godina.

Mick Doohan

Stinger nemačkoj konkurenciji samo može da gleda u auspuh.

Yankee

Koji tacno auspuh? Onaj pravi ili onaj fake?
https://ibb.co/kSKQ2x

Ljubisa

Kao prvo auto sa oko 110 ks po toni nikako ne moze biti sportski, to je parametar iz sedamdesetih. Drugo nije jasno ni poredjenje automobila potpuno razlicite koncepcije. Trece BMW poslednjih 50 godina postavlja standarde, setimo se 2002, 2002 turbo, 323i, 528i, 535i, 330xd, m3, m5, 745 i turbo, 635csi m, 850i, 850csi m, 750i, 760i, x5, x6, z4, da ne zaboravim M1… i jos mnoge. Mercedes minika 116, 123 300td, 280ce, 450slc, 450sel posebno 6.9, 560se, 560sec, 190 2,3 evo, 500e, 500sl, 600 sl v12, 600se v12, G, SLR, GTS, ml, zatim Audi kupe, 100 c5, 200 v8, kvatro,… Pročitaj više »

Zvezdan

Ljubiša, upravo to i jeste suština članka. Sve što ste naveli 🙂

Tarikservis

Samo kad se sjetim KIE od prije 10 do 20 godina unazad ,neznam jeli i postojala prije, dodje mi da povracam cirkus od auta nista niscim pola dijelova od drugih proizvodjaca i danas to neko uporedjuje sa BMW MERC AUDI . Boze sacuvaj

Bojan

To je samo dokaz da napreduju brže nego bilo koji drugi proizvođač te da nije pitanje da li će prestizati i najbolje nego kada.

Boza

Pa moj auto iz 2002 ima 2300 cm3 i 250ks sa malo manjom tezinom od ove koreanske bizuterije!

Zvezdan Božinović

Mazda je imala 260 ks… bas me sada zanima koji je to model 🙂

Mad Max

„Kiju“ premijum….. Ma ajte…..
Tu se nijedan zavrtanj na vešanju ne može odviti posle 5-6 godina….. Ima još oni da se svađaju sa Kim Džong Unom, dok naprave auto. Hjundaji i Kiju, bi eventualno uzeo smo na rasprodaji (ali pravoj) Eno, leže im novi automobili po placevima zaraslim u travu, od prošle ili pretprošle godine.
Nisam ljubitelj ni japanaca, a kamo koreanaca. Preskočiću i jedne i druge i nadam se za 5 godina kupiću pravog odličnog i jeftinog kineza. Kao što danas ponosno imam Hawei koji je pojam pouzdanosti za samsung…

Yankee

Kome leze godinu-dve stari neprodati auti? Hyundai-Kia koji je 4. najveci proizvodjac na svetu?

Zvezdan Božinović

Leže, dragi Jenki, nismo stigli da te provedem da vidiš. Priča o placevima u Srbiji 🙂

Yankee

Da, mnogo bitno trziste. 🙂

Zvezdan Božinović

Da, Srbija je beznačajno tržište. Nešto pročitah negde da su američko i kinesko tržište, najznačajnija svetska tržišta. Doduše, obrnutim redom. Sreća pa im tamo ide bolje 🙂

Mad Max

Hjundaji ima svoja tržišta, po Aziji i sl. U Evropi se neće obogatiti.
Da pomenem i one nesretne Ševroleje, koji su dolazili iz Koreje, pa onda najgori Renault u istoriji iz Koreje….
Sve je to OK. Svaka roba ima svoga kupca. Ali roba imai svoju cenu. Po ovoj ceni, u Evropi se neće proslaviti….
Ajmo pošteno, što bi ja kupio Kju? Zato što je jeftina ? Ima jeftin servis i dostupne delove? Kvalitetna? Popularna? Ovde uopšte ne vidim argumente.

Lemi

Kupio sam novog GLK 220d 2011.g (proizveden u Bremenu), za 7 god. i predjenih 110.000 promenio sam letvu volana, bravu paljenja, 2 ili 3 puta komplet pakne i diskove, rame tocka, neko vjesanje napred i sjediste vozacevo se poderalo ,a lagano se ljusti i volan. Nemojte da mi pricate o kvalitetu, mozda je nekada bilo ali danas nije cudo sto vam daju 2 god garancije. Supruga ima tojotu, 2010.g. novu uzela i nikada nista do sada nije mijenjala na autu osim redovnog servisa. Tako da od sad samo Lexus.

Ranko

Slazem se sa komentarom iznad. Dok sam bio mladji nisam se kretao mnogo bio sam pod uticajem propagande i balkanskih uskih shvatanja i pogleda..Na srecu imao sam prilike da dugo vozim i menjam Nemacke premijum automobile. Bmw 530xd 2007 (smece nevidjeno) kvarove za 90 hiljada km koliko sam ga vozio necu ni nabrajati jer bih morao otvoriti novu diskusiju. Nabrojacu neke samo ( dihtung glave, glava motora, ECU racunar , elektronika..) imao i 530 zadnja vuca ista prica..X5 za nijansu bolji ali zato potrosnja kao kod slepera sramota opsta..Audi A6 c6 pukao lanac generalna..Onda sam kupio gotovo nov A 6… Pročitaj više »

Zoran

Ja imao 123 240 d. Prodao ga sa 350000 taksisti u Bg. Dotle samo redovan servis i filteri za gorivo zbog tada cuvene rumunske nafte. Covek radio generalku na 550 hiljada. To su bile mecke. Imao jos nekoliko posle svaka sve losija. Japanci su majka. Koreanci ????