1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljivost dana: nepoznat Zastavin prototip
Zanimljivost dana: nepoznat Zastavin prototip
0

Zanimljivost dana: nepoznat Zastavin prototip

2.52K
0
Podelite sa prijateljima:

Zastava 750 (i kasnije 850), poznatiji kod nas kao „fićo“ ili „fića“, se proizvodio od 1955. do 1985. godine bez nekih većih dizajnerskih promena, a na internetu se nalazi ova slika nepoznatog prototipa koji je mogao da promeni istoriju.

Naime, tablica i oznaka “Zastava 750“ nam jasno govore da se radi o fabrici u Kragujevcu, ali nije poznato o kom modelu je tačno reč. Krajem 1960-ih godina Zastava je bila spremna da kupi licencu i prodaje i Abarth verziju „fiće“(prototip je čak i predstavljen), pa neki kažu da je model sa slike jedan od takvih. Ona druga priča kaže da je reč o planiranoj osveženoj verziji „fiće“ koja je trebalo da prati i Fiat 600D sa motorom na vazdušno hlađenje iz Fiata 126 („peglice“). Postoji i treća priča, a ona kaže da kada je Fiat prestao sa proizvodnjom 600 davne 1969. godine, da je Zastava sama htela da napravi promene i osveži „fiću“.

Iz nekog razloga, automobil nikada nije ugledao serijsku proizvodnju, a „fića“ je nastavio da se proizvodi sve do 1985. godine (uz nešto moćniji motor 1980. godine kada je oznaka promenjena u Zastava 850) i do tada stekao 923.487 zadovoljnih kupaca.

 

(2521)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments