1. Home
  2. Vesti
  3. Serijski modeli brži od bolida Formule 1
Serijski modeli brži od bolida Formule 1
0

Serijski modeli brži od bolida Formule 1

2.85K
0
Podelite sa prijateljima:

Bolidi Formule 1 su najbrža vozila na svetu na trkačkim stazama. Oni svoju prednost u odnosu na bilo koje drugo trkačko vozilo ostvaruju pre svega kroz ostvarivanje neverovatnih G sila, što znači da bi se mi obični smrtnici verovatno onesvestili u krivinama, kada bi nas kroz provozao jedan Luis Hamilton. Ipak, na pravcu, postoje automobili koji su brži od F1 bolida. Evo „sedmorice veličanstvenih“:

  1. McLaren F1

Kada se pojavio, bio je ispred svog vremena. Možda je i najomiljeniji superautomobil svih vremen do sada. Napravljen od egzotičnih materijala kao trkački automobili, pogoni ga pravi „dragulj“ među motorima, BMW-ov 6.1-litarski V12 sa 627 ks. Naravno, jedno vreme je držao brzinski rekord među serijskim automobilima sa 386,7 km/h.

  1. Bugatti Veyron

Napraviti automobil koji može bezbedno da pojuri preko 400 km/h je veliki izazov i danas. Bugatti Veyron je postao sinonim za 400+, uz komfornu i sigurnu vožnju. To ne treba da čudi, jer je u ovaj model utkan inženjering „par excellence“, uz poznati W16 kvad-turbo sa 1.001 ks. Postigao je maksimalnu brzinu od 408,47 km/h.

  1. SSC Ultimate Aero

Ovaj hiperautomobil je bio oficijelni brzinski rekorder 2007., kada je skinuo Veyron sa trona, postigavši maksimalnu brzinu od 412,15 km/h. Američki model je koristio usluge 6,4-litarskog V8 sa 1.183 ks, koje su kanalisane na zadnje točkove, i to bez ABS-a i kontrole trakcije.

  1. Bugatti Chiron

Najnoviji Bugattijev izdanak tek treba da pokaže šta zna i ume. očekuje se brzina od preko 420 km/h. Chiron će sigurno bez problema ostvariti i prilično veću brzinu, čim se konstruišu odgovarajući pneumatici, koji će biti u stanju da izdrže visoku temperaturu koju proizvodi „konjica“ od čak 1.500 „grla“.

  1. Bugatti Veyron Super Sport

Dok se Chiron priprema za obaranje brzinskog rekorda, Veyron Super Sport je zvanično najbrži Bugatti, sa maksimalnom brzinom od 431 km/h. Bilo je debata u vezi sa rekordom postavljenim 2010., jer je serijski model imao limiter brzine iz bezbednosnih razloga. Ipak, to nije uključeno u modifikacije, tako da je rekord priznat.

  1. Hennessey Venom GT

Gotovo 65 km/h brži od F1 bolida, Hennessey Venom GT je još jedan američki model koji je bio nosilac titule najbržeg serijskog automobila na svetu, mada je, ako nas pitate, sve samo ne serijski. Postigao je brzinu od 435,21 km/h.

  1. Koenigsegg Agera RS

Aktuelni rekorder, najbrži među najbržima, sa verifikovanom postignutom brzinom od 447 km/h. Ono što je još impresivnije je što Agera RS 0-400-0 km/h obavlja za neverovatnih 36,5 sekundi.

(2848)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments