1. Home
  2. Prezentacije
  3. Toyota GR Supra Racing koncept
Toyota GR Supra Racing koncept
0

Toyota GR Supra Racing koncept

191
0
Podelite sa prijateljima:

„Najbolje iz oba sveta“

I vrapci na granama znaju da Toyota ne želi (ili ne može) da samostalno razvije sportski automobil. GT86 je urađen u saradnji sa Subaruom i prodaje se kao Subaru BRZ, a već neko vreme internetom kruže priče da je najveći japanski proizvođač vozila spreman da vrati i legendarnu Supra oznaku. Kada je došlo vreme za potragu za partnerom u tako velikom projektu, izbor je pao na samo jedno ime – BMW.

Kratka istorija

Toyota Supra je jedan od najpoznatijih japanskih automobila, a i dan danas uživa u visokoj reputaciji u svetu tjunerskih proizvoda.

Supra je debitovala davne 1978. godine kao uvećana verzija Celice i sa većim motorom od šest cilindara i 123 ks. Ovaj automobil postaje samostalan 1981. godine, a najveću pažnju je privukla ona poslednja generacija, koja se proizvodila od 1993. do 2002. godine. Uparena sa turbo motorom, koji je razvijao 326 ks, Supra je mogla da ubrza do 100 km/h za 4,6 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 285 km/h. Njena popularnost je naglo porasla posle „Fast & Furious“ filmova, ali zbog izuzetno visoke cene. jako limitirani broj kupaca je mogao da priušti Supru. Ona je ugašena posle 2002. godine i situacija je bila dosta mirna sve do pre nekoliko meseci.

Dizajn

Tokom zvaničnog predstavljanja u Ženevi, prvi čovek Toyotine evropske divizije, Johan van Zyl, je potvrdio da će postojati serijska verzija i da će biti veoma slična GR Racing konceptu. Ovaj koncept je inače razvila trkačka Gazoo Racing divizija i to korišćenjem mnogih laganih materijala. Primera radi, spojler i branici su od ugljeničnih vlakana, dok su prozori od plastike. U samom početku je planiran samo kupe, ali neće biti iznenađenje ako kasnije stignu i kabrio ili targa. Iako deli platformu sa BMW Z4, Supra će imati svoj specifičan dizajn. Mnoge linije se mogu prepoznati na konceptu i nema sumnje da će serijski model biti samo civilizovanija verzija. Za razliku od većine novijih Toyota, Supra ne donosi preveliku masku hladnjaka, a poduži krov samo poboljšava aerodinamičnije linije. Dok su neki razočarani što Japanski gigant nije ponudio nikakve retro linije, drugi su ipak oduševljeni koliko moderno Supra deluje. Takođe se očekuje da bi puno ime serijskog modela moglo da iznosi Supra Gazoo i da bi u budućnosti svi performance modeli trebali nositi istu oznaku.

Enterijer

Sa izuzetkom nekoliko amaterskih slika, enterijer je i dalje velika nepoznanica, ali je sasvim sigurno da je reč o dvosedu, iako Toyota priznaje da je razmatrala i opciju sa četiri sedišta. Enterijer koncepta je razvijen u specifičnom trkačkom stilu i ne može da posluži kao inspiracija za serijski model, ali ovo je definitivno kategorija gde bi se mogla isplatiti veza sa BMW-om. Naime, nemački proizvođač već duže važi za jednog od lidera u premijum klasi pa samim tim se može očekivati da će i Suprin enterijer biti visokog kvaliteta sa mnogo standardne i opcione opreme. Raniji nepotvrđeni podaci koji su se pojavili na internetu su nagovestili dužinu od 4.380 milimetara, širinu od 1.855 milimetara i visinu od 1.290 milimetara. Sa težinom od 1.496 kilograma, nova Supra će biti za 14 kilograma lakša od prethodnika, ali za preko 250 kilograma teža od GT86.

Mehanika

Supra će se proizvoditi na istoj platformi kao i BMW Z4 i dve kompanije su zajedno razvile takvu platformu. Svaka kompanija je razvila sopstveno ogibljenje i Japanci će se koncentrisati na udobniju vožnju od dinamične. U Ženevi Toyota nije podelila informacije o mehanici, ali ranije procurele informacije kažu da će motor biti linijski šestak zapremine tri litra sa 335 ks i 450 Nm obrtnog momenta zahvaljujući turbo punjaču. Jedini menjač kao opcija je osmostepeni automatik koji prenosi snagu na zadnje točkove. Maksimalna brzina je nepoznata, ali ubrzanje do 100 km/h se očekuje od 3,8 sekundi – što bi stavilo Supru u istu kategoriju kao i Porsche 911 Carrera S.

Zaključak

Očekivali smo da bi Salon automobila u Ženevi mogao doneti odgovore na mnoga pitanja, ali se čini da je on samo još više zakomplikovao situaciju. Istina, možemo napraviti pretpostavku kako će Supra da izgleda, ali u ništa većoj meri nego što je ranije bio slučaj sa špijunskim fotografijama. Ipak, na kraju dana je najavljen povratak jednog od najslavnijih automobila na svetu i samim publika može da slavi – čak i ako on ima više nemačke „krvi“ u sebi nego japanske.

Zoran Tomasović

 

 

 

 

(191)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments