1. Home
  2. Novo u Auto Republici
  3. Zanimljivost dana: Yugo Elektra
Zanimljivost dana: Yugo Elektra

Zanimljivost dana: Yugo Elektra

4.88K
0
Podelite sa prijateljima:

U avgustu 2002. godine direktor razvoja subotičkog “Severa“ Jovan Radaković, provozao je prvi domaći električni automobil – Yugo Elektra, na kome su nekoliko godina zajedno radili beogradski Elektrotehnički fakultet, subotički Sever, Krušik iz Valjeva i sama Zastava, a rad nije stopiran ni za vreme NATO bombardovanja.  

Izum asinhronog motora našeg Nikole Tesle, koji ima razne primene, je na taj način po prvi put upotrebljen i za razvoj električnog automobila. On se razlikuje od tradicionalnog električnog motora u automobilima po tome što ima različite brzine, što ga možda ne čini idealnim za gradsku vožnju, ali kada kočite motor postaje generator i puni baterije.

Elektra je imala i akumulator od 140 volti i 60 amper sati, čime su inženjeri bili primorani da izbace zadnja sedišta pa je Elektra postala dvosed. Automobil je dizajniran da bude idealan za gradsku vožnju i sa jednim punjenjem je mogao da pređe između 60 i 80 kilometara. Da bi se baterije ponovo napunile je bilo potrebno oko pet sati na standardnom punjaču i svega pet kilovata. Pri tom maksimalna brzina iznosi 90 km/h, a idealna brzina je 60 km/h.

Kako to obično biva sa mnogim Zastavinim prototipovima, Elektra nikada nije ugledala svetlost dana. Nepoznato je gde se automobil nalazi danas, a neke slike sa Vikipedije pokazuju da je još uvek u voznom stanju.

(4884)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments