1. Home
  2. Prezentacije
  3. Lexus UX (2019.)
Lexus UX (2019.)
0

Lexus UX (2019.)

350
0
Podelite sa prijateljima:

„Totalna ofanziva“

Lexus je spreman da u potpunosti proširi ponudu krosover vozila. Posle većeg RX-a sa tri reda sedišta i nešto manjeg LX-a krajem prošle godine, Japanski proizvođač vozila je spreman da proširi ponudu i sa najmanjim krosoverom, UX, koji je zvanično debitovao na ovogodišnjem Salonu automobila u Ženevi i u prodaji bi se trebalo da se pojavi do kraja godine.

Kratka istorija

Lexus nema mnogo iskustva sa proizvodnjom manjih vozila, a najbliži prethodnik UX-a je verovatno bio CT heč. On je debitovao davne 2011. godine, ali dostupnost samo hibridne verzije i okretanje publike prema krosoverima su naterali Lexus da ga ugasi posle 2017. godine. Spomenućemo da je prodaja uvek bila razočaravajuća na svim kontinentima, pa je u šest godina proizvodnje prodato tek nešto više od 267.000 primeraka na globalnim tržištima. Spomenućemo i par detalja na račun samog Lexusa. Prema istraživanjima, novi dizajnerski pravac nije baš najbolje primljen kod tradicionalnih kupaca kompanije, ali prodajni rezultati pokazuju suprotno. Prošle godine u Evropi je prodato 44.944 primerka, ili duplo više nego pet godina ranije (iako je udeo na tržištu i dalje veoma niskih 0,3%). Sa druge strane, američki kupci su potrošili novac na 305.229 Lexusa – i dalje visok broj, ali oko 40.000 manje nego rekordne 2015. godine. Takvi rezultati su igrali veliku ulogu u načinu na koji je UX razvijen.

Dizajn

Lexus se nada da će agresivni dizajn igrati ključnu ulogu u poređenju sa rivalima kao što su Mercedes GLC i BMW X1, ali to ne znači da je on potpuno nov. Većina linija su već viđene ne samo na istoimenom konceptu već i na ostalim proizvodima kompanije. To se pre svega odnosi na poveću, „vretenastu“ masku hladnjaka, koja je postala zaštitni znak ovog japanskog giganta, ali nema sumnje da ovaj stil najbolje stoji UX-u od svih krosovera koje je Lexus do sada predstavio. Sa dužinom od 4,5 metara, UX nije značajno manji od većeg NX-a i samim tim pruža prednost u prostoru nad nemačkim rivalima, iako će koštatiti gotovo identično. Posebnu pažnju privlači sportski F Sport paket opreme, koji donosi crnu masku hladnjaka, 18-inčne felne i nešto izmenjene branike.

Enterijer

Lexus kaže da kupac može da bira između četiri različite boje i dva različita stila enterijera. Prostora ima dovoljno za četiri odrasle osobe, a iako zvanični brojevi nisu objavljeni u vreme pisanja ove priče očekivanja su da će UX predvoditi svoju klasu po pitanju prostora za noge i zapremine gepea. Sam enterijer donosi kombinaciju kvalitetne kože, aluminijuma i drveta, zavisno od verzije, sa jednostavnim komandama i visokom preglednošću. Spomenuti F Sport će biti dostupan sa posebnim sedištima, volanom i kontrolnom tablom.

Mehanika

Lexus naziva GA-C (Global Architecture-Compact) platformu potpuno novom, ali dok ona možda jeste nova za ovu japansku marku, matična kompanija Toyota je već koristila nekoliko puta i to na modelima Prius i C-HR. Iz Lexusa kažu da su se odlučili na nju zato što donosi najnižu visinu među konkurencijom, čime se definitivno dobija najsportski dizajn. Mehanička ponuda startuje sa UX200, koji donosi novi dvolitarski motor sa 168 ks, uparen sa CVT menjačem. Lexus naziva onaj motor prvi u seriji takozvanih „Dynamic Force“ i oni bi trebali biti oko 40% ekonomičniji u poređenju sa standardnim benzincima. Jedina opcija je UX250h koja, kao što joj ime kaže, donosi hibridni sistem. Vlasnik ne samo što dobija 8 ks više već i opcioni pogon na sva četiri točka koji je u stanju da prebaci oko 80% obrtnog momenta na zadnje točkove pri brzinama manjim od 70 km/h. F Sport stiže i sa modifikovanim ogibljenjem i većim kočnicama, ali ne i sa više snage.

Zaključak

Lexus i dalje vidi svoju najveću šansu na američkom tržištu, gde su njegovi proizvodi visoko poštovanju, a manje dimenzije bi mogle da igraju ulogu i u Evropi. Ipak, bez dizel opcije teško je očekivati da će kupci na starom kontinentu obratiti veću pažnju na UX. Svi oni koji su kritikovali Lexus da je previše otišao od svoje dizajnerske škole sada mogu da odahnu, pošto je najlepši takav model upravo stigao.

Zoran Tomasović

 

 

(350)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments